Πολλά μικρά σπίτια στην Αριστερά φτιάχνουν μόνο ένα χωριό ή αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία μιας πόλης; Πριν από επτά ημέρες η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του Αλέξη Χαρίτση έκοψε τα «φτερά» της Κουμουνδούρου που ήλπιζε μέσω της κοινοβουλευτικής συμπόρευσης να ανακάμψει. Ο «μαραθώνιος» αναζήτησης μιας ισχυρής αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μέσα σε ένα χρόνο τη σκυτάλη στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημοσκοπικά δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στη δεύτερη θέση. Και οι δυο τους «λαχανιασμένοι» πλέον παρακολουθούν την επέλαση της Πλεύση Ελευθερίας.
Στην Πατησίων αποφάσισαν πως οποιοδήποτε ανοιχτό παράθυρο συμπόρευσης με τους πρώην συντρόφους τους σημαίνει ρευστοποίηση. Ο πρόεδρος Αλέξης Χαρίτσης βρέθηκε απέναντι στον γραμματέα Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Το παρασκήνιο μέχρι να ανάψει «κόκκινο φως» προς τον ΣΥΡΙΖΑ –και το οποίο είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ»– είναι πλούσιο.

Οι προσυνεννοήσεις
Πριν από τη συνεδρίαση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου είχαν προηγηθεί τέσσερις πολύωρες συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου, όπου συμμετείχαν και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι διεργασίες ήταν πολλές. Η τροπολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία απορρίφθηκε την περασμένη Κυριακή η συγκόλληση με τους πρώην συντρόφους ήταν κομμάτι της αρχικής εισήγησης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη που είχε παρουσιαστεί στην τελευταία συνεδρίαση του μικρού οργάνου. Είχε αποσυρθεί αρχικά σε μια προσπάθεια επίτευξης της ενότητας. Με την ίδια λογική αφαιρέθηκε αργότερα και το κομμάτι της πιθανής εκλογικής συμπόρευσης με άλλες δυνάμεις που περιείχε η εισήγηση του Αλέξη Χαρίτση και είχε ανεβάσει το θερμόμετρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Χαρίτσης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα είπαν τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η τριάδα των πρώην «βασικών μετόχων» της Κουμουνδούρου Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Βούτση «έσπασε», καθώς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν ήταν υποστηρικτής της «σκληρής γραμμής» αποκλεισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Αλέξης Χαρίτσης και Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχαν αρκετά τετ α τετ. Οι σχέσεις τους, άλλωστε, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικές. Η παρέμβαση των Νάσου Ηλιόπουλου και Κωστή Καρπόζηλου δεν απέτρεψε τον διχασμό. Τα δύο στελέχη πρόσθεσαν στο τελικό κείμενο της Κ.Ε. πως πρέπει να δοθεί χρόνος στο Λαϊκό Μέτωπο, να επανεξεταστούν όλα από τον Σεπτέμβριο και η Νέα Αριστερά να συνεχίσει αυτόνομα με καμπάνιες χωρίς να σταματάει τον διάλογο. Ο Νίκος Μπίστης –και μέλη που είναι στο ίδιο κλίμα μαζί του– διαφώνησε με αυτή την τοποθέτηση μένοντας πιστός στην πάγια άποψή του για σύνθεση του προοδευτικού χώρου. Κατέληξαν να συγκροτηθεί μια Επιτροπή Απόφασης από όλες τις τάσεις, στην οποία συμμετείχε ο γραμματέας, ήταν παρών ο πρόεδρος και απαρτιζόταν από τους Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη και τον επικεφαλής της νεολαίας Γιώργο Λυκοπάντη. Η πλειοψηφία της νέας γενιάς που συγκροτούσε παλαιότερα την «ομάδα Αχτσιόγλου» έβλεπε όλο το τελευταίο διάστημα με προβληματισμό τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη «μετακίνηση» φέρεται να ήταν ο καταλύτης που έγειρε τη «ζυγαριά» των ισορροπιών στην Κεντρική Επιτροπή και η τροπολογία Τσακαλώτου υπερίσχυσε.
Συγκρότηση ισχυρού πόλου – Ο Αλέξης Χαρίτσης υποστηρίζει πως όσοι κατανοούν την αναγκαιότητα της συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη και να ανοίξουν τον δρόμο για τη συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου.
Η ρωγμή
Τα ερωτήματα που μπαίνουν για το μέλλον και τη «μοναξιά» της Νέας Αριστεράς είναι πολλά. Υπάρχει μια ουσιαστική διαφωνία για ένα στρατηγικό ζήτημα. Και όταν σε ένα κόμμα ο πρόεδρος διαφωνεί με τον γραμματέα, τα «μαντάτα» δεν είναι καλά. Ο Αλέξης Χαρίτσης υποστηρίζει πως όσοι κατανοούν την αναγκαιότητα της συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη και να ανοίξουν τον δρόμο για τη συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζει για τον ΣΥΡΙΖΑ πως παραμένει ένα κόμμα με χαμηλή διείσδυση στο εκλογικό σώμα, αποκομμένο από την κοινωνία, που μετά και την περίοδο Κασσελάκη βρίσκεται σε βαθιά απαξίωση. Οι διαφωνίες ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα» δεν ήταν καινούργιες. Η εσωκομματική αντιπολίτευση εδώ και καιρό είχε χτυπήσει καμπανάκι προς την ηγεσία ότι το κόμμα το έχει «ρουφήξει» η κυβερνησιμότητα και δεν έχει το έρεισμα που θα έπρεπε στα κινήματα. Η άλλη πλευρά χαρακτήριζε προσχηματικό το επιχείρημα πως το Λαϊκό Μέτωπο δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι τη συνεργασία με τη Χαριλάου Τρικούπη ξόρκιζαν τα ίδια πρόσωπα και την περίοδο που βρίσκονταν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγματα περιπλέκονται πιο πολύ από τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών δεν θα έλεγε «όχι» στη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλέξης Χαρίτσης, Eφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, αν και από διαφορετική αφετηρία και οπτική, δεν συμφώνησαν στην Κ.Ε. να κλείσει ερμητικά η πόρτα προς την Κουμουνδούρου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μαζί με τους Πέτη Πέρκα και Σία Αναγνωστοπούλου απέκλεισαν τη σύμπραξη μόνο με τους πρώην συντρόφους τους. Αυτό και μόνο το γεγονός προκαλεί συνειρμούς για το εάν θα υπάρξουν βουλευτές που μπορεί να περάσουν στην «άλλη πλευρά». Υπενθυμίζεται πως η Νέα Αριστερά είναι ένα κόμμα που δεν συμμετείχε στις εκλογές και συνεπώς για να παραμείνει ως αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα χρειάζεται, βάσει του Κανονισμού, τουλάχιστον δέκα βουλευτές. Αν φύγουν δύο μέλη από τα έντεκα, κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα υπάρχει. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο βουλευτής Ροδόπης Φερχάτ Οζγκιούρ έχει εκφράσει εδώ και καιρό πιο ανοιχτά τις επιφυλάξεις του.
Το προγραμματικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, ωστόσο με υπογραφές από το 25% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να ζητηθεί η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Θα τεθεί ακόμη και θέμα αρχηγού; Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει πέσει στο τραπέζι. Από την πλευρά της σημερινής ηγεσίας φέρεται να υπάρχει διάθεση να συζητηθεί ένα σχέδιο που να είναι λειτουργικό και να περιλαμβάνει τους πάντες. Oχι πως είναι δεδομένο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ευδοκιμήσει, καθώς οι οπτικές για το πώς πρέπει να συνεχίσει η Νέα Αριστερά την πορεία της διαφέρουν πολύ. Η Eφη Αχτσιόγλου θα συμμετάσχει τον Μάιο σε εκδήλωση για το κράτος δικαίου μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Χάρη Καστανίδη, μένοντας πιστή στην άποψη που είχε διατυπώσει στην «Κ» πως «κανένας δεν μπορεί μόνος του».

Με τον Φάμελλο
Το «όχι» της Νέας Αριστεράς το εισέπραξαν με μεγάλη απογοήτευση στην Κουμουνδούρου. Αυτό αποτυπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε σύντομο, δίλεπτο τετ α τετ που είχαν ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Με διαφορά λίγης ώρας τη Μεγάλη Τρίτη βρέθηκαν τυχαία στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να επισήμανε πως ο χρόνος που έχουν μπροστά τους δεν είναι αρκετός, με τον γραμματέα της Νέας Αριστεράς να υπεραμύνεται της απόφασης που πάρθηκε και να παραπέμπει στις συνεδριακές διαδικασίες προκειμένου να αποδειχθεί αν υπάρχει σημείο επαφής.