Φόρτωση Text-to-Speech…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά τις συμφωνίες ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας της Τρίπολης με την Αγκυρα, τώρα υπογράφηκε συμφωνία με τουρκική εταιρεία για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αερομεταφορών της Λιβύης.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Λιβύη, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων των υποδομών της, υπέγραψε συμφωνίες με την εταιρεία ALBAWABAH με έδρα την Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ιδιωτικής αεροπορίας.
Παράλληλα, το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Λιβύης, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ανασυγκρότησης της χώρας, υπέγραψε με την ίδια εταιρεία και σχέδιο για την ανανέωση των υποδομών της ιδιωτικής αεροπορίας.
Στο πλαίσιο των συμφωνιών, σχεδιάζεται και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων επικοινωνίας της εναέριας κυκλοφορίας και των υποδομών πλοήγησης σε πολλούς αερολιμένες της Λιβύης.
Οι συμφωνίες, οι οποίες υπογράφηκαν από τον μηχανικό Μπιλκασέμ Χαφτάρ, γενικό διευθυντή του Ταμείου, αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών στον τομέα της ιδιωτικής αεροπορίας και στη δημιουργία υποδομών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ο εκσυγχρονισμός αναμένεται να ενισχύσει την ενσωμάτωση της Λιβύης στα παγκόσμια συστήματα αερομεταφορών, αυξάνοντας την ασφάλεια των πτήσεων.
Η «ALBAWABAH Services», η οποία συμμετέχει στη συμφωνία, από την τουρκική πλευρά, είναι μια πολυεθνική εταιρεία που ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2017. Πρόκειται για μια εταιρεία η οποία συνεργάζεται με κατασκευαστικές εταιρείες σε ολόκληρη την Τουρκία και υλοποιεί όλες τις διαδικασίες, από την προμήθεια των προϊόντων έως τον εκτελωνισμό για λογαριασμό των εισαγωγέων και των οργανισμών. Τα τελευταία χρόνια, η ALBAWABAH έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στους τομείς των υποδομών, των logistics και των τεχνικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η στρατηγική συνεργασία της Λιβύης με την Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο στην αεροπλοΐα. Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της Λιβύης υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για τη διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών εργασιών σε τέσσερα διαφορετικά θαλάσσια πεδία. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως αυτά τα βήματα έγιναν «ως απάντηση στις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων της Ελλάδας στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης».
Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Milliyet σε άρθρο της σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η Ελλάδα στο Αιγαίο, δημοσιεύει σενάρια της πιθανής απάντησης της Τουρκίας. Μάλιστα φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή Τολγκά Σακμάν. Ο πρόεδρος του Κέντρου Διπλωματικών Σχέσεων και Πολιτικών Μελετών (DIPAM) ανέφερε πως «τα νησιά, οι κολπίσκοι και οι κόλποι θα βρεθούν στο προσκήνιο. Μεταξύ των πιθανών περιοχών, περιοχές όπως αυτές της Ιμβρου – Τενέδου, η χερσόνησος Ντάτσα (νοτιοδυτική Τουρκία), τα ανοιχτά νερά του Κας και ο κόλπος Μερσίνας ξεχωρίζουν ως περιοχές πλούσιες σε βιολογική ποικιλότητα και υψηλής στρατηγικής σημασίας. Επιπλέον, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το σχέδιο δεν θα περιοριστεί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα περιλαμβάνει και παρόμοια σχέδια κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, οδηγώντας σε μια συνολική προσπάθεια. Και εδώ, οι περιοχές προστασίας του περιβάλλοντος ενδέχεται να βρεθούν στο επίκεντρο, ιδίως στα ύδατα όπου ο Δούναβης εκβάλλει στη θάλασσα και στα σημεία εξόδου των Στενών του Βοσπόρου».