Η καινούρια επένδυση αναπτύσσεται σε ιδιόκτητο χώρο, σε απόσταση περίπου 3 χλµ., από τις υφιστάµενες ενοικιαζόµενες εγκαταστάσεις της επιχείρησης, του πρώην ΑΣΟΠ, στην Επισκοπή Νάουσας, υλοποιείται µέσω του αναπτυξιακού νόµου και αναµένεται, όταν ολοκληρωθούν και οι τρεις φάσεις κατασκευής, να έχει κοστίσει περί τα 15 εκατ. ευρώ.
«Έχουµε επιλέξει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όσον αφορά στο καλιµπράρισµα των πυρηνόκαρπων, µε έµφαση στο κεράσι, που είναι βασικό µας προϊόν και θέλουµε να επενδύσουµε περαιτέρω πάνω στην εξαγωγή του, αλλά και των ακτινιδίων και µηλοειδών που δουλεύουµε. Πρόκειται για ένα µηχάνηµα της Sermac, µε τεχνητή νοηµοσύνη, µε οκτώ κανάλια, που εξετάζει εσωτερικά και εξωτερικά την ποιότητα του φρούτου και αν δεν κάνω λάθος θα είναι µόλις το δεύτερο σε λειτουργία σε όλη την Ευρώπη» αναφέρει στην Agrenda ο Αθανάσιος Μουδήρης, ιδρυτής, το 2017, της «Fru.eat», στην οποία µετέχουν και οι δύο αδελφές του Πασχαλίνα και Καλλιόπη.
Ο λόγος που αποφάσισε η οικογενειακή επιχείρηση να εγκαταστήσει τεχνολογία αιχµής στην ταξινόµηση και διαλογή, σχετίζεται µε το όραµά της να προσδώσει υπεραξία στα προϊόντα που επεξεργάζεται βγάζοντας έξω από το κάδρο τους µεσάζοντες. «Όπως η Jin Gold, η Zespri και άλλες εταιρείες, κατάφεραν και διαφοροποίησαν το προϊόν τους, από τα άλλα ακτινίδια διεθνώς, εµείς θέλουµε να το πετύχουµε αυτό όχι µόνο στα ακτινίδιά, αλλά και στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα κεράσια τα οποία επεξεργαζόµαστε και θέλουµε να τα στέλνουµε σε απαιτητικές αγορές στην Ευρώπη και πέραν του ατλαντικού. Ουσιαστικά θέλουµε να χτίσουµε ένα premium brand» αποκαλύπτει ο κ. Μουδήρης.
Ο 38χρονος οικονοµολόγος, µε πρωθύστερη παρουσία και στη Σχολή Ικάρων, εξηγεί, ακόµη, πως µε γνώµονα αυτή ακριβώς την επιδίωξη, η Fru.eat, συνεργάζεται µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Eπιδίωξή µου είναι να έχω ποιοτικά φρούτα και για αυτό, συνειδητά, επιλέξαµε την Timac Agro | ΛΥ∆Α να συνεργαστούµε και προσπαθούµε να δείξουµε στους συνεργαζόµενους παραγωγούς µας γιατί πρέπει να χρησιµοποιούν τα προϊόντα θρέψης της», τόνισε ο κ. Μουδήρης.
Όπως µας εξήγησε «ο πρώτος λόγος είναι ότι τα χωράφια τους θα είναι καλύτερα, ο καρπός θα είναι πιο ποιοτικός και ως εκ τούτου θα γίνεται η πώλησή του πιο εύκολα κι ο παραγωγός θα διεκδικεί καλύτερη τιµή. Το δεύτερο είναι ότι µέσω των προϊόντων θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α πιστεύουµε ότι θα έχει και µεγαλύτερη στρεµµατική απόδοση. Οπότε, µε τις τιµές που τρέχουν πλέον το ακτινίδιο ή το ροδάκινο, η δαπάνη που θα κάνει ο παραγωγός, θα έρθει πίσω ανταποδοτικά επί δύο φορές. Και το τρίτο είναι η συντηρησιµότητα του φρούτου. Φιλοσοφία του γεωπόνου µας, του Ανδρέα Τσαγκαλίδη, την οποία ενστερνιζόµαστε είναι ότι η δενδροκοµία είναι ζωντανός οργανισµός κι όσο καλύτερη είναι η θρέψη του, τόσο πιο υγιής, ποιοτικός και µε συντηρησιµότητα θα είναι ο καρπός».

Ο Αθανάσιος Μουδήρης, ιδιοκτήτης της Fru.eat και ο συντάκτης της Αgrenda Λεωνίδας Λιάμης.
Το 2024 η Fru.eat συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε συνολικά 29.500 τόνους νωπά φρούτα, εκ των οποίων οι περίπου 13.000 τόνοι ήταν ακτινίδια και οι υπόλοιποι πυρηνόκαρπα και µηλοειδή. «Για φέτος το πλάνο µας στα ακτινίδια είναι να πάµε σε µια αύξηση 10%», σηµείωσε και διευκρίνισε πως «εξάγουµε σε πάνω από 20 χώρες, µε ειδίκευση σε αγορές όπως η Ινδία, η Νότιος Αφρική, η Μαλαισία, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και γενικότερα οι υπερατλαντικές, στις οποίες ανταγωνιστής µας είναι ο Ισπανός, ο Τούρκος, ο Ιταλός έµπορος και όχι ο Έλληνας συνάδελφος ή συνεταιρισµός».
Με δύο ταχύτητες φέτος η αγορά του ακτινιδίου
Για τη νέα εµπορική σεζόν στο ακτινίδιο, που άρχισε µε την Green Light και την καινούρια ποικιλία Yanoon 3, την οποία ανέλαβε να προωθήσει εµπορικά η Fru.eat και θα ακολουθήσουν σταδιακά η Τσεχελίδη και µετά τις 15 Οκτωβρίου η Hayward, η Βoerica και άλλες ο κ. Μουδήρης προβλέπει ότι θα λειτουργήσει αγορά δύο ταχυτήτων. «∆υστυχώς θα υπάρχουν δύο σκάλες. Οι καλοί καρποί, που έχουν ωραίο σχήµα, γιατί είναι ένα ζήτηµα τεράστιο το σχήµα φέτος, θα γίνουν ανάρπαστοι. Τα µέτρια, προς κακά χωράφια, όµως, πιστεύω ότι θα κλειστούν µετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και µε µεγάλη διαφορά τιµής από τα ποιοτικά, γιατί τα µικρόκαρπα προορίζονται για αγορές στα ανατολικά µας, όπου φέτος είναι πολύ δυνατό το Ιράν», είπε ο συνοµιλητής µας και εξέφρασε, επίσης, προβληµατισµό για τις καθυστερήσεις στο Σουέζ, που επηρεάζουν την ποιότητα του προϊόντος και τη ροή των πωλήσεων, την άνοδο των ναύλων, λόγω διολίσθησης του δολαρίου, αλλά και την επιβολή δασµού 15% στην αγορά των ΗΠΑ, την οποία εκτίµησε πως θα κληθεί να επωµιστεί ο παραγωγός. Ζήτησε, τέλος, να τρέξουν λίγο πιο γρήγορα οι διαδικασίες για να δηµιουργηθούν πρωτόκολλα που θα ανοίξουν, για το ακτινίδιο, το µήλο ή άλλα φρούτα, υφιστάµενες και νέες αγορές, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κολοµβία ή η Βενεζουέλα, όπου έχουµε µερική ή καθόλου παρουσία και θα µπορούσαν να δώσουν επιπλέον διέξοδο στην εγχώρια παραγωγή.

Από αριστερά, ο Τάσος Γεωργιάδης, ο Αθανάσιος Κωστακίδης, περιφερειακός εμπορικός διευθυντής ∆υτικής και Κεντρικής Μακεδονίας της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Ανδρέας Τσαγκαλίδης, επικεφαλής γεωπόνος Fru.eat και Αθανάσιος Μουδήρης, ιδιοκτήτης Fru.eat
Παράγοντας ποιότητας και επιτυχίας η συντηρησιμότητα
Στον κοµβικό ρόλο που παίζει η συντηρησιµότητα των καρπών, για το άνοιγµα νέων αγορών, αναφέρεται και ο επικεφαλής γεωπόνος της Fru.eat, Ανδρέας Τσαγκαλίδης. «Τι να τα κάνω εγώ τα άριστα µεγέθη, τους µεγάλους καρπούς, αν δεν αντέχουν στο ψυγείο ούτε έναν µήνα. Αυτό σηµαίνει ότι η συντηρησιµότητα εκτός από παράγοντας ποιότητας, είναι βασική παράµετρος που καθορίζει και την επιτυχία», ανέφερε. Ο ίδιος σηµείωσε πως σήµερα η Fru-Eat παρέχει συµβουλευτική για θρέψη και φυτοπροστασία σε µια οµάδα πάνω από 500 παραγωγών σε διάφορα σηµεία στην ελληνική επικράτεια. «Τα κτίρια, οι καλίµπρες και γενικά οι επενδύσεις, όλα είναι άχρηστα, αν δεν έχεις σωστή και ποιοτική πρώτη ύλη. Για να το πετύχουµε έχουµε συνεργασία µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α, στα ζητήµατα θρέψης. Η επιλογή της έγινε γιατί διαθέτει πολύ µεγάλη γκάµα προϊόντων, µε εξειδικευµένα λιπάσµατα, αλλά και βιοδιεγέρτες άριστης ποιότητας που αποσυµπλέκουν µπλοκαρισµένα χωράφια, και µπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στις διαφορετικές περιοχές, ανά τη χώρα, όπου έχουµε συνεργασίες» τονίζει ο έµπειρος γεωπόνος.
Ανοδικά οι φυτεύσεις ακτινιδίου στην Επισκοπή
Στροφή προς το ακτινίδιο -όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του στην Επισκοπή, όπου υπάρχουν ήδη 4.500 στρέµµατα µε το προϊόν και κάθε χρόνο µπαίνουν και νέες εκτάσεις, επιχειρεί κι ο παραγωγός Τραϊανός Αντωνίου, ο οποίος διατηρεί 25 στρέµµατα µε Green Light, Τσεχελίδη και Hayward, σε σύνολο 130 στρεµµάτων µε κεράσια, βερίκοκα και επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια, αλλά και λίγα µήλα. «Κάνουµε αναδιαρθρώσεις. Ήδη έβγαλα 6,5 στρέµµατα Κρυστάλλια και τα φύτεψα µε Boerica. Σε βάθος τριετίας θέλω τα ακτινίδια να είναι στα 60 στρέµµατα, εκ των οποίων το 1/3 θα είναι κίτρινες ποικιλίες», τόνισε.

Ο αγρότης Τραϊανός Αντωνίου.
Αναφορικά µε τις καλλιεργητικές φροντίδες, ο κ. Αντωνίου επισήµανε ότι ακολουθεί τις οδηγίες του γεωπόνου της Fru.eat, µε την οποία έχει συνεργασία και εφαρµόζει το πρωτόκολλο θρέψης που βασίζεται στα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Έχουµε πολύ καλά αποτελέσµατα», επισηµαίνει και εξηγεί ότι «ξεκινάµε από το έδαφος, νωρίς το χειµώνα, µε βασικά λιπάσµατα φωσφόρου και καλίου, όπως το DUOFERTIL TOP 36PK και µετά πάµε σε πιο σύνθετα, όπως ο DUOFERTL SUPERB MPPA DUO. Στη συνέχεια ψεκάζουµε διαφυλλικά της Timac Agro | ΛΥ∆Α, έχουµε για την ενίσχυση της άµυνας του φυτού απέναντι στα στρες τα Seactiv Rame, Seactiv Leos και Seactiv Opal, τα οποία τα δουλεύουµε από την ανθοφορία. Και έχουµε και το Fertiactyl GZ, το οποίο πρέπει να γίνεται εφαρµογή τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Βοηθά στη ρίζα για να αφοµοιώσει όλα τα στοιχεία του εδάφους, βοηθά στη βλάστηση του δέντρου και σε πάρα πολλά ακόµη και είναι ένα πολύ καλό προϊόν το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα στους παραγωγούς».
Σηµαντική η θρέψη γιατί η ποιότητα στα φρούτα πληρώνεται
Στην ταύτιση απόψεων ως προς τη φιλοσοφία µε την οποία πορεύονται επιχειρησιακά η Timac Agro | ΛΥ∆Α και η Fru-Eat, επικέντρωσε από την πλευρά του ο Θάνος Κωστακίδης, περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων ∆υτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Φιλοσοφία µας, ως εταιρεία, είναι να παρέχουµε εξειδικευµένες λύσεις προς τον παραγωγό, µε σκοπό το τελικό αποτέλεσµα στο κτήµα ή το χωράφι να είναι άριστο και στο τέλος της ηµέρας όλα αυτά να γυρίσουνε στην τσέπη του ως εισόδηµα. Αντίστοιχα, η εταιρεία του κ. Μουδήρη είναι επίσης µια επιχείρηση η οποία είναι ταγµένη 100% στο στόχο να παράγει ποιοτικό προϊόν, το οποίο πληρώνεται από τον καταναλωτή και να µπορεί αυτό να το επιστρέψει στον παραγωγό και συνεργάτη της».
Ως προς την καλλιέργεια του ακτινιδίου ο κ. Κωστακίδης επισήµανε: «Τα επόµενα χρόνια θα δούµε αύξηση στρεµµάτων και φυσικά και η εταιρεία µας συνεχώς επενδύει στην έρευνα για την ανάπτυξη καινούριων προϊόντων θρέψης που να αναφέρονται και στο ακτινίδιο, ώστε να δίνει περισσότερες λύσεις στον παραγωγό για την αντιµετώπιση προβληµάτων στην καλλιέργεια».