MED5: Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ζητούν αύξηση χρηματοδότησης από την ΕΕ για πρόληψη της μετανάστευσης

Κοινοποίηση

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας ζήτησαν με κοινή δήλωσή τους από την ΕΕ να ενισχύσει άμεσα τη χρηματοδότηση για την πρόληψη της μετανάστευσης και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Στο πλαίσιο της συνάντησης του MED5 στη Νάπολη, υπογράμμισαν την ανάγκη ενιαίας φωνής απέναντι στις Βρυξέλλες, αλλά και τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες, της μεταρρύθμισης της Frontex και της ανάπτυξης νέων συμφωνιών με κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών

Όπως έγινε γνωστό από τα ιταλικά ΜΜΕ:

«Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, μαζί με τους ομολόγους του από την Ιταλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για την πρόληψη της μετανάστευσης, αίτημα το οποίο αποτυπώθηκε σε κοινή δήλωση, μετά τη λήξη της συνάντησης της ομάδας των πέντε χωρών του νότου της ΕΕ (MED5), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Νάπολη της Ιταλίας.

Ο Μαρλάσκα υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στα ΜΜΕ, ότι είναι απαραίτητο τα κράτη του MED5 –που αποτελούν το νότιο σύνορο της Ένωσης– να προσέλθουν ως ενιαίο μπλοκ στην Ευρώπη, ώστε να απαιτήσουν βελτίωση της χρηματοδότησης στην προληπτική μεταναστευτική πολιτική.

«Αυτή η κοινή στάση θα είναι προς όφελος όλων των κρατών-μελών και της ΕΕ στο σύνολό της. Εφόσον οι αφίξεις μεταναστών ξεκινούν από εμάς, και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πρέπει να ξεκινά από εμάς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Ισπανός υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της αποτελεσματικής συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, κρίνοντας ότι αυτή είναι «κλειδί για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων».

«Η συνεργασία αυτή είναι σύνθετη και απαιτεί καθημερινές προσπάθειες, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των επιστροφών, βασισμένη στην εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό», επισήμανε ο Μαρλάσκα, προσθέτοντας πως το MED5 πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για μια κοινή και αποδεκτή από όλους πρόταση προς την ΕΕ, σχετικά με τον νέο κανονισμό επιστροφών.

«Ακόμη και αν ξεκινούμε από διαφορετικές θέσεις, πρέπει να επικεντρωθούμε σε όσα μας ενώνουν, όχι σε όσα μας χωρίζουν», είπε, τονίζοντας και την ανάγκη διατήρησης της ενότητας του MED5, ώστε να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο σέβεται την ισορροπία μεταξύ της ευθύνης των χωρών πρώτης εισόδου και της υποχρέωσης αλληλεγγύης των υπολοίπων κρατών-μελών.

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της «σταθερής» κοινής θέσης που έχουν διαμορφώσει τα μεσογειακά κράτη προς τις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια.

Συνεργασία και μεταρρύθμιση του κανονισμού της Frontex

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός του Μαρλάσκα, οι:

  • Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόζι

  • Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος

  • Υπουργός Ασφάλειας και Απασχόλησης της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι

  • Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου, Νικόλας Ιωαννίδης

  • Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ

  • Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex, Χανς Λέιτενς

Η ατζέντα περιλάμβανε ειδική συνεδρία για τον εξωτερικό ρόλο της ΕΕ στην πολιτική μετανάστευσης, μέσα από συνεργασία με τρίτες χώρες και την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

Ο Μαρλάσκα ζήτησε να ενισχυθεί άμεσα η χρηματοδότηση έργων εκτός ΕΕ, και να αυξηθούν οι πόροι που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση των συνόρων.

Οι προτάσεις του MED5

Τα κράτη του MED5 συμφώνησαν στη σημασία ενίσχυσης του ρόλου των ευρωπαϊκών οργανισμών στις σχέσεις με τρίτες χώρες και κάλεσαν σε μεταρρύθμιση του κανονισμού της Frontex, ώστε η υπηρεσία να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής, που θεωρούνται «καθοριστικές για την πρόληψη της μετανάστευσης και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η κοινή δήλωση των MED5 υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης και άνευ όρων χρηματοδότησης και ενισχυμένων κονδυλίων για τα κράτη-μέλη που διαχειρίζονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προς όφελος ολόκληρης της Ένωσης.

Η δήλωση καλεί επίσης την ΕΕ να αναπτύξει «φιλόδοξες και μακροχρόνιες παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις» με τρίτες χώρες, σε συνεργασία με τα κράτη που επηρεάζονται περισσότερο – όπως τα μέλη του MED5 – και να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες με βασικές χώρες προέλευσης και διέλευσης στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Τέλος, οι χώρες της Μεσογείου δίνουν έμφαση σε μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του συστήματος ασύλου, και ζητούν μεγαλύτερη παρουσία της Frontex τόσο στην πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης όσο και στη στήριξη των επιστροφών, όχι μόνο από τα κράτη-μέλη αλλά και από τις τρίτες χώρες.

Η δήλωση προτείνει επίσης την ενίσχυση των εθελοντικών βοηθούμενων επιστροφών, με επαρκή χρηματοδότηση, και καλεί την Κομισιόν να οργανώσει διεθνή διάσκεψη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών, ώστε να παρουσιαστούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τις εθελοντικές επιστροφές.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα