Κυπριακό: Πενταμερής με χαμηλές προσδοκίες

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

Χωρίς πολλές ελπίδες για ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά με την πεποίθηση ότι η συνέχιση των βημάτων είναι προτιμότερη από την πλήρη αδράνεια, έχουν μεταβεί από χθες τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η ελληνική αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στη σημερινή άτυπη πενταμερή. Χθες ο κ. Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου παρακάθισαν στο δείπνο εργασίας που έγινε σε κλειστό κύκλο ανάμεσα στους βασικούς εκπροσώπους των πέντε πλευρών (Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, εκπρόσωποι Τουρκοκυπρίων και ΟΗΕ), όπου και έγινε μια πρώτη άτυπη συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση. Ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες ήταν βεβαίως και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Το κυρίως πρόγραμμα της πενταμερούς θα εξελιχθεί σήμερα, καθώς θα γίνει η διευρυμένη άτυπη πενταμερής με τη συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών, ενώ θα ακολουθήσει και γεύμα εργασίας. Είναι άξιο αναφοράς ότι στη συνάντηση δεν θα παρευρεθεί ο Γιοχάνες Χαν, ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό. Παρότι δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την απουσία του κ. Χαν, είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι η Ε.Ε. δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα στο Κυπριακό, αν και ο ισχυρισμός αυτός είναι πασιφανώς ανακριβής, καθώς σε περίπτωση συμφωνίας η Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο για ένα κράτος με ενιαία διεθνή οντότητα.

Αυτή η τουρκική διάθεση είναι μόνο μία από τις ενδείξεις για την πολύ σκληρή και απόλυτη θέση που έχει λάβει η Αγκυρα στο θέμα του πλαισίου των συζητήσεων για το Κυπριακό. Για την Τουρκία το Κυπριακό πρέπει να μπει σε βάση έξω από το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και να κινηθεί σε εκείνο της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί, κάτι το οποίο προφανώς η Αθήνα και η Λευκωσία δεν δέχονται. Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πάντα ενδιαφέρουσα, καθώς στο παρελθόν το Λονδίνο έχει δείξει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πιθανή μεταβολή στο πλαίσιο, υπό τον όρο πως κάτι τέτοιο θα συμφωνούνταν από τις δύο κοινότητες και, βεβαίως, την Ελλάδα και την Τουρκία. Εν ολίγοις οι Βρετανοί δεν πρόκειται να σύρουν τη διαδικασία προς διαφορετική κατεύθυνση από μόνοι τους.

Στη συνάντηση δεν θα παρευρεθεί ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χαν.

Συναντήσεις

Πριν από την έναρξη της διευρυμένης πενταμερούς (περίπου στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος), ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Εχει επίσης ήδη προγραμματιστεί συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Στίβεν Ντάουτι. Διμερής συνάντηση με τον κ. Φιντάν δεν είχε προγραμματιστεί μέχρι αργά χθες το βράδυ, δίχως αυτό να αποκλείεται, καθώς οι δύο άνδρες θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο σήμερα για σχεδόν επτά ώρες.

Στις σημερινές συζητήσεις αναμένεται να υπάρξει επικέντρωση στα σημεία όπου θεωρητικά μπορεί να σημειωθεί πρόοδος και συγκεκριμένα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αφορούν τις δύο κοινότητες (άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης, σύσταση επιτροπών Νεολαίας και Κλιματικής Αλλαγής, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων στη Νεκρή Ζώνη και ανοικοδόμηση κοιμητηρίων). Με εξαίρεση τις επιτροπές και το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά ως ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό η Μαρία Ανχελα Ολγκίν, τα ΜΟΕ γενικά δεν προχωρούν. Μία από τις προφανείς αιτίες που βαρύνουν την ατμόσφαιρα ούτως ή άλλως είναι οι εκλογές που προγραμματίζεται να γίνουν το φθινόπωρο για εκλογή «προέδρου» στο ψευδοκράτος.

Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα