«Ιστορική» και «πρώτη στο είδος» της χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος δια μέσου της εκπροσώπου Καρολάιν Λέβιτ τη συμφωνία που υπέγραψαν μετά από μήνες «σκληρού πόκερ», Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δίνοντας τελικά τα χέρια για τα ορυκτά της Ουκρανίας.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέδωσε όλα τα εύσημα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε «αρχηγό των διαπραγματεύσεων», όπως μεταδίδει ο Guardian.
Παράλληλα, εκφράζοντας τη θέση του Ρεπουμπλικανού προέδρου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και την οικονομική επιτυχία της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «θα αποκομίσουν επίσης μεγάλο όφελος».
«Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες που παίρνουν ένα οικονομικό μερίδιο στην εξασφάλιση ενός ελεύθερου, ειρηνικού και κυρίαρχου μέλλοντος για την Ουκρανία», τόνισε χαρακτηριστικά η Λέβιτ, προσθέτοντας ότι ιδρύεται ένα «ταμείο από το οποίο οι ΗΠΑ θα λαμβάνουν το 50% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, τελών άδειας και άλλες παρόμοιες πληρωμές από έργα φυσικών πόρων στην Ουκρανία».
Μάλιστα, η Λέβιτ τόνισε εκ νέου ότι ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρος: «να τερματιστεί αυτή η δολοφονία». «Αυτή η συμφωνία δείχνει πόσο επενδύει ο πρόεδρος στη διασφάλιση μιας πραγματικά διαρκούς ειρήνης», πρόσθεσε.
Ποιους πόρους διαθέτει η Ουκρανία
Σύμφωνα με το BBC, το Κίεβο εκτιμά ότι περίπου το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων κρίσιμων ορυκτών βρίσκονται στην Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 19 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων γραφίτη, τα οποία, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία Γεωλογικής Επισκόπησης της Ουκρανίας, καθιστούν τη χώρα «μία από τις πέντε κορυφαίες χώρες» για την προμήθεια του ορυκτού. Ο γραφίτης χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.
Η Ουκρανία διαθέτει επίσης σημαντικά κοιτάσματα τιτανίου και λιθίου. Λέει ότι διαθέτει σημαντικές ποσότητες μετάλλων σπάνιων γαιών στον κόσμο – μια ομάδα 17 στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όπλων, ανεμογεννητριών, ηλεκτρονικών και άλλων προϊόντων ζωτικής σημασίας στον σύγχρονο κόσμο – αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται.
Επίσης, ορισμένα από τα ορυκτά κοιτάσματα της χώρας έχουν ήδη κατασχεθεί από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας Yulia Svyrydenko, πόροι αξίας 350 δισ. δολαρίων (277 δισ. λιρών) παραμένουν σήμερα στα κατεχόμενα εδάφη.