Το μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις δύο χώρες, ενώ επλήγησαν και περιοχές της Γαλλίας.
Πολλοί έχουν αποδώσει το μπλακ άουτ σε «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο», ανάμεσά τους οι διαχειριστές ενέργειας σε Ισπανία και Πορτογαλία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα το πρωί ότι το 99,95% της ζήτησης ενέργειας έχει αποκατασταθεί στην Ισπανία, με το 100% των υποσταθμών να είναι και πάλι σε λειτουργία, καθώς κατευθυνόταν σε άλλη μια συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας.
«Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες που για άλλη μια φορά αποτέλεσαν παράδειγμα υπευθυνότητας και κοινωνικής συνείδησης», είπε.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί μετά το πανεθνικό μπλακ άουτ της Δευτέρας.
Το ίδιο ισχύει και για την παροχή νερού σε ολόκληρη την Πορτογαλία, ενώ τα μετρό στη Λισαβόνα και το Πόρτο λειτουργούν, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις.
Η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα σήμερα.


Πολίτες περιμένουν το μετρό στη Μαδρίτη, μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης
Μπορεί το μπλακ άουτ να προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση;
Παρά το γεγονός ότι πολλοί έχουν αποδώσει το μπλακ άουτ σε «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο», ανάμεσά τους οι διαχειριστές ενέργειας σε Ισπανία και Πορτογαλία, άλλοι επιμένουν στο ερώτημα αν ό,τι έγινε προήλθε από κυβερνοεπίθεση.
Ο Τζο Τάιντι, ειδικός για τις κυβερνοεπιθέσεις, απάντησε στο BBC ότι: «Η απλή απάντηση είναι ναι, θα μπορούσε να είναι, καθώς ποτέ δεν μπορείς να πεις ‘ποτέ’ στον κυβερνοχώρο.
Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο, και είναι πολύ πιο πιθανό ότι κάποιο ατύχημα ή τεχνικό λάθος προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος».
«Εάν πρόκειται για επίθεση στον κυβερνοχώρο, θα ήταν εντελώς πρωτοφανής σε κλίμακα και αντίκτυπο. Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στο παρελθόν – σε δύο περιπτώσεις που γνωρίζουμε.
Ρώσοι κρατικά χρηματοδοτούμενοι χάκερς από μια διαβόητα ισχυρή μονάδα χάκερς γνωστή ως Sandworm κατηγορούνται ότι προκάλεσαν διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία. Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα για ώρες τον κρύο χειμώνα του 2015. Οι ίδιοι χακερς κατηγορούνται ότι πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη επαναλαμβανόμενη επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο έναν χρόνο αργότερα», σημείωσε ο ίδιος.
«Και οι δύο επιθέσεις συγκλόνισαν τον κόσμο του κυβερνοχώρου εκείνη την εποχή και ήταν εξαιρετικά εξελιγμένες, με αποτέλεσμα να απαιτείται πολύμηνη εργασία από τους επιτιθέμενους.
Ωστόσο, εντοπίστηκαν και διορθώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Αν αυτό που συμβαίνει τώρα ήταν κάποιου είδους χάκινγκ, θα ήταν μια τεράστια κλιμάκωση αυτού που θεωρούνταν δυνατό», πρόσθεσε ο Τάιντι.


Ποιες περιοχές επηρεάστηκαν από το μπλακ άουτ.
Τι αναφέρει η προκαταρκτική έρευνα της REE στην Ισπανία
Πάντως, η REE, η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η προκαταρκτική εκτίμηση για τα αίτια του χθεσινού μπλακ άουτ αποκλείει την κυβερνοεπίθεση.
Ο διευθυντής Επιχειρήσεων Συστήματος της REE, ο Εδουάρδο Πριέτο, δήλωσε ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι πλέον σταθερό και λειτουργεί κανονικά.
Τα επίμονα ερωτήματα που παραμένουν
Από το πρωί της Τρίτης, τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία ανέφεραν ότι η παροχή ρεύματος επανήλθε σχεδόν στο φυσιολογικό επίπεδο, με το δίκτυο να έχει σταθεροποιηθεί μετά τη μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης, γράφει ο Guardian.
«Αλλά για μια ήπειρο τόσο πρόθυμη να μιλήσει για τις προσπάθειές της για την ενεργειακή ασφάλεια – με πολλούς ηγέτες να συμμετέχουν σε μια σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου για το θέμα αυτό μόλις την περασμένη εβδομάδα – θα υπάρχουν πολλά επίμονα ερωτήματα που χρειάζονται επειγόντως απαντήσεις», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
Πώς γίνεται τόσο εύκολα ένα μπλακ άουτ που επηρεάζει περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους; Τι το προκάλεσε; Και, κυρίως, μπορεί να αποτραπεί να ξανασυμβεί σε τέτοια – ή μεγαλύτερη – κλίμακα;
Πολλοί θα μελετήσουν επίσης την παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση σχετικά με τα αίτια ή τους ενόχους πίσω από το μπλακ άουτ, που κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος κατά τη διάρκεια της διακοπής ρεύματος, με την ισπανική και την πορτογαλική κυβέρνηση να αναγκάζονται να εκδώσουν άμεση προειδοποίηση κατά των εικασιών και των σχετικών αναφορών στο διαδίκτυο.
Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτροδότηση επανήλθε σήμερα το πρωί, τα προβλήματα είναι πιθανό να παραμείνουν για λίγο ακόμα, σε αεροδρόμια, μεταφορές και αλλού, όπως τονίζει το βρετανικό μέσο.