Σε εξέλιξη βρίσκεται η Διάσκεψη της Ρώμης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή πάνω από εβδομήντα κυβερνήσεων.
O Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε έμφαση στους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με την Οδησσό.
«Είμαστε εδώ σήμερα όχι μόνο ως φίλοι της Ουκρανίας αλλά και ως υπερασπιστές των αξιών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η ανθεκτικότητα όταν ενισχύεται με αλληλεγγύη, τότε μπορεί να κάνει πολλά».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Ουκρανία. Στη συνέχεια ανέφερε ότι «το σθένος που επιδεικνύει η Ουκρανία, δεν είναι μόνο ένας αγώνας για εθνική κυριαρχία, αλλά και για δημοκρατία και ελευθερία και ακεραιότητα. Η Ελλάδα στέκεται σθεναρά με τον λαό της Ουκρανίας και το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο και συνεπές από την αρχή αυτού του φρικτού πολέμου. Η επιθετικότητα δεν μπορεί ποτέ να επιβραβευθεί και θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογική μας πίεση στη Ρωσία όσον αφορά την ασφάλεια και θα πρέπει να εργαστούμε για τη συνεχή ειρήνη».

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την Ιταλία που φιλοξενεί αυτό το σημαντικό συνέδριο, τονίζοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα συνέδρια αυτά για την ανάκαμψη της Ουκρανίας έχουν δείξει τι μπορούμε να καταφέρουμε αν δρούμε όλοι μαζί.
«Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και σίγουρα μεγαλύτερη δέσμευση και στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ουκρανία μαζί με τη στρατηγική ανασυγκρότησης χρειάζεται και κάτι που αντανακλά το βάθος των θυσιών που έχουν κάνει οι Ουκρανοί. Οι επιχειρήσεις, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η περιφερειακή ανάκαμψη και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αλληλένδετοι πυλώνες της επιτυχίας».

«Παρά τις αντιξοότητες, η χώρα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη μακροοικονομική ανθεκτικότητα όσον αφορά τις απαιτήσεις που έχει η προσχώρηση της στην Ευρωπαϊκή Eνωση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε επιδείξει σταθερότητα, έχουμε το μέσο διευκόλυνσης για την Ουκρανία, έχουμε δείξει ότι θα υποστηρίξουμε με τους απαραίτητους πόρους στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, από τη μεριά της, υπογράμμισε ότι από τη σημερινή διάσκεψη θα εξευρεθούν πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, για τη στήριξη του Κιέβου. «Για να μπορέσει η χώρα αυτή να βγει από το σκότος, όπως της αξίζει και να οικοδομήσει ένα ισχυρό μέλλον, ένα μέλλον στο ύψος της αξιοπρέπειας που τη χαρακτηρίζει», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τη μεριά της, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ουκρανία, με διεθνείς συμμετοχές και στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας. «Το Ταμείο αυτό θα αυξήσει τις επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των πρώτων υλών, και του συνόλου των βιομηχανιών», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, «ήρθε η ώρα να γίνουν νέες επενδύσεις και ο ουκρανικός λαός είναι έτοιμος να ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του».