ΚΥΣΕΑ: Απόρρητη συζήτηση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 28 δισ.

Περιεχόμενο [hide]

Με κύριο μενού την ειδική, απόρρητη, συζήτηση για τον νέο 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ 2025-2036) πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ).

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ γίνεται σε μια περίοδο γενικότερης αναζήτησης προσανατολισμού και για κρίσιμες αποφάσεις, όπως το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector – GSI).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει μείνει στη διαβεβαίωση ότι το έργο θα επανεκκινήσει εν ευθέτω χρόνω, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζεται πότε.

Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα του έργου, εφόσον, βέβαια, τελικά προχωρήσει.

Σε αμιγώς τεχνικό επίπεδο δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη NAVTEX, ενώ και το πλοίο «NG Worker» που θα αναλάβει το έργο των ερευνών κινείται τις τελευταίες ημέρες σε δύο λιμάνια της Σικελίας που βρίσκονται πάρα πολύ κοντά, από τη Μεσίνα στο Μιλάτζο και πίσω.


Στον ΜΠΑΕ, πάντως, έχουν ήδη προϋπολογιστεί κάποια πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), με κύριο την πρόσκτηση 4ης φρεγάτας τύπου FDI (τιμάται ελαφρώς κάτω του 1 δισ. ευρώ), που ήδη προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια.

Εντός του ίδιου προγράμματος έχουν ήδη προϋπολογισθεί και δύο ιταλικές φρεγάτες τύπου FREMM (κλάση Bergamini), έπειτα από συζητήσεις που έχουν γίνει με τους Ιταλούς. Ενώ, επιπλέον, έχουν υπολογισθεί και οι πόροι που θα απαιτηθούν για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Π.Ν.

Τριακόσια εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά τα ηλεκτρονικά των τεσσάρων πλοίων, ενώ θα γίνουν και εργασίες ενίσχυσης των δομικών στοιχείων των φρεγατών. Ολες αυτές οι εργασίες θα γίνουν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία, άλλωστε, έχουν επιλεγεί και από τη γαλλική Naval Group σε περίπτωση που προχωρήσει και η πιο φιλόδοξη πρόταση για ναυπήγηση και άλλων τριών πλοίων τύπου FDI.

Πιστώσεις αναβάθμισης υπάρχουν και για τις πυραυλακάτους τύπου Ρουσσέν του Π.Ν., καθώς επίσης και για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων υποβρυχίων 214.

Το συνολικό πλάνο για την ενίσχυση του Π.Ν. περιλαμβάνει και μια σειρά από συμφωνίες εν συνεχεία υποστήριξης (Follow On Support), κάτι που επί της ουσίας συμβάλλει στη συνολικά καλύτερη κατάσταση του στόλου και, ως εκ τούτου, ελαφρύνει και την πίεση που υπάρχει στον ετήσιο λειτουργικό προϋπολογισμό, ο οποίος ποτέ δεν είναι αρκετός.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί η παράταση συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από αποστολές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Το σημερινό ΚΥΣΕΑ αναμένεται, επίσης, να εγκρίνει την παράταση συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από αποστολές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό, κυρίως με μικρή συμμετοχή.

Ξεχωρίζουν ως πιο σημαντικές κάποιες αποστολές επιτήρησης του εναερίου χώρου γειτονικών χωρών, όπως η Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Από το ΚΥΣΕΑ έχει προγραμματισθεί, επίσης, να περάσουν ορισμένα μικρότερα προγράμματα, όπως η υποστήριξη των αεροσκαφών C-12 της Αεροπορίας Στρατού αλλά και η αγορά νέων εκτινασσόμενων καθισμάτων για κάποια από τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).


Ο τουρκικός Τύπος

Εν τω μεταξύ, οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνί για τα υφιστάμενα εξοπλιστικά αλλά και τον μελλοντικό σχεδιασμό προκάλεσαν για ακόμη μία φορά σειρά δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο.

Κατ’ αρχάς δόθηκε τεράστια διάσταση σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, όπως η προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet για το Π.Ν.

Η «Χουριέτ» αναπαρήγαγε τις δηλώσεις του κ. Δένδια για την ανάγκη η Γαλλία να υποστηρίζει το τεχνολογικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στα οπλικά συστήματα, περιγράφοντάς τες ως μια προσπάθεια αντι-τουρκικού λόμπινγκ.

Η «Τουρκιγιέ», επίσης, αναφέρθηκε στους 16 Exocet, περιγράφοντάς τους μάλιστα ως προσπάθεια της Ελλάδας να συμβαδίσει με την Τουρκία, η οποία, όπως σημειώνεται, στηρίζεται στην εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία της.

Τέλος, η «Μιλιέτ» σχολίασε τη συζήτηση περί ηλεκτρικής διασύνδεσης προβλέποντας ακόμη μία αναβολή. «Ελλάδα και Ισραήλ σχεδίαζαν την πόντιση καλωδίου ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου. Οι περιοχές αυτές ήταν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αντέδρασε έντονα το υπουργείο Αμυνας, η Αθήνα ανέβαλε το σχέδιο για άλλη μία φορά», αναφέρεται στην τουρκική εφημερίδα.

Πηγή

Tελευταία Nέα