Μπορεί η πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Αριστεράς να επιθυμεί τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η Κεντρική Επιτροπή άναψε «κόκκινο φως». Και το ερώτημα πλέον είναι ποια θα είναι η επόμενη ημέρα σε ένα κόμμα που ο πρόεδρος και ο γραμματέας έχουν διαφορετικές στρατηγικές.
Το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο είχε το Σαββατοκύριακο τον τελικό λόγο, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι οκτώ από τους 11 βουλευτές του κόμματος δεν ψήφισαν την τροπολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου (πέρασε στην Κεντρική Επιτροπή με πλειοψηφία 80-57 και 6 λευκά). Αλέξης Χαρίτσης, Εφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, αν και από διαφορετική αφετηρία και οπτική, δεν συμφώνησαν στο να κλείσουν ερμητικά την πόρτα προς την Κουμουνδούρου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μαζί με τους Πέτη Πέρκα και Σία Αναγνωστοπούλου απέκλεισαν τη σύμπραξη μόνο με τους πρώην συντρόφους τους.

Στην Πατησίων το κλίμα είναι «παγωμένο». Στην Κεντρική Επιτροπή έγινε μια προσπάθεια για «συγκόλληση» των διαφορετικών απόψεων, ωστόσο είναι προφανές πως για την πορεία της Νέας Αριστεράς θα εκφραστούν διαφωνίες στη διαδρομή προς το συνέδριο του Ιουνίου. Ακόμη και το γεγονός πως στην τελική απόφαση υπάρχει η προοπτική του «Λαϊκού Μετώπου» και του καλέσματος στις προοδευτικές δυνάμεις θα μπορούσε να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως από τους «χαμένους» της διαδικασίας του Σαββατοκύριακου.
Ο Νίκος Μπίστης επιμένοντας στη στρατηγική των συνεργασιών ανέφερε με ανάρτησή του: «Μαζί με 25 συντρόφους/φισσες αρνήθηκα να δώσω ψήφο επικύρωσης μιας αδιέξοδης στρατηγικής και ψήφο ανοχής σε μια φτηνή συνδικαλιστική πρακτική που δεν αρμόζει σε όργανο κόμματος της Αριστεράς».
Απογοήτευση
Οσοι στην Κουμουνδούρου είχαν υπολογίσει στη συμπόρευση με τους πρώην συντρόφους τους, που θα έδινε έναν «αέρα» κυβερνώσας Αριστεράς στο κόμμα, απογοητεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του Αλέξη Χαρίτση. Στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη υποστηρίζουν πως η απόφαση της Νέας Αριστεράς να μπει «μπλόκο» στη συνεργασία μαζί τους είναι «αυτοκτονική» τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, το ΠΑΣΟΚ πέφτει δημοσκοπικά και η Πλεύση Ελευθερίας συνεχίζει να ανεβαίνει. Εκτιμούν πως το μπλοκ Σακελλαρίδη – Τσακαλώτου έκανε το καλύτερο «δώρο» στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς αναδείχθηκε πως οι παραδοσιακές δυνάμεις της Αριστεράς δεν μπορούν να βρουν κανέναν κοινό τόπο μεταξύ τους.
Το κάλεσμα του Σωκράτη Φάμελλου με τα 10+1 προγραμματικά σημεία μπαίνει στις «καλένδες», ενώ και οι απόψεις που είχαν διατυπώσει ο Αλέξης Χαρίτσης και η Εφη Αχτσιόγλου για συνεννόηση των δύο κομμάτων και έναρξη διαλόγου δεν θα προχωρήσουν, τουλάχιστον άμεσα.