Τη σημαντική εμπλοκή του Ισραήλ στην ανάπτυξη του πολυστρωματικού θόλου αντιβαλλιστικής και αντι-drone άμυνας υπονόησε κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που πραγματοποίησε στην Ολομέλεια για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας. Πλην της συγκεκριμένης είδησης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ευρύτερα στον αντίκτυπο που έχει το εξοπλιστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας πως «οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία της χώρας», μιλώντας για «τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η δημοσιονομική ευρωστία γίνεται μοχλός για μια αποτελεσματική εθνική θωράκιση, καθώς «εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις, τουρισμός, καινοτομία».
Ο πρωθυπουργός σχολίασε και το θέμα που αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στέλνοντας μήνυμα στα στελέχη του να βάλουν «φρένο». «Δεν θα υποταχθούμε σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Αυτή η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση», είπε, προσθέτοντας πως «έχουμε αποδείξει ότι επιστρέφουμε το πλεόνασμα της ανάπτυξης στις κοινωνικές δυνάμεις που βάζουμε προτεραιότητα» και «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με την υπευθυνότητα που μας διακρίνει». Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο, όπως τον χαρακτήρισε, προβληματισμό, τους κάλεσε να περιμένουν μέχρι τη ΔΕΘ όπου θα φανεί η στήριξη στον κλάδο των ενστόλων πέραν των στρατιωτικών.

Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός μίλησε με πιο πολιτικό πρόσημο, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να ομονοούμε» όσον αφορά την εθνική άμυνα. «Βρήκα τη συζήτηση αρκετά διαφωτιστική ως προς τα πεδία όπου μπορεί να υπάρξει σχετική σύγκλιση μεταξύ κάποιων δυνάμεων και αποκαλυπτική ως προς τοποθετήσεις –κυρίως από κόμματα που προέρχονται από το αριστερό φάσμα– σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται τις αμυντικές προτεραιότητες και την αμυντική θωράκιση των εθνικών συμφερόντων μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, είπε πως δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφοροποιήσεις από το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Ανδρουλάκη μέσω… Κωνσταντοπούλου. «Οταν ταυτίζεστε με ακραίες δυνάμεις, οι πολίτες επιλέγουν το πρωτότυπο και όχι το αντίγραφο», είπε, ενώ κλιμακώνοντας την επίθεση και κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, υπογράμμισε: «Με καρδούλες θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό αν δεχθούμε επίθεση; Καλές οι καρδούλες, αλλά όχι στην άμυνα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική σε Ανδρουλάκη, Κωνσταντοπούλου και Τσίπρα και έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Από την άλλη, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι οι πολίτες από την πολιτική ασφαλείας της προηγούμενης διακυβέρνησης θυμούνται τη δήλωση «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και τη Συμφωνία των Πρεσπών, που οδήγησε «στην αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Ενδιαφέρουσα η κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός στην ευρωπαϊκή πολιτική για την άμυνα, υποστηρίζοντας πως τις τελευταίες δεκαετίες «η Ευρώπη υπήρξε γεωπολιτικά αφελής», κατηγορώντας την για «αδυναμία κατανόησης των γεωπολιτικών συσχετισμών». Επικαλέστηκε μάλιστα παλαιότερη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, όταν είχε πει πως «μετά την πτώση του Τείχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η Ευρώπη εκχώρησε τις υποχρεώσεις της στην άμυνα στις ΗΠΑ και μάλιστα χωρίς η Ε.Ε. να εκπληρώνει την υποχρέωσή της προς το ΝΑΤΟ». Σε αυτό το σημείο θύμισε πως, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα «εκπλήρωνε την υποχρέωσή της και δαπανούσε το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα».
Τοποθέτηση Δένδια
Στο τέλος της συζήτησης για λογαριασμό της κυβέρνησης ανέλαβε να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας, που τόνισε πως άνω του 50% των εξοπλιστικών προγραμμάτων από το εξοπλιστικό σχέδιο της χώρας αφορά την ευρωπαϊκή εξοπλιστική βιομηχανία και άνω του 1 δισ. την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Επίσης έκανε γνωστό ότι κάθε έξι μήνες μαζί με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων θα ενημερώνουν την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής για την εξέλιξη όλων των προγραμμάτων, ενώ κατέληξε λέγοντας πως αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη η οποία έχει καταθέσει μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιμένει να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή.