Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την πρώτη ημέρα αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδιασμού που ξετυλίγεται εδώ και σχεδόν ένα μήνα με στόχο την επανεκκίνηση. Εν προκειμένω, τη διαχείριση των χθεσινών ανακοινώσεων έκανε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κρίθηκε σκόπιμο τα μέτρα ενίσχυσης να ανακοινωθούν αμέσως μετά το Πάσχα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για τους εξής λόγους:
• Η πολιτική ένταση μετά την ανάπαυλα του Πάσχα είχε πέσει και το θέμα δεν θα «χανόταν», όπως θεωρείται βέβαιο πως θα γινόταν το προηγούμενο διάστημα που η τοξικότητα, είτε με τα Τέμπη είτε τελευταία με την υπόθεση της «Ομάδας Αλήθειας», είχε χτυπήσει κόκκινο.

• Οι τελευταίες μετρήσεις που «έτρεξαν» στο Μέγαρο Μαξίμου έδειξαν πως η ακρίβεια έχει επανέλθει ως πρώτο θέμα στα «σημαντικότερα προβλήματα». Η πραγματικότητα είναι ότι το θέμα της οικονομίας ουδέποτε έφυγε από την πρώτη τριάδα και απλώς άλλαζε θέση ανάλογα με την επικαιρότητα, αλλά διαχρονικά φαίνεται πως απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους πολίτες.
Ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμά του ανέφερε πως «με την προσπάθεια όλων, τα πήγαμε πολύ καλύτερα από όσο υπολογίζαμε».
• Ο πρωθυπουργός με τις χθεσινές ανακοινώσεις θέλησε ουσιαστικά να «εγκαινιάσει μια νέα πολιτική περίοδο» που θα πάει μέχρι τη ΔΕΘ και, όπως σημειώνει αρμόδια κυβερνητική πηγή, θα έχει στην πρώτη γραμμή την οικονομία. Στο Μαξίμου θεωρούν πως, ανεξάρτητα από όσα επηρεάζουν την πολιτική επικαιρότητα, η αίσθηση που θα παγιωθεί στην οικονομία έως τις αρχές Ιουνίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τελική διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος.

Το γενικό αφήγημα
Οπως λένε αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι χθεσινές ανακοινώσεις δεν πρέπει να διαβαστούν μεμονωμένα. Ερχονται σε συνέχεια μιας διαρκούς προσπάθειας της κυβέρνησης «να ξαναβγεί από τα καρέ της», όπου σχεδόν για δύο μήνες ήταν κλεισμένη λόγω Τεμπών. Το πρώτο βήμα ήταν η ανακοίνωση του κατώτατου μισθού, το δεύτερο ήταν το νέο δόγμα αποτροπής στις Ενοπλες Δυνάμεις, ο «Θόλος», και ακολούθησαν, τρίτον, το ενδιαφέρον της Chevron, του πετρελαϊκού κολοσσού, για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου, τέταρτον, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και, πέμπτον, οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ενώ την επόμενη εβδομάδα έρχεται το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ. «Πρόκειται για πέντε βασικότατα θέματα που δείχνουν πως το ποδήλατο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχει πέσει, αλλά συνεχίζει να ποδηλατεί αδιάκοπα», όπως σημειώνει στην «Κ» αρμόδια κυβερνητική πηγή, ορίζοντας τη ΔΕΘ, όπου θα ανακοινωθούν νέα μέτρα που θα αφορούν το 2026, ως καταληκτική ημερομηνία της συγκεκριμένης πολιτικής περιόδου που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα.

Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής, σε επίπεδο επικοινωνίας, πως ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανακοινώσει τα μέτρα ενίσχυσης σε ενοικιαστές και συνταξιούχους με προσωπικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα, κάτι που είχε να κάνει πολύ καιρό. «Με την προσπάθεια όλων, τα πήγαμε πολύ καλύτερα από όσο υπολογίζαμε», είπε, ενισχύοντας το γενικό αφήγημα της αποτελεσματικότητας και θυμίζοντας πως ο στόχος είναι «η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται, σταδιακά, και σε ατομική προκοπή».
Ο κ. Μητσοτάκης στο κεντρικό του μήνυμα επέλεξε άλλωστε να μην κάνει εξειδίκευση των μέτρων, αλλά να ενισχύσει το πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης λέγοντας πως μπορεί να παράγει και χειροπιαστά αποτελέσματα, «διαψεύδοντας τους δημαγωγούς του μηδενισμού και της μιζέριας». Σε αυτή την πρόταση κρύβεται και το νέο αφήγημα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση: από τη μία, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, υπάρχει μια κυβέρνηση που «τραβάει μπροστά τη χώρα» και από την άλλη έχουμε τα άλλα κόμματα που επενδύουν διαρκώς στη «στείρα αντιπολίτευση». Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός μετά πολύ καιρό επανέφερε σλόγκαν και συνθήματα της προηγούμενης περιόδου, που έμοιαζαν το τελευταίο διάστημα να έχουν συνθλιβεί από την τρέχουσα επικαιρότητα, όπως «το είπαμε, το κάναμε», τονίζοντας στο τέλος του μηνύματος πως «τα καλύτερα έρχονται».