Μεταναστευτικό: Ενστάσεις για τη δομή στην Κρήτη – Αντιδρούν οι τοπικοί φορείς

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Σε δύσκολο παζλ μετατρέπεται ο χειρισμός της κατάστασης στην Κρήτη, όπως προέκυψε χθες από όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του προέδρου της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων) και δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης. Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης και η υφυπουργός Σέβη Βολουδάκη.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους στον υπουργό, ο οποίος περιέγραψε το σκεπτικό των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να συζητηθεί ο χώρος που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η δομή στην Κρήτη.

Συνεργάτες του υπουργού Θάνου Πλεύρη ανέφεραν στην «Κ» ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου για τη δημιουργία μιας μόνιμης κλειστής δομής προσωρινής κράτησης στο νησί παραμένει.

Η Κρήτη βρίσκεται σε ζώνη αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης, έχει σημειώσει επανειλημμένα ο υπουργός τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας ότι έχουν παραχωρηθεί χώροι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, εφόσον η δημιουργία μιας ή περισσοτέρων κλειστών δομών κράτησης είναι επιτακτική ανάγκη.

Η ψήφιση χθες της τροπολογίας που προβλέπει την αναστολή της δυνατότητας κατάθεσης αιτήματος ασύλου για όσους έχουν έρθει με πλωτά μέσα από τη βόρειο Αφρική και την άμεση επαναπροώθησή τους χωρίς άλλες διαδικασίες, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους παράγοντες της αγοράς στο νησί.

«Είμαστε σύμφωνοι στο να δημιουργηθούν δύο δομές. Ομως, δεν θέλουμε να εξελιχθούν σε κλειστές δομές, δίπλα στους οικισμούς και ανάμεσα στις τουριστικές υποδομές», ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

«Ενημερώσαμε τον υπουργό για τις ενστάσεις και τις ανησυχίες όλης της κοινωνίας στην Κρήτη. Είμαστε σύμφωνοι στο να δημιουργηθούν δύο δομές, ώστε να ταυτοποιούνται συντεταγμένα και σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτοί οι άνθρωποι. Ομως, δεν θέλουμε να εξελιχθούν σε κλειστές δομές, δίπλα στους οικισμούς και ανάμεσα στις τουριστικές υποδομές», τόνισε στην «Κ» ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότειναν το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στην πηγή, δηλαδή μέσω διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη ώστε να σταματήσουν οι ροές. Οπως επεσήμανε τοπικός παράγοντας στην «Κ», «όλοι γνωρίζουμε ότι επιστροφές και μάλιστα άμεσα δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Υπάρχει, λοιπόν, ο κίνδυνος αν συνεχιστούν οι ροές να παραμένουν αυτοί οι άνθρωποι για καιρό φυλακισμένοι στο νησί και αυτό εμείς δεν το θέλουμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι η χώρα δέχεται υβριδική απειλή και άρα επιβάλλεται να ληφθούν κάποια μέτρα. Συμπλήρωσε, όμως, ότι θα επεξεργαστεί και θα λάβει υπόψη του τις ενστάσεις προκειμένου να λάβει αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η Eνωση Διοικητικών Δικαστικών (ΕΔΔ) αντιδρά στη νέα ρύθμιση για το άσυλο για μετανάστες που έρχονται από τη βόρειο Αφρική που ψηφίστηκε χθες το πρωί από τη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες. «Η προτεινόμενη αναστολή πρόσβασης στην Υπηρεσία Ασύλου και η συνακόλουθη επιστροφή χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής παραβιάζει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στο άσυλο, το οποίο κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της Γενεύης και σε άλλα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα, όπως το άρθρο 18 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Eνωσης». Μάλιστα η ΕΔΔ τονίζει ότι η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη διάταξη επικαλείται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της διάταξης του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με την οποία τα συμβαλλόμενα κράτη σε περίπτωση δημόσιου κινδύνου που απειλεί τη ζωή του έθνους μπορούν να λάβουν μέτρα κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη σύμβαση. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσθέτει η ΕΔΔ. «Εν προκειμένω, το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ δεν επιτρέπει παρέκκλιση από το άρθρο 3 της ίδιας σύμβασης και σε κάθε περίπτωση δεν συντρέχουν τέτοιες συνθήκες και μάλιστα λόγω έλλειψης δομών, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση».

Το επιχειρησιακό σχέδιο των Αρχών σε Κρήτη και Γαύδο

Του Γιάννη Σουλιώτη

Υπό διαρκή επαναξιολόγηση τίθεται το επιχειρησιακό σχέδιο των ελληνικών Αρχών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και της Γαύδου. Η παρουσία των τριών φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού ανοικτά των ακτών της Λιβύης δεν επέφερε μείωση των μεταναστευτικών ροών. Αντιθέτως, τα δουλεμπορικά κυκλώματα αναβάθμισαν τη δράση τους, χρησιμοποιώντας για το ταξίδι από το Τομπρούκ στη Γαύδο και τη Νότια Κρήτη, όχι βάρκες χωρητικότητας 20 ή 30 ατόμων, αλλά μεγάλα αλιευτικά, έμφορτα έως και με 500 μετανάστες. Οπως συνέβη μεσοβδόμαδα με την άφιξη 515 αλλοδαπών από τη Λιβύη στη Νότια Κρήτη και τελικά στο λιμάνι του Λαυρίου.

Τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες τα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού και του Frontex, που επιχειρούν σε Κρήτη και Γαύδο, από μόλις ένα που ήταν μέχρι πριν από λίγους μήνες έχουν ανέλθει σε συνολικά οκτώ. Με απόφαση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος έχουν διατεθεί έξι πλωτά μέσα, ανάμεσα στα οποία ένα πλοίο ανοικτής θάλασσας, ένα ναυαγοσωστικό, καθώς και δύο περιπολικά σκάφη που επιχειρούν υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex. Μέσω του Frontex, εξάλλου, διατίθενται στην Ελλάδα ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά και ένα αεροπλάνο που εκτελεί εναέριες περιπολίες νότια της Κρήτης.

Το δόγμα των αποτροπών που υιοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στο Ανατολικό Αιγαίο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι τρεις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού εκτελούν περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή 10 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Λιβύης και μέσω ραντάρ εντοπίζουν έγκαιρα τις κινήσεις των δουλεμπορικών, όσο ακόμη αυτά κινούνται κοντά στις ακτές της Αφρικής. Αξιωματικός – σύνδεσμος του Λιμενικού που επιβαίνει στα πλοία του Π.Ν. ενημερώνει σχετικά τους συναδέλφους του στο Λιμενικό. Οι τελευταίοι, πάντως, διευκρινίζουν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προετοιμαστούν με τα κατάλληλα επιχειρησιακά μέσα για να φέρουν εις πέρας με επιτυχία μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των μεταναστών.

Το δόγμα δηλαδή των αποτροπών που υιοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στο Ανατολικό Αιγαίο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, το Λιμενικό δεν διαθέτει επιχειρησιακά μέσα ικανά να επιχειρούν σε απόσταση 150 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της χώρας, ενώ προϋπόθεση γι’ αυτό που τα στελέχη του Σώματος ονομάζουν «αποτροπή», είναι η συνεργασία της ακτοφυλακής της Λιβύης. Κάτι που πάντως δεν συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Λιβύης ενημερώνεται από το αντίστοιχο ελληνικό για τους απόπλους των δουλεμπορικών από το Τομπρούκ – και όχι μόνο. «Η παρουσία των ελληνικών φρεγατών θα αποκτήσει νόημα μόνο σε περίπτωση συνεργασίας των Αρχών της Λιβύης», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος του Λιμενικού Σώματος.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της κυβέρνησης της Βεγγάζης, το Λιμενικό ενδέχεται να προχωρήσει σε εκπαιδεύσεις στελεχών της λιβυκής ακτοφυλακής ή ακόμη και να παραχωρήσει επιχειρησιακά μέσα στη βορειοαφρικανική χώρα.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα