Με αναιμικά νούμερα δημοσκοπικά, χωρίς κάποιο κόμμα να παρουσιάζει κυβερνητική προοπτική, τα θεμέλια της «κεντροαριστερής πολυκατοικίας» εξακολουθούν να «τρίζουν». Από τις ευρωεκλογές και μετά πολλά «φλερτ» έχουν εκδηλωθεί, χωρίς κανένα να έχει προχωρήσει. Ολοι κινούνται αυτοτελώς, παρά το γεγονός πως οι μετρήσεις των εταιρειών έρευνας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Το τελευταίο «επεισόδιο» γράφτηκε το Σαββατοκύριακο μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ενδεχομένως ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας –παρά το ζεστό κλίμα που αποτυπώθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο– να αισθάνεται απομονωμένος, κυρίως από το γεγονός πως δεν κατάφερε να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Επέλεξε να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά στην ομιλία του, γνωρίζοντας πως ένα μήνυμα σύμπλευσης με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είχε απήχηση. Δημοσκοπικά, άλλωστε, συνεχίζει τις «χαμηλές πτήσεις». Αποκαλώντας την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας «δημοκράτισσα», έκανε λόγο για τη δημιουργία κοινού μετώπου δικαιοσύνης εντός και εκτός Βουλής. Αποστροφή που δεν φαίνεται να ήχησε καλά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως έχει το «πάνω χέρι». Κράτησε αποστάσεις, απορώντας γιατί τοποθετήθηκε με αυτόν τον τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης. Το ότι διερευνάται να υπάρξει μια κοινή πρόταση για προανακριτική επιτροπή που θα βάλει στο «κάδρο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι γεγονός, ωστόσο για οτιδήποτε περισσότερο είναι σαφές πως η πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν έχει κανέναν λόγο να βιαστεί. Βρίσκεται στην καλύτερή της φάση και απολαμβάνει τη «θέα» από τη δεύτερη θέση δημοσκοπικά. Μια πιθανή συνεργασία και τα όρια που θα μπουν σε αυτή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την προσπάθεια για σύνταξη κυβερνητικού προγράμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης χθες, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανέφερε στο Mega πως «αυτές οι θεωρίες περί συγχωνεύσεων είναι δημοσιογραφικές θεωρίες». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ακόμη και για το θέμα της Προανακριτικής, άλλωστε, δεν είχε προτάξει τη συμπόρευση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Πρώτα είχε επικοινωνήσει με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Σωκράτη Φάμελλο, Αλέξη Χαρίτση και Δημήτρη Κουτσούμπα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση.

Στην καθημαγμένη Κεντροαριστερά τον τόνο της μοναχικής πορείας εξακολουθεί να δίνει το ΠΑΣΟΚ. «Μαζί να δώσουμε τον αγώνα της νίκης και της πολιτικής αλλαγής. Χωρίς πολιτική αλλαγή, με τη σημερινή κυβέρνηση που υπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς, η χώρα δεν θα σηκώσει κεφάλι», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Κρήτη. Αποστάσεις από όλους πήρε ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό MAX FM στην Πάτρα. «Το ΠΑΣΟΚ εμποδίζει στο να έχουμε μια κοινή προοδευτική απάντηση στον κ. Μητσοτάκη για να ενώσουμε δυνάμεις γιατί η κοινωνία λέει “βρείτε τα”. Η κ. Κωνσταντοπούλου δυστυχώς χρησιμοποιεί πολύ συχνά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, κάτι το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε οποιονδήποτε αποτελεσματικό διάλογο». Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν «κάτω από το χαλί» τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη στο εσωτερικό της μετά την περίοδο Κασσελάκη. Τα «μέτωπα» μεταξύ Σωκράτη Φάμελλου και των Νίκου Παππά, Παύλου Πολάκη, Χρήστου Σπίρτζη βγήκαν στην επιφάνεια κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ολα ξεκινούν από το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τη ζώνη του 7%. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα προκάλεσε αίσθηση η παρέμβαση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, ο οποίος στο ACTION 24 προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο. Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο σε ένα μήνα θα είναι κρίσιμο.
Στο «παζάρι» που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, η Νέα Αριστερά εξακολουθεί να έχει κομβικό ρόλο. Απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση, την ώρα που ούτε ο Αλέξης Χαρίτσης κατάφερε να ενεργοποιήσει το «λαϊκό μέτωπο» για την Προανακριτική με τα τηλεφωνήματα που έκανε. «Πρέπει να ξεκινήσουμε να συζητάμε, πρέπει να συνεργαστούμε σε σοβαρή προγραμματική βάση και εκεί θα μετρηθούμε όλες και όλοι μας», δήλωσε, γνωρίζοντας πως το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στο δικό του κόμμα για την πολιτική των συμμαχιών θα γίνει στο συνέδριο στα τέλη Ιουνίου.