Μία από τις χρόνιες δυσλειτουργίες του κοινοβουλευτικού κόσμου, που παραδοσιακά προκαλεί ζημία στη λειτουργία και την εικόνα της Βουλής, εκείνη δηλαδή της ανεξέλεγκτης υπέρβασης του χρόνου ομιλίας πολιτικών αρχηγών, υπουργών και μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, φιλοδοξεί με μεγάλη καθυστέρηση να διορθώσει η σχεδιαζόμενη αλλαγή του κανονισμού που ανακοινώθηκε χθες από τον Νικήτα Κακλαμάνη. Ο πρόεδρος της Βουλής στο πλαίσιο γενικότερου σχεδίου για «αναμόρφωση του κανονισμού» έκανε λόγο για τοποθέτηση και λειτουργία «κόφτη στην υπέρβαση χρόνου στα μικρόφωνα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις του είναι να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Οκτώβριο, με την έναρξη της νέας συνόδου και με την παράπλευρη πρόβλεψη της μικρής μεν αύξησης του ισχύοντος χρόνου που αναλογεί στους ομιλητές, πλην όμως με τη δέσμευση της απόλυσης τήρησής του. «Και αυτό, ασφαλώς, θα ισχύει και για τον πρωθυπουργό», σημείωνε αρμόδια κοινοβουλευτική πηγή.
Καταλύτης για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτέλεσε η συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη τακτική εκ μέρους της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όχι μόνο να πολλαπλασιάζει τον αριθμό των παρεμβάσεών της στις συνεδριάσεις, αλλά και να υπερβαίνει κατά πολύ τον χρόνο που της αναλογεί στις αγορεύσεις της.
«Τέτοια περιστατικά δεν θα γίνονται ανεκτά από κανέναν, αφού η τεχνολογία δεν υποκύπτει ούτε σε καταγγελίες ούτε σε όποιον θεωρεί ότι είναι ανώτερος ή διαφορετικός ή ο μόνος που αποκαλύπτει, παλεύει για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής.
Η κ. Κωνσταντοπούλου αντέδρασε άμεσα και με οξύτητα: «Μπορεί να μιλάω πολύ και το έχω παραδεχτεί. Η παρουσία μου εδώ, όμως, είναι πάντα για τους πολίτες», είπε. Στη συνέχεια κατήγγειλε πως δύο υπάλληλοι συνεργάτες του κ. Κακλαμάνη την ηχογραφούσαν όταν εκείνη ενημέρωνε για τις απόψεις της τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωνε πως έκανε έντονες παρατηρήσεις στους συνεργάτες του (οι οποίοι, όπως είπε, «δεν ηχογραφούσαν, αλλά κρατούσαν σημειώσεις») και πως δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τους.
Νωρίτερα, Κακλαμάνης και Κωνσταντοπούλου είχαν πρόσθετο διαξιφισμό εξ αφορμής των υπαινιγμών της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας ότι τα αντίγραφα που δόθηκαν στους βουλευτές αντί του πρωτότυπου σκληρού δίσκου με τη δικογραφία για τα Τέμπη δεν είναι πλήρη. «Εάν κάποιος δεν εμπιστεύεται τον πρόεδρο της Βουλής, τον γενικό γραμματέα και τα στελέχη της Βουλής, είναι εκ προοιμίου προσβλητικό», απάντησε ο κ. Κακλαμάνης και καταλόγισε στην κ. Κωνσταντοπούλου «ταπεινά κίνητρα». Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η κλήρωση στην Ολομέλεια αναφορικά με το δικαστικό συμβούλιο για την παραπομπή Τριαντόπουλου θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, προσθέτοντας πάντως ότι είναι πολύ πιθανό να γίνει επαναληπτική κλήρωση σε δεύτερο χρόνο, διότι κάποιοι εκ των δικαστικών λειτουργών είναι «βαριά άρρωστοι» και κάποιοι άλλοι σε λίγο διάστημα αφυπηρετούν.
Στο μεταξύ, έναντι των συνεχιζόμενων κατηγοριών ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια συγκάλυψης, απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας: «Είμαι και θεσμικά, αλλά και προσωπικά υποχρεωμένος να αποκρούσω την κατηγορία. Για την κυβέρνηση το να χυθεί απόλυτο φως στην υπόθεση των Τεμπών είναι, αν θέλετε, σαφής όρος, μην πω πολιτικής κυριαρχίας, αλλά μπορώ να πω και πολιτικής επιβίωσης», είπε ο κ. Δένδιας.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν χθες, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης και του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλος.