«Όταν απαιτώ ηθική την εφαρμόζω πρώτα για τον εαυτό μου» έλεγε η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σε συνέντευξή της το 2013 στην οποία ξεσπάθωνε κατά της «διαφθοράς του πολιτικού συστήματος» ζητώντας με πάθος τον ισόβιο αποκλεισμό των πολιτικών που καταδικάζονται για διαφθορά.
Την προηγούμενη χρονιά είχε διεκδικήσει για πρώτη φορά την προεδρία της Γαλλίας και είχε έρθει στην τρίτη θέση με ένα ποσοστό κοντά στο 18% αφού είχε διαδεχτεί τον πατέρα της Ζαν Μαρι Λεπέν στην ηγεσία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.
Ακολουθώντας την προσφιλή τακτική των φασιστικών κομμάτων η Λεπέν προσπαθούσε να καλλιεργήσει ένα «αντισυστημικό προφίλ» απέναντι στους «διεφθαρμένους πολιτικούς» προβάλλοντας τον εαυτό της και το κόμμα της – με πλούσιο ιστορικό ρατσιστικής βίας – ως το «λευκότερο λευκό» και από άποψη αγνότητας.
«Όσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να με λερώσουν, γιατί έχω ήθος, έχω ηθική και την τηρώ», έλεγε η Λεπέν και ζητούσε παραδειγματικές τιμωρίες.
Τα υποτιθέμενα «καθαρά χέρια» της ακροδεξιάς – διαχρονικά βαμμένα με αίμα – αποδείχθηκε ότι ήταν δύσκολο να κρατηθούν μακριά από το «βάζο με το μέλι».
Την ίδια περίοδο που η Λεπέν ζητούσε τον εξοβελισμό όσων έκαναν κατάχρηση του δημόσιου αξιώματός τους με οποιονδήποτε τρόπο, το κόμμα της και η ίδια είχαν στήσει έναν εσωτερικό μηχανισμό για να καταχρώνται χρήματα του Ευρωκοινοβουλίου, όπως αποδείχτηκε στο δικαστήριο που καταδίκασε χθες την αρχηγό της ακροδεξιάς σε τετραετή φυλάκιση και πενταετή στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.
Η Λεπέν με βάση αυτή την απόφαση αποκλείεται από την διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας το 2027, γεγονός που θέτει εμπόδια στον σχεδιασμό της ακροδεξιάς και αναμένεται να προκαλέσει περεταίρω τριγμούς στο υπό κρίση πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.
Σε συνέντευξή της λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης η Λεπέν εμφανίστηκε οργισμένη διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να «αγωνίζεται», έκανε λόγο για πολιτική δίωξη, επέμεινε στην αθωότητά της και δήλωσε ότι θα κάνει έφεση, η οποία όμως δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Αρνούνται τα περί πολιτικής δίωξης οι δικαστές
Η δικαστής, Bénédicte de Perthuis, στην ετυμηγορία της είπε ότι η ποινή που αφορά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι κρίνεται εκ του νόμου απαραίτητη για όλους τους αιρετούς.
«Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δεν έχουν προνόμιο» ενώπιον του νόμου, πρόσθεσε.
Γαλλικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η επιβολή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων ήταν αναμενόμενη με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε το 2016 για τη διαφθορά σηματοδοτώντας αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα.
Εκτός από τον νόμο, το δικαστήριο μπορεί να επικαλεστεί και τη νομολογία καθώς οι καταδίκες σε υποθέσεις υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων από το 2017 έως το 2023 περιλάμβαναν πάντοτε την επιπλέον ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με όσα ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Liberation τον περασμένο Νοέμβριο.
Αναφορικά δε με τη μη ανασταλτική ισχύ της έφεσης και πάλι δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται σε πολιτικούς αν και το δικαστήριο είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει διαφορετικά.
Ο εισαγγελέας της παρούσας δίκης έκρινε ότι η άμεση εκτέλεση δικαιολογείται για πρόληψη της υποτροπής καθώς τα αδικήματα διαπράττονταν επί σειρά ετών, «διακόπηκαν μόνο από την καταγγελία του Ευρωκοινοβουλίου, το Εθνικό Μέτωπο είχε ήδη καταδικαστεί για υπεξαίρεση και οι κατηγορούμενοι προσπαθούσαν διακαώς να αναβάλουν συνεχώς τη δικαστική απόφαση».
Σιγήν ιχθύος από Μακρόν
Έχοντας στον πλευρό της τον Τραμπ και όλη την ακροδεξιά της Ευρώπης, η Λεπέν και το κόμμα της θα συνεχίζουν να μιλούν για σκευωρία και πολιτική δίωξη προσπαθώντας να ανακτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη καθώς δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση της εξουσίας.
Στην εύθραυστη πολιτική σκηνή της Γαλλίας, με τον Μακρόν να προσπαθεί να κρατηθεί στην κυβέρνηση αλλάζοντας τέσσερις πρωθυπουργούς μετά το Βατερλώ των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου που το κόμμα του ήρθε τρίτο, η ακροδεξιά μπορεί τώρα να αλλάξει τακτική και να μη δείξει την ίδια ανοχή που έχει δείξει στην κυβέρνηση Μπαϊρού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι αντιδράσεις των κομμάτων στη Γαλλία για την απόφαση του δικαστηρίου.
Το στρατόπεδο Μακρόν, που έχει ρίξει γέφυρες με την ακροδεξιά καθώς αντιμετωπίζει ως κίνδυνο την άνοδο της Αριστεράς (ο συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε πρώτος στις βουλευτικές εκλογές), τηρεί σιγήν ιχθύος μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
Μέλος της ομάδας του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε στο Agence France-Presse (AFP), επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ της Le Parisien, ότι ο Μπαϊρού «είναι προβληματισμένος από την ετυμηγορία». Ωστόσο, δεν σκοπεύει να κάνει «οποιοδήποτε σχόλιο για μια δικαστική απόφαση».
Ο δεξιός βουλευτής Λοράν Ουκιέ, ο οποίος είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των Les Républicains, έκλεισε το μάτι στο αφήγημα της Λεπέν δηλώνοντας ότι «δεν είναι υγιές σε μια δημοκρατία να απαγορεύεται ένας πολιτικός να συμμετέχει σε εκλογές».
«Όταν δίνεις σε όλους μαθήματα παραδειγματισμού, πρέπει να αρχίσεις να τα εφαρμόζεις στον εαυτό σου», δήλωσε τη Δευτέρα η αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων Μαρίν Τοντιλιέ. Η Λεπέν «πρέπει να πληρώσει την ποινή της», καθώς είναι «ένα πρόσωπο που υπόκειται στον νόμο».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι Σοσιαλιστές με στελέχη τους να τονίζουν ότι η Δικαιοσύνη έχει διακριτό ρόλο και πρέπει να εφαρμόζει τον νόμο.
«Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στην ακροδεξιά» λέει η Αριστερά
Η Ανυπότακτη Γαλλία, η μεγαλύτερη δύναμη στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για δίκαιη απόφαση αλλά τονίζει ότι η μάχη με την ακροδεξιά θα κριθεί στο κίνημα και στις κάλπες.
«Τα γεγονότα που αποδείχθηκαν (σ.σ στο δικαστήριο) έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το σύνθημα «ψηλά τα κεφάλια, καθαρά τα χέρια» πάνω στο οποίο αυτό το κόμμα επιδιώκει εδώ και καιρό να αναπτυχθεί».
«Λαμβάνουμε υπόψη μας την απόφαση του δικαστηρίου, ακόμη και αν αρνούμαστε επί της αρχής να δεχτούμε ότι θα πρέπει να είναι αδύνατο για οποιονδήποτε να ασκήσει έφεση. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, η Ανυπότακτη Γαλλία δεν χρησιμοποίησε ποτέ ένα δικαστήριο για να απαλλαγεί από τον Εθνικό Συναγερμό.
Θα τους παλέψουμε στους δρόμους και στις κάλπες με τη μαζική κινητοποίηση του γαλλικού λαού όπως κάναμε ήδη στις εκλογές του 2024».
Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν, έγραψε στο X ότι συμφωνεί με τη δήλωση που έκανε το κόμμα του, προσθέτοντας ότι «η απόφαση για την απομάκρυνση ενός πολιτικού από το αξίωμα θα πρέπει να αποφασιστεί από τον λαό».