Ενα νέο εργασιακό νομοσχέδιο προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Χριστίνα Βίδου, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.
«Το υπουργείο επεξεργάζεται ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο για την απλοποίηση πολλών διαδικασιών που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, όπως, για παράδειγμα, πώς κάνεις μια πρόσληψη. Αυτό που θέλουμε στο υπουργείο είναι να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία στα διαδικαστικά, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να άρουμε εμπόδια σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, η υπουργός δήλωσε ότι χρέος του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης είναι να αυξάνονται οι απολαβές των εργαζομένων και να μειώνονται τα βάρη. Οπως είπε, «έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια τα τελευταία 5,5 χρόνια, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός να έχει αυξηθεί κατά 35% σχέση με το 2019. Γίνονται σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση που έχει θέσει η κυβέρνηση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το 2027».
«Αυτή είναι η μία όψη, η άλλη παράλληλη όψη είναι πώς επιδρά αυτό και στην αύξηση του μέσου μισθού, διότι τον κατώτατο μισθό τον καθορίζει η κυβέρνηση, τον μέσο μισθό, όμως, τον καθορίζει η ίδια η αγορά, προκύπτει μέσα από την προσφορά και τη ζήτηση. Παρατηρείται επίσης παράλληλη αύξηση του μέσου μισθού και, ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια για μείωση βαρών. Αυτή η κυβέρνηση έχει καταργήσει ή μειώσει πάνω από 72 φόρους, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες και επίκειται και νέα μείωση το 2027», σημείωσε η υπουργός Εργασίας.
Επισήμανε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ, που ισχύει από την 1η Απριλίου 2025, δεν ήταν η πρόταση των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης από 3% έως 5%, αλλά της κυβέρνησης, που αποφάσισε αύξηση 6%, «με απόλυτη ενσυναίσθηση απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι συνολικά οι εργαζόμενοι».
Σε άλλο σημείο η κ. Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και των τραπεζών που προβλέπουν κατώτατο μισθό πιο υψηλό από τον νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό.
«Το σχήμα αυτό λειτουργεί και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να ενισχύσουμε περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επιδιώκουμε μεγαλύτερη κάλυψη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θέλουμε να ενισχύσουμε τη σύναψή τους. Ωστόσο, πρέπει και οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έρθουν σε μια συμφωνία» προσέθεσε η υπουργός.
Σε ερώτηση για την ανεργία, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι, «όταν η κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η ανεργία ήταν σχεδόν στο 18%, ενώ, σήμερα, ανέρχεται στο 8,6%, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας 17ετίας».
Οπως σημείωσε, «αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα έχει χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ισπανία. Η ανεργία στη χώρα μας έχει μειωθεί πολύ. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Το αντίθετο. Εστιάζουμε πλέον με ακόμα πιο στοχευμένες πολιτικές σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, που υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, όπως είναι οι γυναίκες, οι νέοι, οι πιο ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, «που είναι ένα εργαλείο, το οποίο καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας, για να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας, με στόχο την προστασία των εργαζομένων και του υγιούς ανταγωνισμού» και επισήμανε: «Στους κλάδους που έχει ήδη εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, καταγράφηκαν 815.000 παραπάνω υπερωρίες».
«Ωστόσο, η ψηφιακή κάρτα εργασίας από μόνη της δεν αρκεί, αλλά συνδυάζεται με εντατικούς ελέγχους, που έχουν αυστηροποιηθεί και ενισχυθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. Εχουμε αύξηση των ελέγχων, που αγγίζει το 8%. Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε έμφαση στην πιστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, με στόχο την προστασία των εργαζομένων και του υγιούς ανταγωνισμού» επανέλαβε η κυρία Κεραμέως.
Επίσης, η κ. Κεραμέως έδωσε έμφαση και στα προγράμματα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, ιδιαίτερα των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια, η οποία γίνεται με τη δράση «Rebrain Greece», ώστε να έρθουν πίσω τα λαμπρά μυαλά, που έφυγαν τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης για άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς αναζήτηση μιας καλύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας.
Οπως εξήγησε, το υπουργείο Εργασίας αποτελεί τη «γέφυρα» μεταξύ συμπολιτών μας, που ψάχνουν εργασία στην Ελλάδα και επιχειρήσεων, οι οποίες αναζητούν προσωπικό. Εως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις του «Rebrain Greece» στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στην Αγγλία, ενώ η επόμενη εκδήλωση προγραμματίζεται να γίνει στην Αμερική, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιχειρήσεων.