Εβδομήντα ημέρες μετά την πρώτη κινητοποίηση για τα Τέμπη, ουδείς μπορούσε να προβλέψει πως τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα θα προκαλούσαν ένα αίσθημα διάχυτης απογοήτευσης. Στην Κεντροαριστερά, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκαν στο αφήγημα της συγκάλυψης και στη διάσταση μεταξύ των αποφάσεων που πήραν και των προσδοκιών των ψηφοφόρων τους. Δεν προέκυψε σε καμία στιγμή κάποια δομημένη και βιώσιμη πρόταση συγκρότησης ενός ενιαίου φορέα που θα μπορούσε να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κάθετη άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη σε οποιαδήποτε σκέψη ή συζήτηση συμπόρευσης του αφαίρεσε την προοπτική της κυβερνησιμότητας, με τους αντιπάλους του να τον κατηγορούν πως υπό τον φόβο να γίνει «αντιδήμαρχος στην πόλη» προτιμά να παραμείνει «πρόεδρος στο χωριό».
Οχι πως θα μπορούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να θέσει στο κόμμα το θέμα συνεργασιών χωρίς να ξεσηκωθεί η εσωκομματική ενδοχώρα. Η συνυπογραφή στην πρόταση δυσπιστίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν αρκετή για να «οπλίσει» τα αντίπαλα στρατόπεδα που παραμονεύουν να τον αμφισβητήσουν μόλις έξι μήνες μετά την επανεκλογή του. Στη Χαριλάου Τρικούπη ακολούθησαν το παράδοξο που ισχύει από τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού και καταδεικνύει την κρίση του πολιτικού συστήματος: Οποιος είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή δεν είναι και δεύτερος δημοσκοπικά.
Από αυτό το γεγονός πηγάζουν όλα τα δεινά, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, χωρίς κυβερνητικό πρόγραμμα, να αλιεύει στα αντισυστημικά νερά και να έχει προκαλέσει αναταράξεις στην Κεντροαριστερά και «σεισμό» στο πράσινο στρατόπεδο.
Στη Χαριλάου Τρικούπη βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί. Οταν σε ένα κόμμα πιάνει δουλειά το Πειθαρχικό, κάτι δεν πάει καλά. Η εβδομάδα των παθών για το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει τη Μεγάλη Τρίτη, που θα «κληρώσει» για την Κατερίνα Μπατζελή.

Η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλύτερη και αποτυπώνεται από τις νέες ομαδοποιήσεις. Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης δεν έχασαν χρόνο να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι το βράδυ της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και να το δημοσιοποιήσουν με μια φωτογραφία. Εκαναν σαφές στη συνεδρίαση του οργάνου προς την ηγεσία ότι επιθυμούν έναν άλλο βηματισμό. Δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται και οι τρεις να συμβαδίσουν, ωστόσο τα δύο πρώτα στελέχη κατέθεσαν από κοινού πρόταση για αλλαγή της γραμματείας του οργανωτικού που απορρίφθηκε.
«Κληρώνει» τη Μ. Τρίτη – Στη Χαριλάου Τρικούπη βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί. Οταν σε ένα κόμμα πιάνει δουλειά το Πειθαρχικό, κάτι δεν πάει καλά. Η εβδομάδα των παθών για το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει τη Μεγάλη Τρίτη, που θα κληρώσει για την Κατερίνα Μπατζελή.
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως η απάντηση ήρθε με ένα «μυστικό δείπνο» το βράδυ της Τρίτης, περίπου 20 ατόμων, ανάμεσά τους οι Ολγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης. Συγκροτείται μια πλειοψηφία γύρω από τον Σωκράτη Φάμελλο που φαίνεται να είναι ισχυρή ενόψει του συνεδρίου του Ιουνίου. Αποτελείται άλλωστε από την ομάδα των στελεχών που πρωταγωνίστησαν στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ με την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη.
«Σύλλογοι»
Η σημερινή κατάσταση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται σε μια αποστροφή του Χρήστου Γιαννούλη μέσα στην εβδομάδα. «Θα φτάσουμε το 2027 να λέμε πως παραλάβαμε κόμματα και παραδίδουμε συλλόγους». Στην Κουμουνδούρου κάποιοι είδαν πως ο Παύλος Πολάκης βγάζει το άγχος του «μεγαλομετόχου» που προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει το 43% των εκλογών του Νοεμβρίου. Οσοι είδαν με μεγάλη καχυποψία το ξέσπασμά του στην Κεντρική Επιτροπή πριν από μία εβδομάδα πιστεύουν πως η δύναμή του θα μειωθεί στο μισό συνεδριακά.
Εκτιμούν ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που κατευθύνεται προς την Πλεύση Ελευθερίας ήταν στοιχισμένο με τον Χανιώτη βουλευτή, που αρέσκεται σε μια υψηλών τόνων αντιπολίτευση, κινείται όμως στα όρια του αντισυστημισμού. Δεν ήταν τυχαία η επίθεσή του προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, δείχνοντας ότι δεν έχει συμβιβαστεί με την προοπτική της επανένωσης με όλους τους πρώην συντρόφους της Νέας Αριστεράς.

Προβολές επί χάρτου
Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc έδειξε πως η πλειοψηφία, με ποσοστό 28,5%, προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Πλεύσης Ελευθερίας και Νέας Αριστεράς, αντί για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας (23,8%). Με τα δύο πρώην κόμματα εξουσίας να ψάχνουν τον προσανατολισμό τους, τη Ζωή Κωνσταντόπουλου να μην έχει αποδείξει ακόμα πως μπορεί να διατηρηθεί στα ψηλά δημοσκοπικά «πατώματα» και τη Νέα Αριστερά να παλεύει για την ύπαρξή της, ένα τέτοιο σχήμα σήμερα μοιάζει με ουτοπία.
Η «σκιά» του Τσίπρα – Τα σενάρια που αναζωπυρώνονται διαρκώς σε σχέση με το τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας προκαλούν «ψιθύρους» για το κατά πόσον συντηρείται, χωρίς πρόθεση, μια εικόνα μεταβατικότητας για τον Σωκράτη Φάμελλο, που μοιραία του αφαιρεί δυναμική.
Με δεδομένη μάλιστα τη «βεντέτα» που έχει ξεκινήσει μεταξύ της πρώην προέδρου της Βουλής και του Αλέξη Τσίπρα. Για τον πρώην πρωθυπουργό δεν έχει αλλάξει κάτι. Ούτε με την επιστροφή του στην Ελλάδα, στα τέλη του μήνα, φέρεται διατεθειμένος να δώσει κάποιο στίγμα επαναφοράς. Μια νέα κουβέντα, ωστόσο, έχει ανοίξει από κάποια στελέχη με αφορμή τις συνεχείς παρεμβάσεις του.
Οι εικοτολογίες, τα σενάρια που αναζωπυρώνονται διαρκώς σε σχέση με το τι θα πράξει ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προκαλέσει μια «ερμαφρόδιτη» κατάσταση και «ψιθύρους» για το κατά πόσο συντηρείται, χωρίς πρόθεση, μια εικόνα μεταβατικότητας για τον Σωκράτη Φάμελλο που μοιραία του αφαιρεί δυναμική.
Η «Ομπρέλα» και οι άλλοι
Οι ζυμώσεις στη Νέα Αριστερά είναι συνεχείς. Την Πέμπτη συνεδρίασε το Πολιτικό Κέντρο και το θέμα των συνεργασιών μπαίνει πλέον επιτακτικά ως το βασικό ερώτημα που απασχολεί το κόμμα. Στη συζήτηση που έγινε επιβεβαιώθηκαν οι δύο διαφορετικές τάσεις σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παλαιά «Ομπρέλα» υποστηρίζει πως βήματα προς τα παλιά λημέρια δεν πρέπει να γίνουν μέχρι το συνέδριο της Κουμουνδούρου.

«Το Λαϊκό Μέτωπο που θέλει ο Αλέξης Χαρίτσης το σκότωσε το ΠΑΣΟΚ», ανέφεραν στην «Κ» τα στελέχη που συνιστούν υπομονή. Με τις δημοσκοπήσεις να μην είναι καθόλου καλές, η άλλη οπτική αναφέρει πως η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από όρους και μια προγραμματική βάση, δεν πρέπει να καθυστερήσει. Το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα πραγματοποιηθεί η πλέον κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και αναμένονται αποφάσεις.