του Γιάννη Ρούπα
Πολλά κοινά µε τη σεζόν του 2021 µοιράζεται η φετινή για την καλλιέργεια αµυγδάλου, µε τις ζηµιές από τους εαρινούς παγετούς να έχουν σε ορισµένες περιοχές αποδεκατίσει την παραγωγή σε ποσοστό κοντά στο 95%. ∆εν είναι λίγες οι περιπτώσεις στην Θεσσαλία που κτήµατα που µπορούσαν να δώσουν 70 και 80 τόνους κόκκαλο, βγάζουν αυτές τις µέρες 2 και 3 τόνους φέτος. Μία από τις ζώνες που φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα είναι ο Αλµυρός Μαγνησίας, ενώ και στην πρώιµη Λαµία, οι ζηµιές είναι κάπως περιορισµένες.
«Μετά τις 15 Σεπτεµβρίου θα αρχίσει η εµπορική δραστηριότητα», εξηγεί ο Θύµιος Κασούµης, πρόεδρος του συνεταιρισµού ALMOLAND, σηµειώνοντας πως «σηµαντικό ρόλο θα παίξουν και οι τιµές εισαγωγής από Ισπανία και Τουρκία». Πάντως, µε τα σηµερινά δεδοµένα, η εισαγωγή από Ισπανία για αποδεκτής ποιότητας φυρανιά βγαίνει πάνω από 7 ευρώ, µε την ελληνική ψίχα να διεκδικεί τελικά επάξια τα 8,5 µε 9,0 ευρώ το κιλό.