Το μείζον θέμα των δασμών, που απασχολεί την παγκόσμια οικονομία, σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό συγγραφέα και επικεφαλής Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στις ΗΠΑ Ρόμπερτ Κάπλαν, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε αρχικά πως «πάντα θα υπάρχει ένα παράθυρο για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ που θα είναι θετικές και για τις δύο πλευρές», καθώς «το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ σημαντικό για να το καταστρέψουν». Προέβλεψε μάλιστα ότι εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό «μόνο χαμένοι θα υπάρχουν», δηλώνοντας ότι είναι «ικανοποιημένος που ο πρόεδρος Τραμπ πάτησε το κουμπί της παύσης στους δασμούς που είχε ανακοινώσει».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ακόμη πως «πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία για να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για το εμπορικό καθεστώς», εκφράζοντας την άποψη ότι «είναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό», δηλώνοντας αισιόδοξος ότι υπάρχει χώρος για ελιγμούς ώστε «να κινηθούμε», διαφορετικά, πρόσθεσε, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και για τις ΗΠΑ. Οσον αφορά την Ελλάδα και τον ρόλο της, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ» και δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο», κάτι που της επιτρέπει να παίξει «σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών πολιτικών» καθώς έχει «μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία εκτιμά, τη θεωρεί πολύτιμη, και είναι και μια χώρα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

Στην κυβέρνηση νιώθουν ικανοποίηση από τις τελευταίες εξελίξεις και το «πάγωμα» των δασμών για 90 ημέρες, αφού είχε προηγηθεί ένα 24ωρο πριν η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στον αμερικανικό ιστότοπο Breitbart News, μέσω της οποίας είχε μιλήσει για μια «win win» λύση μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Ακολούθησε η θετική αναφορά του κ. Τραμπ, αλλά και ένα repost της τοποθέτησης Μητσοτάκη από την Κίμπερλι Γκιλφόιλ, κάτι που δείχνει τον θετικό αντίκτυπο που είχε η παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Με αυτή την παρέμβαση, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση «ζέστανε» τη σχέση της με την Ουάσιγκτον, αφετέρου βελτίωσε την εικόνα του πρωθυπουργού, που «δικαιώθηκε από τις εξελίξεις».
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως, εάν δεν γεφυρωθούν οι διαφωνίες μέσω διαπραγματεύσεων, «μόνο χαμένοι θα υπάρχουν».
Περιοδεία
Στο θέμα των δασμών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και κατά τη χθεσινή περιοδεία του στα Οινόφυτα, όπου μίλησε στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, ξεκινώντας εκ νέου έναν γύρο περιοδειών με συγκεκριμένο κάθε φορά αντικείμενο, επιλογή που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Tραμπ αποφάσισε χθες (σ.σ. προχθές) μια προσωρινή αναστολή του πλαισίου των υψηλών δασμών, τους οποίους είχε επιβάλει σε μια σειρά από χώρες, με την εξαίρεση προφανώς της Κίνας» είπε, επαναλαμβάνοντας και πάλι την ελπίδα του «ότι θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να εκμεταλλευθεί αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να διαπραγματευθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μια συμφωνία η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής και –γιατί όχι;– να μην καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να διευκολύνουμε ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Τέλος, όσον αφορά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αναθαρρήσει, καθώς φαίνεται, το κυβερνών κόμμα να έχει «τσιμπήσει» ελαφρώς προς τα πάνω μετά σχεδόν δυόμισι μήνες, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία πως «τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω».