Λήγει το τελεσίγραφο Τραμπ για τους δασμούς – Έρχεται η «λυπητερή» για την ΕΕ

Κοινοποίηση

Η ΕΕ μπαίνει σε ακόμη μια κρίσιμη φάση, καθώς στερεύουν τα χρονικά της περιθώρια για την εξασφάλιση μιας εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, με στόχο να αποτρέψει την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 50% στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την Κυριακή (6/7) ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες εντός των προσεχών ημερών, οι δασμοί ύψους μέχρι και 50% που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο και η επιβολή τους αναβλήθηκε για να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.

Η προθεσμία της 9ης Ιουλίου για την επιβολή των τιμωρητικών αυτών δασμών ίσχυε μέχρι την Παρασκευή όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διευκρίνισε ότι οι χώρες θα αρχίσουν να πληρώνουν από την 1η Αυγούστου.

Όταν ερωτήθηκε τι θα συμβεί την Τετάρτη, ο Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στο CNN:«Θα είμαστε πολύ απασχολημένοι τις προσεχείς 72 ώρες».

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα στείλει επιστολές σε ορισμένους εμπορικούς μας εταίρους που θα λένε ότι, αν τα πράγματα δεν προχωρήσουν, τότε, την 1η Αυγούστου, θα επιστρέψουν σαν μπούμπερανγκ στο επίπεδο των δασμών της 2ας Απριλίου», εξήγησε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι θα δείτε πολλές συμφωνίες πολύ γρήγορα», είπε προβλέποντας ότι «θα υπάρξουν πολλές σημαντικές ανακοινώσεις τις προσεχείς ημέρες» παρά «την πολύ μεγάλη αντίσταση».

«Η αμερικανική στρατηγική συνίσταται στην εφαρμογή της μέγιστης πίεσης», είπε αναφέροντας ως παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε πολύ να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέχρι που πριν από τρεις εβδομάδες, μία Παρασκευή πρωί, ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε με δασμούς 50%», είπε. «Τις επόμενες ώρες, πέντε ευρωπαίοι ηγέτες του τηλεφώνησαν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τηλεφώνησε», επίσης. «Η ΕΕ κάνει πολύ καλή πρόοδο».

Σύμφωνα με τον Σκοτ Μπέσεντ, θα σταλούν περί τις εκατό επιστολές σε μικρές χώρες «με τις οποίες έχουμε πολλές εμπορικές συναλλαγές», αλλά η κυβέρνηση «επικεντρώνει» στις «δεκαοκτώ σημαντικές σχέσεις που αντιπροσωπεύουν το 95% του εμπορικού μας ελλείμματος».

Ο ίδιος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο, επικεντρώνονται σε 15 έως 18 συμφωνίες με σημαντικούς εταίρους, ενώ ο Τραμπ προειδοποίησε για επιβολή δασμών έως και 70% σε άλλους.

Ο Guardian επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα που δημιούργησε η Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τις επενδύσεις και το δολάριο κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του εδώ και 50 χρόνια κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Με τον χρόνο να μετράει πλέον αντίστροφα και την προθεσμία έως την 9η Ιουλίου που έχει δώσει ο Τραμπ να εκπνέει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει αβέβαιη για το πώς θα αντιμετωπίσει τις επερχόμενες συνέπειες, που απειλούν ένα διατλαντικό εμπόριο μεγέθους 1,6 τρισ. ευρώ. Η ΕΕ, εξάλλου, είναι διχασμένη ως προς τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις γύρω από το ζήτημα.

«Μεταξύ των κρατών-μελών, το μεγάλο ερώτημα θα είναι αν θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πάση θυσία για να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο ή να επιδείξουμε πυγμή αν η συμφωνία δεν είναι αρκετά καλή», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι θέλει μια γρήγορη συμφωνία τύπου Ηνωμένου Βασιλείου για να αποτρέψει έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τάσσεται υπέρ της επιμονής για μια καλύτερη συμφωνία αν μια βιαστική συμφωνία είναι «ανισόρροπη».

Δίνοντας μια γεύση από την επιθετικότητα που επιδείχθηκε προς την ΕΕ, την οποία ο Τραμπ κάποτε αποκάλεσε «πιο άσχημη από την Κίνα», ο επίτροπος εμπορίου των Βρυξελλών, Μάρος Σέφτσοβιτς, απειλήθηκε την περασμένη εβδομάδα με δασμούς 17% στις εισαγωγές τροφίμων κατά τη διάρκεια συνομιλιών με ανώτερα μέλη της κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Μπέσεντ.

Αφού πρώτα ανακοίνωσε τιμωρητικούς δασμούς σε σχεδόν όλες τις χώρες τη 2αν Απριλίου, την οποία χαρακτήρισε «ημέρας απελευθέρωσης», ο Τραμπ τους πάγωσε για 90 ημέρες μια βδομάδα αργότερα.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα να εξαπολύσουν εμπορική επίθεση σε δεκάδες χώρες, καθώς η περίοδος των 90 ημερών λήγει την Τετάρτη με μόνο δύο συμφωνίες να έχουν ολοκληρωθεί: με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ.

Αυτό έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να επιτύχει οτιδήποτε άλλο εκτός από μια πολιτική συμφωνία-πλαίσιο για την παράταση των συνομιλιών, ενώ ένας βασικός δασμός 10% και άλλοι δασμοί σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο παραμένουν σε ισχύ.

Καθώς οι συνομιλίες εισέρχονται στο τελικό και πιο ευαίσθητο στάδιο, οι βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για νέες προκλήσεις, με ή χωρίς συμφωνία. Αναμένουν ότι το κόστος της προεδρίας Τραμπ θα είναι τουλάχιστον 10% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, πέντε φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο του 2% πριν από την εκλογή του πέρυσι.

Αυτό συμβαίνει επειδή, μετά από μήνες απειλών για αντίποινα στα πάντα, από τα Bourbon μέχρι τα αεροσκάφη Boeing, η ΕΕ παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία ήταν ανέφικτη.

Αντίθετα, στοχεύουν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία ή «συμφωνία-πλαίσιο», η οποία θα μοιάζει περισσότερο με τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου που επιτεύχθηκε τον Μάιο, η οποία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του περασμένου μήνα.

Πολλοί διπλωμάτες της ΕΕ αρχικά απέρριψαν τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου ως αδύναμη και νομικά αμφίβολη βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η μεγαλύτερη οικονομική επιρροή της ΕΕ με 1,6 τρισ. ευρώ διατλαντικού εμπορίου σε σύγκριση με τα 314 δισεκατομμύρια λίρες (363 δισεκατομμύρια ευρώ) του Ηνωμένου Βασιλείου θα το βοηθούσε να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία. Αλλά τώρα συνειδητοποιούν ότι μια κατ’ αρχήν συμφωνία μπορεί να είναι η καλύτερη που μπορούν να επιτύχουν.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα