Οι γάτες κοιμούνται κυρίως στην αριστερή τους πλευρά γιατί με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά τον κίνδυνο: στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα επιστημόνων από διεθνή πανεπιστήμια, δίνοντας μια απάντηση σε… αιώνιο ερώτημα των γατόφιλων.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό επιβίωσης των αιλουροειδών, που τους επιτρέπει να κυνηγήσουν ή να διαφύγουν από τον κίνδυνο γρήγορα μόλις ξυπνήσουν.
Διαβάστε επίσης: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να μεταφράσει τους ήχους των ζώων; Τι λένε οι ειδικοί
Επιστήμονες αποκαλύπτουν την αλήθεια για το χρώμα των τζίντζερ γατών
Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology και διεξήχθη από ειδικούς των πανεπιστημίων Bari Aldo Moro, Ruhr University Bochum και της Ιατρικής Σχολής του Αμβούργου με τη συμβολή ερευνητών από τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ελβετία και την Τουρκία, μελετήθηκαν καρέ – καρέ εκατοντάδες βίντεο του YouTube με πρωταγωνιστές γάτες.

Γάτα ξεκουράζεται σε σκαλιά στην Αστυπάλαια
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)
Ο ύπνος είναι μια περίοδος υψηλής ευαλωτότητας για όλα τα ζώα, με τις γάτες να κοιμούνται 12 με 16 ώρες -συνήθως σε υπερυψωμένα σημεία για να κινδυνεύουν λιγότερο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 408 δημόσια βίντεο του YouTube, που έδειχναν γάτες να κοιμούνται για 10 δευτερόλεπτα ή και παραπάνω. Μάλιστα, επέλεξαν συνεχόμενα και όχι διακεκομμένα ή πλάνα που έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να είναι βέβαιοι για τη συμπεριφορά των ζώων.
Η ανάλυσή τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα 2/3 των γατών κοιμόντουσαν στην αριστερή πλευρά τους. Όπως αναφέρουν, οι γάτες επιλέγουν κυρίως αυτή την πλευρά γιατί μόλις ξυπνούν βλέπουν με το αριστερό οπτικό τους πεδίο, το οποίο επεξεργάζεται η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου.

Εξηγούν δε, ότι η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου είναι αυτή που είναι «εξειδικευμένη» στην αντίληψη του χώρου, την επεξεργασία απειλών και το συντονισμό ταχέων κινήσεων διαφυγής.
«Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά αποτελεί, λοιπόν, στρατηγική επιβίωσης» καταλήγουν λέγοντας οι ερευνητές.