Μητσοτάκης στην Κ.Ο. της ΝΔ: «Θα είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης» – Κριτική από βουλευτές

Κοινοποίηση

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση είχε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα, σε μια κρίσιμη συγκυρία που η εσωστρέφεια χτυπάει και πάλι την πόρτα της κυβέρνησης.

Οι τρεις βασικές επιδιώξεις του πρωθυπουργού ήταν οι εξής:

Πρώτον, να κλείσει το θέμα της δελφινολογίας και να κόψει τη σχετική συζήτηση, τονίζοντας πως ο ίδιος θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή. «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2027, και θα είναι νικηφόρες με εμένα στην πρώτη γραμμή της μάχης», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, με τον τόνο μάλιστα της φωνής του να ανεβαίνει στο συγκεκριμένο σημείο, ζητώντας από την Κ.Ο. να έχει αυτοπεποίθηση που απορρέει από το γεγονός ότι η Ν.Δ. ακόμα και σήμερα, που δεν περνά την καλύτερη φάση της, είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά.


Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θέλησε να «επανατοποθετήσει» τους υπουργούς του στη σωστή θέση μετά τα φαινόμενα της περασμένης εβδομάδας, που ουσιαστικά έκαναν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Οπως είπε, η γενναία πρωτοβουλία της αύξησης των μισθών στις Ενοπλες Δυνάμεις «κινδύνευσε να χάσει τον δρόμο της» λόγω αυτών των παρεμβάσεων, τονίζοντας πως «οι όποιες επιτυχίες δεν μπορούν να οδηγούν σε καινούργιες και μάλιστα ακοστολόγητες προσδοκίες και η όποια ενίσχυση της μιας ομάδας δεν γίνεται να τίθεται αντιπαραθετικά απέναντι σε μια άλλη». Την ίδια ώρα, «τραβούσε το αυτί» κάποιων υπουργών λέγοντας πως «κανένας υπουργός να μη βλέπει το υπουργείο σαν βασίλειο» και κατακρίνοντας το γεγονός ότι πολλές φορές γίνονται επισκέψεις χωρίς να ενημερώνονται οι τοπικοί βουλευτές, που το βλέπουν από τα μίντια. Και ζήτησε από τους υπουργούς να τους ενημερώνουν εγκαίρως και προσωπικά, θέση που καταχειροκροτήθηκε από την Κ.Ο.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε συστάσεις στους υπουργούς και προχώρησε σε άνοιγμα προς τους βουλευτές, αφήνοντας ανοικτό το σενάριο νέου ανασχηματισμού πριν από το 2027.

Τρίτον, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε ουσιαστικά ένα διαρκές μασάζ στους βουλευτές, με πολλαπλά ανοίγματα. Το βασικότερο ήταν πως ο πρωθυπουργός –που αυτό αποτέλεσε μήνυμα και στους υπουργούς ταυτόχρονα– είπε πως το κυβερνητικό σχήμα δεν είναι στατικό. «Ολοι έχουν εύλογες φιλοδοξίες. Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών και η σύνθεση της κυβέρνησης δεν είναι στατική και δεν θα παραμείνει στατική», ήταν η φράση του, αφήνοντας να εννοηθεί πως έως τις εκλογές του 2027 θα γίνει κι άλλος ανασχηματισμός.


Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν αρνήθηκε τα λάθη της κυβέρνησης αλλά ζήτησε κομματική συνέπεια απέναντι σε μια αντιπολίτευση «χωρίς αρχές», που σημαίνει πως «πρέπει να είμαστε σε διπλή επιφυλακή», καταλήγοντας πως «ο σταυρός των βουλευτών δεν είναι ισχυρότερος από το κόμμα που τον εξέλεξε. Πρώτα και πάνω από όλα μας δεσμεύουν οι αξίες μας». Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε πως είναι άλλο «η προσωπική άποψη και άλλο η παθολογική εσωστρέφεια που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Θύμισε μάλιστα πως ο ίδιος έγινε υπουργός εννέα χρόνια αφότου εξελέγη βουλευτής.

«Συστράτευση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και την πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων μηνών λέγοντας τι έχει κάνει η κυβέρνηση, ενώ όσον αφορά το μεγάλο θέμα των Τεμπών είπε πως «ήρθε η σειρά της αλήθειας να αντεπιτεθεί», μιλώντας μάλιστα για «μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και χειραγώγηση της κοινής γνώμης», καταλήγοντας πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Κλείνοντας κάλεσε την Κ.Ο. να αναλογιστεί τη σημασία της σταθερότητας σε ένα πολύ ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον, καθώς «η Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και προοπτική στον Ελληνα πολίτη», καλώντας τους βουλευτές σε «συστράτευση», καθώς «χρειαζόμαστε τον καθένα προσωπικά».

Τροχιοδεικτικές βολές από μέλη της Κ.Ο.

Η εκτίμηση πως η κριτική των βουλευτών στη χθεσινή κρίσιμη κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα ξεφύγει από τα πλαίσια επιβεβαιώθηκε, προς τέρψιν του Μαξίμου, στο τέλος ωστόσο της συνεδρίασης κατατέθηκε νέα ερώτηση από την ομάδα των «11», που δείχνει πως η εσωκομματική αντιπολίτευση ήρθε για να μείνει. Στα της συνεδρίασης, οι 18 βουλευτές που πήραν τον λόγο μετά την κατευναστική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για συγκεκριμένα θέματα, αλλά «εντός πλαισίου».


Από τους πιο αιχμηρούς βουλευτές απέναντι στους υπουργούς, αλλά όχι στον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον οποίο αποκάλεσε «κεφάλαιο», ήταν ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε πολλούς υπουργούς «illuminati» και όλους τους άλλους «αναλώσιμους». Οι δεύτεροι «είμαστε εκείνοι που βγαίνουμε στα δύσκολα», που τρώμε τις σφαίρες «και μετά έρχονται οι πεφωτισμένοι να βάλουν απλά τη σημαία της κατάληψης», είπε. Θύμισε, δε, πως αμέσως μετά τα Τέμπη βγήκε πέντε φορές στην τηλεόραση «επειδή αρνούνταν κάποιοι να υποστηρίξουν την κυβέρνηση», κάτι που έθιξαν και άλλοι βουλευτές, κατηγορώντας υπουργούς πως κρύβονται. Παράλληλα κάλεσε τους υπουργούς «να διαφυλάξουμε το κεφάλαιο Κυριάκος Μητσοτάκης», καθώς «αυτός είναι που θα μας οδηγήσει στις επόμενες εκλογές», ενώ άσκησε κριτική και στο επιτελικό κράτος, λέγοντας ότι δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά και στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, υπογραμμίζοντας «πως είχαμε δίκιο στην κριτική μας».

Ο Δημήτρης Καιρίδης με τη σειρά του επανέφερε το θέμα της επέκτασης του μέτρου της αναγραφής του αριθμού των σταυρών και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, όπως έγινε με αυτά των ευρωεκλογών καθώς, όπως είπε, «με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το αδιάβλητο της καταμέτρησης της σταυροδοσίας και ενισχύεται η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας». Η πρόταση χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές.

Αιχμηρός ήταν ο βουλευτής από τα Δωδεκάνησα Βασίλης Υψηλάντης, που αναφέρθηκε σε εμίρηδες και… κακομοίρηδες, με προσωπικό παράπονο πως είναι 13 χρόνια χωρίς να μπει στην κυβέρνηση. «Περισσότερα χρόνια από εσάς περιμένω», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Είμαι στενοχωρημένος με ένα σύστημα εμίρηδων (σ.σ. εννοώντας τους υπουργούς) και αρκετούς κακομοίρηδες που τραβάμε το κουπί».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η κριτική δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αμέσως μετά κατατέθηκε νέα ερώτηση από την ομάδα των «11».

Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς είπε, αναφερόμενος στις εκλογικές ήττες, ότι «χάνονται εκλογές εκεί που δεν το περιμέναμε, σε οργανώσεις, επιμελητήρια δήμους κ.λπ. Πρέπει να υπάρξει ενότητα της παράταξης».

Η Ελίζα Βόζενμπεργκ αναφέρθηκε και στο δυστύχημα των Τεμπών, λέγοντας πως «στη μάχη αυτή βγήκαν συγκεκριμένοι συνάδελφοι μπροστά». Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως «τώρα ξεκινάει η πραγματική πολιτική», απευθυνόμενος στους νέους βουλευτές. Επιπλέον τόνισε πως «η διαφωνία μπορεί να είναι και δημιουργική, αλλά δεν μας επιτρέπεται τη διαφωνία να την κάνουμε διαφωνία εσωστρέφειας», καλώντας τους υπουργούς να δέχονται περισσότερο τους βουλευτές.

Ο Νίκος Βλαχάκος ανέφερε πως από το 1996 υπάρχουν τρεις τραγωδίες. «Στα Ιμια η Ν.Δ. δεν έβγαλε τότε κόσμο στους δρόμους. Το 2018 στο Μάτι πάλι δεν έβγαλε κόσμο στον δρόμο. Και έρχονται τώρα στα Τέμπη αυτοί και μας κατηγορούν εμάς για συγκάλυψη, όταν βγαίνουν τέτοιες αποκαλύψεις», καταλήγοντας πως «τη συγκάλυψη την κάνουν αυτοί που μας κατηγόρησαν για συγκάλυψη».

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ξανά τον λόγο ευχαριστώντας τους βουλευτές για το καλό κλίμα «και για τις πολύ ειλικρινείς τοποθετήσεις», λέγοντας πως «δώσατε την καλύτερη απάντηση σε όσους προεξοφλούσαν ένα κλίμα εσωστρέφειας και αρνητικότητας», καταλήγοντας πως «προφανώς έχουμε υποστεί μια φθορά, είμαστε στον έκτο χρόνο, γίνανε λάθη, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι στον δικό μας πολιτικό σχεδιασμό τα καλύτερα είναι μπροστά μας». Με το πέρας πάντως της Κ.Ο. η λεγόμενη ομάδα των «11» κατέθεσε νέα ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών με θέμα «Ανάγκη αύξησης των θέσεων απασχόλησης ανέργων 55+ ετών», σημειώνοντας πως είναι «τεράστιες οι αντιδράσεις αλλά και η απογοήτευση στην πλειονότητα των δήμων της χώρας, που έμειναν “εκτός” του πολυαναμενόμενου προγράμματος απασχόλησης». Την ερώτηση υπογράφουν οι Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόδωρος Καράογλου, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Σίμος Κεδίκογλου, Μάνος Κόνσολας, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Γιώργος Βλάχος.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα