Δύο γειτόνισσες στην Μεγάλη Βρετανία γιόρτασαν παρέα τα 101α γενέθλιά τους. Η Τζόσι Τσερτς και η Ανν Γουάλας-Χάντριλ ζουν δίπλα-δίπλα στην Οξφόρδη από τη δεκαετία του 1980.
Οι γυναίκες έχουν την ίδια μέρα γενέθλια, έχοντας γεννηθεί την 1η Απριλίου 1924.
Η κ. Τσερτς δήλωσε: «Νομίζω ότι η ζωή πέρασε αρκετά γρήγορα», τονίζοντας ότι «η Ανν ήταν πολύ απασχολημένη όταν ήταν νεότερη, το ίδιο και εγώ, και ήταν πολύ παραγωγική και δημιουργική».
Και οι δύο γυναίκες ρίχτηκαν σε εθελοντικές και δημιουργικές δραστηριότητες μετά τον θάνατο των συζύγων τους. Ο σύζυγος της κ. Τσερτς, Πίτερ, πέθανε λίγο αργότερα στη δεκαετία του 1990 και οι γυναίκες δημιούργησαν φιλία, σύμφωνα με την συνέντευξη που πραγματοποίησε το κανάλι SWNS.
Η ζωή της Γουάλας-Χάντριλ στην Μεγάλη Βρετανία
Η κα Γουάλας-Χάντριλ, η οποία μεγάλωσε στο Χάμσφιρ, μετακόμισε για πρώτη φορά στο σπίτι μετά το θάνατο του συζύγου της, Τζον, ιστορικού.
Σπούδασε Αγγλικά στο St. Hilda’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και υπηρέτησε στη Βασιλική Ναυτική Υπηρεσία Γυναικών ως μηχανικός ασυρμάτου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Γνώρισε τον σύζυγό της σε μια οικογενειακή συγκέντρωση και μετά την αποφοίτησή της, η κ. Γουάλας εργάστηκε ως λεξικογράφος για το Oxford English Dictionary.
Είπε: «Πάντα με ενδιέφεραν οι λέξεις.Ήταν το επάγγελμά μου».
Ήταν πολύ περήφανη που έλαβε πέρυσι ένα μετάλλιο για τις υπηρεσίες της από το Βασιλικό Ναυτικό, μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε «πολύ καθυστερημένη».
Η οικογένεια της Τσερτς
Με καταγωγή από το Μάντσεστερ, η κ. Τσερτς έκανε την εκπαίδευσή της στο Preston Royal Infirmary και θυμάται την εισαγωγή του NHS. Είπε ότι η εκπαίδευση ήταν «τρία χρόνια σκληρής δουλειάς».
«Εκείνη την εποχή», είπε η κ. Τσερτς, «έπρεπε να μένεις μέσα και δεν μπορούσες να παντρευτείς, και ήταν πολύ αυστηρό. Οι άνθρωποι δεν θα ανεχόντουσαν τέτοιου είδους ζωή τώρα».
Μετακόμισε με τον σύζυγό της στην Οξφόρδη για να συνεχίσει τις σπουδές του στο University College, που διακόπηκαν λόγω του πολέμου, και «έζησα τη ζωή ενός προπτυχιακού φοιτητή».
Οι μισοί από τους προπτυχιακούς φοιτητές είχαν πάει στον πόλεμο, ενώ οι άλλοι μισοί ήταν νέοι φοιτητές που μόλις είχαν εγγραφεί.
Η κ. Τσερτς δήλωσε: «Η Οξφόρδη ήταν πολύ παράξενη, επειδή κάθε κολέγιο δεχόταν μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που είχαν βιώσει τον πόλεμο και έπαιρναν τις πανεπιστημιακές τους θέσεις».
«Έτσι, είχαμε τους ηλικιωμένους και μετά τους νέους 18χρονους που έρχονταν από το σχολείο».
«Η Οξφόρδη δεν ήταν όπως είναι τώρα. Υπήρχαν αρκετοί παντρεμένοι προπτυχιακοί φοιτητές, κάτι που δεν συμβαίνει, νομίζω, τώρα».
Αφού παντρεύτηκε, εργάστηκε για λίγο και φρόντισε την οικογένειά της. Έχει τρία παιδιά – τον Κρις, την Πάμελα και τον Άντριου.
Γιορτάζουν παρέα τα γενέθλιά τους
Δεν θυμούνται τη στιγμή που ανακάλυψαν ότι είχαν τα ίδια γενέθλια, αλλά απόλαυσαν τους εορτασμούς που διοργανώθηκαν γι’ αυτούς πέρυσι.
«Ζούμε στον πιο καταπληκτικό δρόμο. Είναι σαν μια μεγάλη, διευρυμένη οικογένεια», δήλωσε η κ. Τσερτς.
«Ήταν υπέροχα, είχαμε μια υπέροχη μέρα πέρυσι. Ήταν αρκετά απροσδόκητο γιατί δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτό», ανέφερε.
Όσο για τις συμβουλές για να ζήσετε μια μακρά ζωή, η Τζόσι λέει: «Απλά ζήστε».
«Δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις. Απλά συνεχίζεις από το ένα πράγμα στο άλλο», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «δεν σχεδιάζουμε τις ζωές μας. Νομίζω ότι αυτές μας έχουν σχεδιάσει».
Φωτογραφία: SWNS