Μπορεί μια γυναίκα να γίνει Πάπας;

Μπορεί μια γυναίκα να γίνει Πάπας; Η σύντομη απάντηση είναι όχι, σημειώνει το BBC. Μόνο οι βαπτισμένοι Ρωμαιοκαθολικοί άνδρες μπορούν να είναι υποψήφιοι για να εκλεγούν Πάπας.

Θεωρητικά, Πάπας θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε βαπτισμένος άνδρας, αλλά στην πράξη οι καρδινάλιοι προτιμούν να επιλέγουν έναν από αυτούς. Επιπλέον, μόνο άνδρες μπορούν να χειροτονηθούν ιερείς στην Καθολική Εκκλησία.

Ένα επιχείρημα είναι ότι οι δώδεκα μαθητές του Ιησού ήταν όλοι άνδρες, επομένως θα πρέπει να ηγούνται της Εκκλησίας άνδρες. Ωστόσο, έχουν επίσης διατυπωθεί επιχειρήματα τόσο για τη χειροτονία ανδρών όσο και για τη χειροτονία γυναικών.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία, οι άνδρες και οι γυναίκες είναι φτιαγμένοι κατ’ εικόνα του Θεού, επομένως και οι δύο είναι ίσοι ενώπιον του Θεού και συνεπώς θα πρέπει να χειροτονούνται εξίσου, γράφει το BBC.

Οι δέκα τελευταίοι Πάπες:

Η ανθρωπογεωγραφία των υποψήφιων διαδόχων του Φραγκίσκου

Εν τω μεταξύ, οι διαδικασίες για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου έχουν ήδη ξεκινήσει. Συνολικά 135 καρδινάλιοι, με μέση ηλικία τα 70 χρόνια, θα συγκροτήσουν το Κονκλάβιο στο Βατικανό, δηλαδή το σώμα που θα εκλέξει τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, σε μια διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου.

Αυτήν τη φορά, οι εκπρόσωποι της Ευρώπης και ιδίως της Ιταλίας είναι λιγότεροι από το παρελθόν, αν και εξακολουθούν να διατηρούν την πλειοψηφία στο εκλεκτορικό σώμα. Επίσης, οι περισσότεροι από τους 135 «εκλέκτορες» διορίστηκαν καρδινάλιοι από τον αποθανόντα ποντίφικα.

Το ανώτατο όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο Κολέγιο των Καρδιναλίων είναι τα 80 χρόνια, συνεπώς 117 καρδινάλιοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου ποντίφικα.

Μεταξύ των εκλεκτόρων, 59 εκπροσωπούν τη Γηραιά Ήπειρο (39%). Το 2013, στο Κονκλάβιο που εξέλεξε τον Φραγκίσκο, οι Ευρωπαίοι καρδινάλιοι ήταν 60 σε σύνολο 115 (52%).

Μετά τους Ευρωπαίους, οι μεγαλύτερες ομάδες είναι εκείνες των Ασιατών (23) και των Κεντροαμερικανών (21). Ακολουθούν οι Αφρικανοί (18), οι Βορειοαμερικανοί (16) και εκείνοι που προέρχονται από την Ωκεανία (4), σύμφωνα με στοιχεία της Αγίας Έδρας.

Περισσότεροι οι Ιταλοί

Η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους καρδινάλιους, συνολικά 17. Το 2013 είχε εκπροσωπηθεί με 28 εκλέκτορες. Οι ΗΠΑ με 10 καρδινάλιους και η Βραζιλία με 7 συμπληρώνουν το «βάθρο» των χωρών με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Γαλλία και Ισπανία έχουν από 5 καρδιναλίους η καθεμία.

Η γενέτειρα του Φραγκίσκου, η Αργεντινή, εκπροσωπείται από τέσσερις καρδιναλίους, όπως επίσης ο Καναδάς, η Ινδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία.

Η Ακτή Ελεφαντοστού, με δύο εκλέκτορες, είναι η μοναδική αφρικανική χώρα που εκπροσωπείται με περισσότερους από έναν καρδιναλίους.

Στη λίστα θα πρέπει να προστεθεί και η Ιερουσαλήμ, που θα εκπροσωπηθεί από τον Λατίνο πατριάρχη Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, ο οποίος έκλεισε τα 60 του χρόνια χθες, Δευτέρα του Πάσχα.

Ο νεότερος και ο μεγαλύτερος

Η μέση ηλικία των εκλεκτόρων είναι 70 χρόνια και 4 μήνες. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο Κάρλος Οσόρο Σιέρα, αρχιεπίσκοπος της Μαδρίτης, που θα κλείσει τα 80 του στις 16 Μαΐου. Ο νεότερος είναι ο αρχιεπίσκοπος της Μελβούρνης, Μίκολα Μπίτσοκ, 45 ετών, 2 μηνών και 69 ημερών, ο οποίος ανακηρύχθηκε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από τους 135 εκλέκτορες, οι περισσότεροι (108) διορίστηκαν καρδινάλιοι από τον Πάπα Φραγκίσκο: 40 στην Ευρώπη, 20 στην Ασία, 19 στην Κεντρική και Νότια Αμερική, 15 στην Αφρική, 10 στη Βόρεια Αμερική και 4 στην Ωκεανία. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ είχε διορίσει 22 και ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β΄ τους υπόλοιπους πέντε.

Πηγή

Tελευταία Nέα