Μεταναστευτικό: Στο τραπέζι «συνταγή 2015» με εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

Η εφαρμογή «μοντέλου 2015», με τις ένοπλες δυνάμεις να αναλαμβάνουν την κατασκευή των δομών κλειστού τύπου για την προσωρινή κράτηση και την ταυτοποίηση των μεταναστών που έρχονται από τη Λιβύη, φαίνεται πως εξετάζεται και για την περίπτωση της Κρήτης.

Εκτάσεις που ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) έχουν ήδη επιθεωρηθεί από τις αρμόδιες διοικήσεις των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να συνταχθούν οι σχετικές εκθέσεις και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της ΔΙΚΑΦΚΑ (Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών) επισκέφθηκαν πρώην στρατόπεδα στην Κρήτη, τα οποία διαθέτουν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν μία ή και περισσότερες κλειστές δομές, αν αυτό αποφασιστεί.

Μεταναστευτικό: Στο τραπέζι «συνταγή 2015» με εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων-1
(AP Photo)

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρωτοβουλία για πιο ενεργή συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, λαμβάνεται λόγω της σημαντικής τεχνογνωσίας που διαθέτουν στη γρήγορη κατασκευή και οργάνωση αντίστοιχων χώρων και της μεγάλης εμπειρίας που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης των ετών 2015-16 όπου, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, κλήθηκαν να διαμορφώσουν και να διαχειριστούν 35 κέντρα κλειστού τύπου σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, η επιλογή αυτή εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει πολλά από τα γραφειοκρατικά και άλλου τύπου εμπόδια που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη δημιουργία των κλειστών δομών.

Πρώην στρατόπεδα

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι εκτάσεις που εξετάζονται ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο διαχειρίζεται τα ακίνητα των ενόπλων δυνάμεων -όπως τα πρώην στρατόπεδα- στην περίπτωση της Κρήτης. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της μεταρρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τα τρία ταμεία των κλάδων θα ενωθούν σε ένα υπερ-ταμείο, το ΤΑΕΘΑ (Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Αμυνας) στο οποίο θα μεταφερθούν όλες οι εκτάσεις που απελευθερώνονται από το κλείσιμο ή τη συγχώνευση μονάδων ανά την Επικράτεια.

Από τα ακίνητα που εξετάστηκαν, δύο σε κάθε νομό της Κρήτης, φαίνεται ότι τις περισσότερες προτιμήσεις εντός του κυβερνητικού επιτελείου συγκεντρώνει το πρώην στρατόπεδο «Ζωγραφάκη» στο Καστέλι Ηρακλείου. Πρόκειται για έκταση 13 στρεμμάτων κοντά στην 133 Σμηναρχία Μάχης, η οποία, με τις απαραίτητες παρεμβάσεις, θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους από 700 μετανάστες.

Τα πρώην στρατόπεδα φαίνεται ότι αποτελούν εύκολη και γρήγορη λύση για τη χωροθέτηση κλειστών δομών καθώς διαθέτουν περίφραξη, χώρους στάθμευσης και ορισμένες βασικές υποδομές.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και άλλοι χώροι σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, στην περίπτωση που αποφασιστεί η χωροθέτηση και δεύτερης δομής. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η κατασκευή του πρώτου κλειστού κέντρου έχει αποφασιστεί να προχωρήσει άμεσα, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων της Κρήτης.

Παραμένουν οι δυνάμεις  

Μεταναστευτικό: Στο τραπέζι «συνταγή 2015» με εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων-2
(φωτ. αρχείου INTIME)

Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση στις μεταναστευτικές ροές που ξεκινούν από τη βόρεια Αφρική με προορισμό την Κρήτη, οδήγησε σε κινητοποίηση μέσων και προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία παραμένουν μέχρι νεοτέρας έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Δύο πολεμικά πλοία διατηρούν ανοιχτά ραντάρ και αισθητήρες για να εντοπίζουν τα πλοιάρια των διακινητών και να συνδράμουν το έργο του Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου HERON της Πολεμικής Αεροπορίας σαρώνουν από αέρος την περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Προς το παρόν, όμως, δεν εξετάζεται η ενίσχυση των δυνάμεων με περισσότερο προσωπικό ή μέσα, αν και αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στην «Κ» ότι η κατάσταση είναι δυναμική και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα