Τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, υποδέχτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Υπογράψαμε Διακήρυξη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Αθήνας- Καΐρου», γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, μετά τις εργασίες της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου.
«Οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου έχουν μεγάλη προοπτική. Είναι σχέσεις με πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία, όμως και με πολύ δυνατά κλαδιά, που αποδίδουν καρπούς στο παρόν και είναι πολύ έτοιμα να απλωθούν μακριά στο μέλλον.

«Με τη Διακήρυξη για την στρατηγική εταιρική σχέση την οποία υπογράψαμε, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο την στενή συνεργασία μας, ενώ οι τακτικές διαβουλεύσεις τις οποίες αποφασίσαμε, τα μνημόνια τα οποία υπογράψαμε ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους σε πολλά πεδία, από την ενέργεια και την ναυτιλία μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε να εργαστούμε εντατικά ώστε να μπορέσουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρές» τόνισε επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Μεταξύ άλλων, επαναβεβαιώθηκε η σημασία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY Interconnector) για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και της Αφρικής και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Ευρώπης για την εισαγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική.
Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αγωγός θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη να εισάγει φθηνή αιολική και ηλιακή ενέργεια, που η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να παράγει σε ανταγωνιστικό κόστος και να την εξάγει στην Ευρώπη.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για την εφαρμογή της συμφωνίας μετακλήσεων εποχικού εργατικού δυναμικού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά στον κλάδο των κατασκευών, στον κλάδο της μεταποίησης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αντάλλαξαν αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση την κατάσταση στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και το Κυπριακό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκης να επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα θεωρεί την Αίγυπτο εταίρο-κλειδί με κομβικό ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις.
Στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν τρία μνημόνια συνεργασίας για τη Ναυτιλία, την Πολιτιστική συνεργασία και για τον τομέα των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά. «Πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο συνδέει τις δύο χώρες. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το προσωπικό σας ενδιαφέρον – το τονίζω αυτό – το οποίο έχετε επιδείξει για την προστασία της Μονής και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της».
«Εν μέσω μιας ολοένα αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, Oι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο βέβαια το Κυπριακό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του οποίου στηρίζουμε, μια λύση βασισμένη πάντα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και θέλω να ευχαριστήσω την Αίγυπτο για την διαχρονική της στήριξη σε αυτή την προσπάθεια. Ξέρουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε προς όφελος όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.
Γι’ αυτό και δεν μπορούν – και σήμερα ακόμα – να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική» δήλωσε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι κοινές οι θέσεις των δύο χωρών ως προς τις εξελίξεις στη Συρία. «Τασσόμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας ενός ενιαίου κράτους, με τη συμμετοχή όλων των Σύρων, που θα λειτουργεί και αυτό στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Νομίζω ότι και η νέα ηγεσία θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».
«Αισθανόμαστε ότι υποδεχόμαστε έναν πραγματικό φίλο. Εχει σημασία να είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για τα εγκαίνια του αιγυπτιακού μουσείου. Θα είμαστε μαζί σας σ’ αυτή τη σημαντική στιγμή για τη χώρα σας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στη σημασία που δίνουν οι δύο χώρες στην ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, «με πολύ μεγάλη έμφαση στα γεγονότα τα οποία λαμβάνουν χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα και τα οποία έχουν σημαντική αντανάκλαση και στην οικονομία της Αιγύπτου», ως προς την κίνηση η οποία διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια πολύ έντονη κινητικότητα σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας λόγο για «απολύτως ταυτισμένα συμφέροντα».
«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου.
Αναφορά για την Αγία Αικατερίνη στο Σινά έκανε και ο Σίσι ο οποίος είπε πως οι άνθρωποι στην Αίγυπτο τα τελευταία 10 χρόνια πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η πολυφωνία. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνησή του είχε ζητήσει να υπάρχουν χώροι λατρείας για μουσουλμάνους και χριστιανούς.
Διαβάστε ΕΔΩ την κοινή διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας.
Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών: