Μεταναστευτικό: Το μοντέλο Ερντογάν για τις ροές ακολουθεί η Λιβύη

Κοινοποίηση

Ως κλιμάκωση της πίεσης της Λιβύης προς την Ε.Ε., προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλότερη χρηματοδότηση, ερμηνεύουν αρμόδιοι παράγοντες την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων παράνομων μεταναστών στην Κρήτη. Πρόκειται για μια τακτική την οποία είχε χρησιμοποιήσει και η Τουρκία για να διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια.

Σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, συνοδευόμενος από τους ομολόγους υπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, συναντάται με τις ηγεσίες της Βεγγάζης και της Τρίπολης, σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι ροές. Από τις 6 Ιουλίου έχουν φτάσει σε Κρήτη και Γαύδο περισσότερα από 1.400 άτομα.

Οι συνεχείς ροές δοκιμάζουν την Κρήτη

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Οι συναντήσεις που έχουν οργανωθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας με την κυβέρνηση της Βεγγάζης και την κυβέρνηση της Τρίπολης από τις 6 έως και τις 8 Ιουλίου σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά καλές καιρικές συνθήκες έφεραν πιθανότατα τη δραστική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη. Υπολογίζεται ότι έως χθες το απόγευμα είχαν εντοπιστεί και διασωθεί συνολικά πάνω από 1.400 άτομα είτε νοτίως της Κρήτης είτε κοντά στη Γαύδο. Ωστόσο, επειδή οι αφίξεις με βάρκες είναι συνεχείς, δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Το νησί δεν διαθέτει οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και οι τοπικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε κάποια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία, παρότι οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη βαίνουν αυξανόμενες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Χθες, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε στην «Κ» ότι «περιμένουμε να πει ο υπουργός τα δύο σημεία που θα δημιουργηθούν οι δομές προσωρινής φιλοξενίας στο νησί». Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι αυτή η απόφαση χρειάζεται να ληφθεί από την κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα στηρίξει την επιλογή. «Από μένα δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση σε σχέση με το πού θα φτιαχθούν οι δομές», συμπλήρωσε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν για ώρες στον ήλιο υπό συνθήκες καύσωνα στο λιμάνι του Ρεθύμνου. Νωρίτερα είχαν φορτωθεί σε πούλμαν για να μεταφερθούν στα Χανιά, όπου δεν έγιναν δεκτοί, δεδομένου ότι η πρόχειρη δομή που λειτουργεί στην Αγυιά είναι υπερπλήρης.

Η πιεστική κατάσταση έχει δημιουργήσει κλίμα έντασης στο νησί μεταξύ των τοπικών αρχόντων που προσπαθούν να μεταφέρουν το πρόβλημα στους συναδέλφους τους στον διπλανό νομό, και ταυτόχρονα κατηγορούν το υπουργείο Μετανάστευσης σχεδόν ακόμη και για την παρουσία των μεταναστών στο νησί. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Μετανάστευσης βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε φάση προσαρμογής λόγω της πρόσφατης αλλαγής ηγεσίας και της ανάληψης της θέσης του υπουργού από τον Θάνο Πλεύρη, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Μάκη Βορίδη.

Κυρίως Αιγύπτιοι

Οι πρώτες βάρκες διαφόρων μεγεθών με τους μετανάστες εντοπίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου και δεν σταμάτησαν οι αφίξεις έως και τη Δευτέρα το μεσημέρι. Η πλειονότητα των μεταναστών είναι Αιγύπτιοι, ωστόσο αυξημένος είναι και ο αριθμός των Σουδανών που έχουν φθάσει τις τελευταίες ώρες. Στους μετανάστες, που είναι κατά κύριο λόγο νεαροί άνδρες, υπάρχουν ακόμη αρκετοί από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν χώροι στο νησί για να υποδεχθούν τους μετανάστες, ενώ θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν θέσεις στα πλοία της γραμμής.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποίησε συνάντηση με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη, διάρκειας περίπου μίας ώρας. Η επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί στην Τρίπολη με την άλλη κυβέρνηση της Λιβύης αναβλήθηκε προσωρινά και σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 15 Ιουλίου.

Σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, πρόκειται να συναντηθεί και με τις κυβερνήσεις της Λιβύης. Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, επισημαίνει ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών σχετίζεται με τις συναντήσεις των ημερών. «Ο στόχος είναι να ασκηθεί πίεση προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους στη διαπραγμάτευση». Ο κ. Φίλης επισημαίνει ότι η ακτογραμμή της Ανατολικής Λιβύης από όπου ξεκινούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη είναι 400 χιλιόμετρα, και κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, εκτός αν παρέμβει η ίδια η Λιβύη, εφόσον εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια.

Κάτω από τέντες

Σε τοπικό επίπεδο, η κατάσταση στην Κρήτη εν μέσω τουριστικής περιόδου είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης κάλεσε την πολιτεία να πάρει αποφάσεις, ενώ την ίδια στιγμή 442 άτομα που εντοπίστηκαν χθες στα νότια παράλια του νομού παραμένουν στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού κάτω από τέντες και ομπρέλες.

Μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε το υπουργείο για το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί ενώ είχαν ξεκινήσει για να μεταφερθούν στην Αγυιά Χανίων, επέστρεψαν. Πάντως ο χώρος στην Αγυιά, ο μόνος κάπως αξιοπρεπής στην Κρήτη που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Χανίων, είναι υπερπλήρης, εφόσον μεταφέρθηκαν εκεί και άνθρωποι από τη Γαύδο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου ο τέως υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης είχε μεταβεί στο νησί και είχε επισκεφθεί δύο στρατόπεδα προκειμένου να δημιουργηθούν σε αυτά προσωρινές δομές φιλοξενίας. Ομως οι συγκρούσεις μεταξύ τοπικών παραγόντων και βουλευτών του νησιού δεν επέτρεψαν να προχωρήσει το σχέδιο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα σταδιακά οι μετανάστες θα μετακινηθούν προς τις δομές της ενδοχώρας. Ωστόσο θα χρειαστούν κάποιες ημέρες αφού είναι δύσκολο να βρεθούν θέσεις στα πλοία της γραμμής λόγω της τουριστικής περιόδου.

Η Βεγγάζη ζητεί τη συνδρομή της Αθήνας για δημιουργία υποδομών

Του Βασίλη Νέδου

Τη δύσκολη πραγματικότητα της αντιμετώπισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από την Ανατολική Λιβύη διαδέχεται η προχθεσινή ολιγόωρη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τους γιους του, οι οποίοι έχουν αναλάβει διάφορες πτυχές της διακυβέρνησης στην Ανατολική Λιβύη.

Η άφιξη άνω των 1.300 μεταναστών στη νότια Κρήτη το 48ωρο που μεσολάβησε από την επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη αποτελεί ένα μήνυμα από τη Βεγγάζη, κυρίως προκειμένου να φανεί το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Αρχές της Ανατολικής Λιβύης.

Μεταναστευτικό: Το μοντέλο Ερντογάν για τις ροές ακολουθεί η Λιβύη-1

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στη συνάντηση της Κυριακής από την πλευρά του κ. Χαφτάρ τέθηκε το ζήτημα της βοήθειας, πρώτον, σε επίπεδο υποδομών, ώστε δηλαδή να μπορούν να δημιουργηθούν σε λιβυκό έδαφος υποδομές φύλαξης των μεταναστών, και, δεύτερον, στην παραχώρηση μέσων που θα μπορούν να περιπολούν στην τεράστια μεθόριο ανάμεσα σε Λιβύη και Αίγυπτο. Λόγω του πολέμου στο Σουδάν, οι πρόσφυγες ακολουθούν μια πορεία προς την Αίγυπτο και από εκεί ο πορώδης χαρακτήρας των συνόρων με την Ανατολική Λιβύη και η προφανής έλλειψη αποτελεσματικών ελέγχων οδηγούν πολλούς από αυτούς στην ακτή της Κυρηναϊκής, από όπου και ξεκινούν όλες αυτές οι ημέρες οι λέμβοι των διακινητών για την Κρήτη.

Η Βεγγάζη πάντως ήδη επωφελείται από κάποιους ευρωπαϊκούς πόρους και σήμερα αναμένεται να φανεί πώς θα προχωρήσουν οι σχετικές συζητήσεις με την Ε.Ε., καθώς ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ και οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας θα επισκεφθούν και τις δύο πλευρές της Λιβύης με σκοπό να διερευνήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Τι συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ – Ο ρόλος των ελληνικών φρεγατών.

Δυσκολίες

Στο επιχειρησιακό σκέλος η αποστολή των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) στα διεθνή ύδατα βορείως της Ανατολικής Λιβύης αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες: Σε συνεργασία με τα UAV τύπου HERON της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και τα SPERWER του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.) παρέχει στις αρμόδιες αρχές (Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή) εικόνα υψηλής ακρίβειας για τις λέμβους και τα πλοιάρια που αποπλέουν με προορισμό την Κρήτη. Ωστόσο, η αντιμετώπιση είναι ένα εντελώς άλλο ζήτημα, ειδικά όταν πολλά από αυτά τα μέσα είναι σε κακή κατάσταση. Πάντως, όλες αυτές τις ημέρες έχουν καταγραφεί δι’ ασυρμάτου ερωτήσεις από την πλευρά των Αρχών της Ανατολικής Λιβύης σχετικά με την αποστολή των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού στα διεθνή ύδατα.

Προφανώς από την ελληνική πλευρά δεν οφείλονται κάποιες εξηγήσεις, καθώς ούτως ή άλλως, πέρα από την ειδική επιτηρητική αποστολή που εκτελούν, όχι μακριά βρίσκεται και η περιοχή που αρχίζει να δραστηριοποιείται η αποστολή «Ειρήνη» της Ε.Ε. για την παρακολούθηση της τήρησης του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Ως προς το σκέλος των θαλασσίων ζωνών, η πλευρά Χαφτάρ εμφανίζεται θετική στην πιθανότητα επανέναρξης των επαφών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι μια τέτοια συζήτηση κινείται στα όρια του υποθετικού. Στη Βεγγάζη βρέθηκε στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών ο Δημήτρης Δόλλης, ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού για τη Λιβύη, ενώ δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος απουσίαζε στην Αίγυπτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεραπετρίτης προγραμματίζεται να μεταβεί και στην Τρίπολη στις 15 Ιουλίου.

«Αποστολή» της Κομισιόν στη Λιβύη

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

Βρυξέλλες – Ανταπόκριση. Εξαιρετικά δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, που αναμένεται να βρεθεί σήμερα σε Ανατολική και Δυτική Λιβύη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας. Η δυσκολία έγκειται στο ότι, λόγω της ιδιαίτερης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη, δεν είναι δυνατόν να υπογραφεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πρότυπο των αντίστοιχων με Τυνησία ή Αίγυπτο. Στόχος, πάντως, της Κομισιόν είναι να συνδράμει τις λιβυκές αρχές ώστε να ενισχυθεί το σύστημα διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Αν και για λόγους ασφαλείας δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως χθες η άφιξη του Αυστριακού επιτρόπου στη βορειοαφρικανική χώρα, ωστόσο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί έπειτα από σχετική πρωτοβουλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και θα οργανωθεί με μια ευρωπαϊκή ομαδική προσέγγιση, εννοώντας δηλαδή τη συμμετοχή υπουργών από χώρες που πλήττονται από αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη.

Σε σχετική ερώτηση της «Κ» ο ίδιος δήλωσε εξάλλου ότι είναι ενήμεροι από τις ελληνικές αρχές για την «πίεση» που δέχεται η Κρήτη από τις αυξημένες «παράτυπες αφίξεις», ενώ υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τους επιτρόπους Μετανάστευσης και Μεσογείου. Ωστόσο, δεν ανέφερε εάν έχει ζητηθεί επιπλέον βοήθεια από την Ελλάδα για τη διαχείριση της κατάστασης.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα