Η Ιταλία έδωσε την τελική εικόνα της σεζόν (αποθέματα έως 30 Σεπτεμβρίου), «εγκαινιάζοντας» κατά κάποιο τρόπο τη νέα ελαιοκομική περίοδο.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, υπήρχαν μόνο 23.000 τόνοι ελαιολάδου στην Ιταλία. Πρακτικά, όταν τα αποθέματα πέφτουν κάτω από το όριο των 25.000-30.000 τόνων, μπορούμε τεχνικά να μιλάμε για μηδενικά αποθέματα, καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν ομοιογενείς παρτίδες συγκεκριμένου μεγέθους, κατάλληλες δηλαδή για την αγορά.
Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο τα αποθέματα στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι εμφιαλωτές, ιδίως στην Τοσκάνη και την Ούμπρια, έχουν μειωθεί δραματικά: 3.700 τόνοι στην Τοσκάνη, 1.900 τόνοι στην Ούμπρια. Σε αυτούς μπορούν να προστεθούν οι 1.600 τόνοι στη Λιγουρία.
Να σημειωθεί εδώ πως σχεδόν 30% του ιταλικού αποθέματος βρίσκεται στα χέρια των εμφιαλωτών.
Το άθροισμα των ανωτέρω αντιστοιχούν περίπου στο απόθεμα της Απουλίας, με 7.000 τόνους σε απόθεμα. Η Σικελία κατείχε 2.000 τόνους στις 30 Σεπτεμβρίου και η Καλαβρία 3.000 τόνους. Το 82% του ιταλικού ελαιολάδου βρίσκεται συγκεντρωμένο επομένως σε έξι περιφέρειες.
Οι πωλήσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ανήλθαν συνολικά σε 14.000 τόνους, που είναι ο μέσος όρος σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Το βιολογικό ελαιόλαδο είχε επίσης μηδενικά αποθέματα, με 4.400 τόνους, από 7.100 τόνους τον Ιούλιο. Οι πωλήσεις ήταν επίσης απολύτως μέτριες, με σχεδόν 1.500 τόνους ανά μήνα.
Το ελαιόλαδο ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Διατίθενται μόνο 1.800 τόνοι ελαιόλαδου. Εξαιρουμένων των 500.000 λίτρων Terre di Bari ΠΟΠ, των 200.000 λίτρων Riviera Ligure ΠΟΠ και Toscano ΠΓΕ, στα οποία πρέπει να προστεθούν τα 190.000 λίτρα Sicilia ΠΓΕ και τα 170.000 λίτρα Val di Mazara ΠΟΠ, οι άλλες ονομασίες προέλευσης είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Με πληροφορίες από teatronaturale.it