Λιβύη: Σκηνικό ρήξης με Ε.Ε. από Χαφτάρ

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…


const els = document.createElement(‘script’);
els.src=”https://elevenlabs.io/player/audioNativeHelper.js”;
els.type=”text/javascript”;
document.getElementById(‘elevenlabs-audionative-widget’).appendChild(els);

Επιδείνωση της ήδη πολύ επιβαρυμένης κατάστασης που επικρατεί με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα νότια της Κρήτης προμηνύει η πολύ σκληρή στάση που τήρησε χθες η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης η οποία ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς απαγορεύθηκε στον επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, όπως και στους τρεις αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας να αποβιβαστούν από το αεροπλάνο που τους μετέφερε στη Βεγγάζη.

Ο επίτροπος Μπρούνερ, ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης και οι ομόλογοί του Ιταλίας Ματέο Πιαντεντόζι και Μάλτας Μπάιρον Καμιλέρι, χαρακτηρίστηκαν από τη Βεγγάζη «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) και εν συνεχεία απελάθηκαν, ουσιαστικά με την κατηγορία της υποτίμησης του κυρίαρχου χαρακτήρα της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης επί τη βάσει ζητημάτων που συνδέονται και με το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο στρατάρχης Χαφτάρ επιδίωξε την τελευταία στιγμή διευρυμένη συνάντηση της ευρωπαϊκής αποστολής με υπουργούς της κυβέρνησής του.

Ο Αυστριακός επίτροπος και οι τρεις υπουργοί Μετανάστευσης επιχείρησαν να εξετάσουν το πώς θα ικανοποιήσουν το αίτημά του και ενώ βρίσκονταν ήδη στο διεθνές αεροδρόμιο της Βεγγάζης, Μπενίνα.

Λίγο αργότερα, όμως, η ευρωπαϊκή αποστολή ειδοποιήθηκε από τις αρμόδιες αρχές της κυβέρνησης της Βεγγάζης ότι η συνάντηση ακυρώνεται και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν άμεσα.

Σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές, διάσταση απόψεων υπήρχε και στην ίδια την πλευρά της Βεγγάζης, καθώς η επίσκεψη είχε οργανωθεί έπειτα από επαφές μεταξύ της Κομισιόν και συνεργατών του Χαφτάρ, οι οποίοι θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να κατέλθει πρώτος από το αεροπλάνο ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. Νίκολας Ορλάντο, αλλά ο ίδιος ο επίτροπος.

Δεδομένου ότι η αποστολή της Ε.Ε. είχε προηγουμένως κάνει στάση και στην Τρίπολη όπου εδρεύει η έτερη κυβέρνηση της Λιβύης (η λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – GNU), ουσιαστικά οι εκπρόσωποι της Βεγγάζης αξίωσαν με αυτόν τον τρόπο διαφορετική μεταχείριση από την Ε.Ε., στέλνοντας ενδεχομένως μήνυμα ως προς το ποιος θα πρέπει να διαχειριστεί τους ευρωπαϊκούς πόρους για το μεταναστευτικό.

Μάλιστα, το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν πάρα πολύ σύντομα, υποδηλώνει ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης, αν δεν προετοίμαζαν, ήταν σίγουρα έτοιμοι για μια ηχηρή επίδειξη η οποία δεν θα περιοριζόταν στις πρωτεύουσες των χωρών οι οποίες πλήττονται άμεσα από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές (Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα), αλλά θα έφθανε στην καρδιά των Βρυξελλών.

Δεδομένου ότι οι Ευρω- παίοι αξιωματούχοι είχαν κάνει στάση και στην Τρίπολη, ουσιαστικά οι εκπρόσωποι της Βεγγάζης αξίωσαν διαφορετική μεταχείριση από τις Βρυξέλλες.

Η απέλαση των τεσσάρων αξιωματούχων έγινε με βάση τον ισχυρισμό ότι δεν έγινε σεβαστή η κυβέρνηση της Βεγγάζης και, ως εκ τούτου, η επίσκεψη δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Λιβύη είναι χωρισμένη σε δύο ντε φάκτο τμήματα, με καθένα από αυτά (την Τρίπολη και τη Βεγγάζη) να ισχυρίζεται ότι εκφράζει την πραγματική εξουσία στη χώρα.

Λιβύη: Σκηνικό ρήξης με Ε.Ε. από Χαφτάρ-1

Την επιστολή που γνωστοποιούσε την απέλαση των τεσσάρων αξιωματούχων υπέγραφε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Βεγγάζης Οσάμα Σάαντ Χαμάντ και σε αυτήν καταγγελλόταν «κατάφωρη παράβαση των καθιερωμένων διπλωματικών κανόνων και διεθνών συμβάσεων», αλλά και «ενέργειες που αγνοούν επιδεικτικά την εθνική κυριαρχία της Λιβύης, καθώς και παράβαση των εσωτερικών νόμων της Λιβύης και μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών που διέπουν την είσοδο, μετακίνηση και διαμονή ξένου διπλωματικού προσωπικού».

Στη συνέχεια η επιστολή γνωστοποιούσε την «ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης» των τεσσάρων αξιωματούχων και την απέλασή τους και κατέληγε ως εξής: «Η κυβέρνηση της Λιβύης επαναλαμβάνει την επείγουσα έκκλησή της προς όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους, μέλη διεθνών αποστολών και κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να υποστηρίξουν και να σεβαστούν τη λιβυκή κυριαρχία, τηρώντας αυστηρά τη λιβυκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις και κανόνες που διέπουν τις διπλωματικές επισκέψεις. Επιπλέον, καλούνται να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Λιβύης σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας, όπως κατοχυρώνεται σε διεθνείς συμφωνίες, συνθήκες και τη διπλωματική εθιμοτυπία».

Στην ασυνήθιστα επιθετική χειρονομία των αρχών της Βεγγάζης δεν υπήρξε κοινή αντίδραση από την Ε.Ε. και τους τρεις υπουργούς από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ιταλία.

Λίγο μετά την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης οι τέσσερις πλευρές (Κομισιόν και εκπρόσωποι εθνικών κυβερνήσεων) είχαν συμφωνήσει ότι πρέπει να εκδοθεί κάποια κοινή ανακοίνωση με σκοπό να αποτυπωθεί ενιαία στάση έναντι των αρχών της Βεγγάζης.

Περίπου δύο ώρες αργότερα έγινε γνωστό από την Κομισιόν ότι κάθε πλευρά θα προχωρήσει σε δικές της ανακοινώσεις, καθώς προφανώς ήταν αδύνατη η κατάληξη σε κάποιες κοινές διατυπώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Αθήνα και Ρώμη έχουν ούτως ή άλλως αρκετά αποκλίνουσες απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη. Αργά χθες το βράδυ, ο επίτροπος Μπρούνερ περιορίστηκε σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ για τις επαφές που είχε στην Τρίπολη, κάνοντας τη μικρή αναφορά στο τέλος του κειμένου του, ότι «οι προγραμματισμένες συναντήσεις στη Βεγγάζη δεν κατέστη τελικά δυνατόν να πραγματοποιηθούν».

Η αντίδραση της Αθήνας

Η πρώτη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη που δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα κλειστά κέντρα κράτησης», ενώ εκτίμησε ότι η αποπομπή των Ευρωπαίων διπλωματών από τον στρατάρχη Χαφτάρ είναι ενδεικτική των προθέσεών του και αποτελεί, ουσιαστικά, την απάντησή του στις πιέσεις να κλείσει τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών.

Νωρίτερα, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει ότι «ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα».



Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα