Κυβέρνηση: Δώδεκα στόχοι μέχρι το τέλος του χρόνου

Κοινοποίηση

Δεν είναι μυστικό πως η κυβέρνηση ανησυχεί για την παγκόσμια αλλαγή των δεδομένων στον εμπορικό τομέα. Οπως δεν είναι μυστικό πως είναι ένα θέμα που την ξεπερνά κατά πολύ, καθώς η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή στον άξονα Βρυξελλών – Ουάσιγκτον. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως σε εσωτερικό επίπεδο δεν θα ληφθούν πρωτοβουλίες με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις. Ο τέως υπουργός Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, γνωρίζοντας καλά τον χώρο της οικονομίας, έχει τικάρει από τα excel του Ακη Σκέρτσου συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να επιταχυνθούν από τους υπουργούς του οικονομικού κύκλου που εποπτεύει, έως το τέλος του 2025.

Από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται, οι πέντε αφορούν την οικονομία και οι επτά την καθημερινότητα των πολιτών.

Η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η μεγαλύτερη εξωστρέφεια της οικονομίας είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο επίπεδο της λεγόμενης μικροοικονομίας, με στόχο να χτιστούν άμυνες απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή που δημιουργεί η πολιτική δασμών του Τραμπ. Από εκεί και πέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό θα επιδιώξει έως το τέλος του 2025 να έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 12 βασικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η πεποίθηση που υπάρχει είναι πως εάν εντός του έτους η κυβέρνηση δεν ανακτήσει κομμάτι της μεταρρυθμιστικής ορμής της και δεν καταφέρει εκ νέου να θέσει την ατζέντα, τότε δεν θα μπορεί να το κάνει το 2026. Αυτές τις προτεραιότητες παρουσιάζει σήμερα η «Κ», με τις πέντε να αφορούν την οικονομία και τις επτά την καθημερινότητα.


Πρώτον, η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τη μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών κατά 25% είναι κάτι που θα δώσει ανάσα στους επενδυτές και στις επενδύσεις, που αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας.

Δεύτερον, οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις είναι μέσα στις προτεραιότητες, καθώς φέρνουν νέες θέσεις εργασίας. Η Εγνατία Οδός, το λιμάνι του Λαυρίου, η κατακύρωση του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για άλλα 22 μικρά περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη διάθεση του 51% της εταιρείας «Αλυκές Α.Ε.».

Τρίτον, η επίσπευση στρατηγικών επενδύσεων. Ο στόχος είναι η έκδοση τεσσάρων αποφάσεων ολοκλήρωσης και έναρξης εμβληματικών επενδύσεων που έχουν εγκριθεί, όπως της Μetlen ύψους 45 εκατ. για υποδομές και εξοπλισμό στη Θεσσαλία, της BGS Alcohols που θα διαθέσει 34 εκατ. για την ίδρυση ολοκληρωμένης μονάδας για την παραγωγή και διανομή αιθυλικής αλκοόλης, της Olympic με 74,75 εκατ. για τη δημιουργία ολοκληρωμένου κέντρου συντήρησης αεροσκαφών και της Intertrade που θα διαθέσει 99 εκατ. για την ενοποίηση παραγωγικών μονάδων εταιρείας στα Οινόφυτα.


Τέταρτον, θα ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία της αναμόρφωσης του επιδόματος ανεργίας και, πέμπτον, θα ολοκληρωθεί η νομοθεσία για το νέο Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων και Παροχών.

Από εκεί και πέρα, όπως προειπώθηκε, τίθενται σε προτεραιότητα άλλοι επτά τομείς με επίκεντρο την καθημερινότητα των πολιτών. Πρώτον, η ψηφιοποίηση στον χώρο της Δικαιοσύνης, με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή της κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Δεύτερον, άμεσο στόχο αποτελεί η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και η ψηφιοποίηση διαδικασιών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις χρήσεις γης. Τρίτον, η ευρύτερη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου με έμφαση στην κωδικοποίηση, ψηφιοποίηση και απλοποίηση του συνόλου των διοικητικών διαδικασιών. Τέταρτον, μέχρι το τέλος του χρόνου να προχωρήσουν τα νέα δίκτυα ηλεκτρισμού, Αττικής – Κρήτης και Αττικής – Κυκλάδων. Πέμπτον, να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα υποδομών, όπως το Πάτρα – Πύργος, ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65: Τρίκαλα – Εγνατία Οδός και η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά.


Για την κυβέρνηση, βασικό θέμα αποτελεί η έκτη προτεραιότητα, αυτή του χωροταξικού, με αρμόδιες πηγές να έχουν αντιληφθεί πως εάν δεν λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα «θα μας γυρίσει την πλάτη μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων μας». Η ολοκλήρωση ειδικών χωροταξικών πλαισίων από το ΥΠΕΝ θα γίνει εντός του 2025, όπως και η έβδομη μεταρρύθμιση, που αφορά τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης τουριστικών λιμένων.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα