Κυβέρνηση: Η Μητρόπολη και το έντονο παρασκήνιο

Κοινοποίηση

Το πολύ θερμό κλίμα της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ήρθε να διαψεύσει όσους πίστευαν ότι η ερμηνευτική διάταξη του καταστατικού νόμου της Εκκλησίας της Κρήτης, που κατατέθηκε προχθές με τροπολογία στη Βουλή, θα έριχνε τη σκιά της στη συνάντηση.

Αντιθέτως, όπως επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές, ήταν η πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έθεσε ερώτημα για ερμηνεία της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του εν λόγω καταστατικού νόμου. Το ερώτημα αφορούσε το δικαίωμα ή όχι μετάθεσης σε άλλη Μητρόπολη εν ενεργεία μητροπολίτη της Εκκλησίας της Κρήτης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και στελέχη του υπουργείου Παιδείας που κλήθηκαν να χειριστούν το αίτημα, ακολούθησαν συσκέψεις με τη συμμετοχή έγκριτων ειδικών τόσο μελών του Νομικού Συμβουλίου του κράτους όσο και καθηγητών του Εκκλησιαστικού Δικαίου. Με βάση τη δική τους γνωμοδότηση διαμορφώθηκε η απάντηση στο ερώτημα, η οποία εστάλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και κοινοποιήθηκε στην Εκκλησία της Κρήτης. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την πλευρά του ενημέρωσε ότι η ερμηνεία που δόθηκε και ουσιαστικά δεν επιτρέπει τη μετακίνηση εν ενεργεία μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κρήτης σε άλλη Μητρόπολη, θεωρείται «ως η νόμιμος και κανονική». Πρόκειται για την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση προχθές στη Βουλή. Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στις επικρίσεις που εκδηλώθηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης για παρέμβαση στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Κρήτης, επισήμανε ότι η τροπολογία αφορά μια ερμηνευτική διάταξη που ζητήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Από την Εκκλησία της Κρήτης εκδόθηκε ανακοινωθέν, στο οποίο γίνεται λόγος για επιχειρούμενη «ανεπίτρεπτη παρέμβαση» από την κυβέρνηση και για «επικίνδυνο προηγούμενο, όπου η πολιτεία διά ερμηνευτικών διατάξεων θα δύναται να τροποποιεί μονομερώς τον καταστατικό χάρτη».

Στην ουσία της υπόθεσης, φαίνεται ότι επιδίωξη της Εκκλησίας της Κρήτης ήταν να πληρωθεί η χηρεύουσα θέση του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου από τον νυν μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, κάτι που τώρα δεν μπορεί να γίνει. Πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έθεσε το ζήτημα της ερμηνείας για το «μεταθετό» μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κρήτης, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον του Πατριαρχείου και ο ρόλος του να επιβλέπει τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων μητροπολιτών δεν μειώνεται. Σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε η ερμηνευτική διάταξη, αναφέρουν ότι στο παρελθόν πολλές εκλογές έχουν καταλήξει να αμφισβητούνται στο ΣτΕ σε χρονίζουσες διαμάχες, κάτι που δεν ήθελαν να επαναληφθεί.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα