Νέα διακομματική πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να αποκλειστεί η Τουρκία από τα F-35

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα διακομματική πρωτοβουλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ με στόχο την αποτροπή των προσπαθειών της Τουρκίας να απαλλαγεί από τις κυρώσεις του νόμου CAATSA και να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Επιστολή, με συντάκτες τους βουλευτές Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τάιτους, η οποία θα σταλεί στον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, κυκλοφορεί ήδη στα γραφεία της Βουλής των Αντιπροσώπων και επιδιώκει τη συγκέντρωση ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης. 

Η επιστολή έχει ήδη συγκεντρώσει ισχυρή υποστήριξη από έναν ευρύ συνασπισμό οργανώσεων με επιρροή στην Ουάσιγκτον, μεταξύ των οποίων το American Jewish Committee (AJC), το American Friends of Kurdistan, το Armenian National Committee of America (ANCA), το Coordinated Effort of Hellenes, το CUFI Action Fund, το FDD Action, το Hellenic American Leadership Council (HALC), το Middle East Forum (MEF) και η ΠΣΕΚΑ (International Coordinating Committee – Justice for Cyprus).

Νέα διακομματική πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να αποκλειστεί η Τουρκία από τα F-35-1

Η επιστολή έρχεται μετά τις επίμονες πληροφορίες των τελευταίων μηνών ότι η Αγκυρα επιδιώκει με κάθε τρόπο την επιστροφή της στο πρόγραμμα F‑35.

Οπως τονίζουν οι βουλευτές, οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν με τον πιο καθαρό τρόπο από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όταν είπε ότι «οι τεχνικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ έχουν αρχίσει».

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα και να απαγορεύσει στην Τουρκία τη συνεχιζόμενη παραβίαση των αμερικανικών νόμων και των πολιτικών που αφορούν στην εθνική ασφάλεια μας», αναφέρει η επιστολή.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι το 2017 ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τον νόμο CAATSA, ο οποίος επιβάλλει κυρώσεις σε οντότητες που πραγματοποιούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς άμυνας ή πληροφοριών της Ρωσίας.

Παρά τις αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες, σημειώνουν, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S‑400, μια απόφαση που προκάλεσε διακομματικό συναγερμό στο Κογκρέσο και οδήγησε στην αποπομπή της από το πρόγραμμα F‑35.

«Οι S‑400 αποτελούν άμεση απειλή για αμερικανικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F‑16 και των F‑35» τονίζουν.

«Εάν το ρωσικό σύστημα λειτουργήσει παράλληλα με αυτές τις πλατφόρμες, κινδυνεύει να εκτεθεί ευαίσθητη στρατιωτική τεχνολογία στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών». (…) «Το F‑35 είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αεροπορικής υπεροχής των ΗΠΑ και πυλώνας της συμμαχικής αμυντικής συνεργασίας», συνεχίζει η επιστολή.

«Το πρόγραμμα αποτελεί επίσης βασικό μοχλό της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας και συμπυκνώνει δεκαετίες αμερικανικής καινοτομίας, επενδύσεων και τεχνολογικής πρωτοπορίας», υπογραμμίζει.

Η επιστολή επισημαίνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει τα συστήματα S‑400 και «δεν έχει επιδείξει καμία πρόθεση συμμόρφωσης με το αμερικανικό δίκαιο».

Η επιβράβευση της Αγκυρας υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζουν οι βουλευτές, θα είχε τεράστιες και επιζήμιες συνέπειες.

«Η άρση των κυρώσεων ή η επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F‑35 χωρίς πρώτα να απομακρυνθούν οι S‑400 θα υπονόμευε την ακεραιότητα των συστημάτων F‑35, θα εξέθετε ευαίσθητες πληροφορίες στη ρωσική κατασκοπεία, θα υπονόμευε τη βιομηχανική βάση άμυνας και την εμπιστοσύνη των συμμάχων στην αγορά μελλοντικών αμερικανικών πλατφορμών και θα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη του επόμενης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση», προειδοποιούν.

Οι συντάκτες τονίζουν τη μακρόχρονη διακομματική συναίνεση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Το Κογκρέσο έχει σταθερά υποστηρίξει τις κυρώσεις CAATSA και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F‑35 σε συνεργασία με διαδοχικές κυβερνήσεις».

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση να τηρήσει το αμερικανικό δίκαιο, να διατηρήσει τις κυρώσεις CAATSA και να προστατεύσει τα αμερικανικά αμυντικά και πληροφοριακά assets», αναφέρει η επιστολή και καταλήγει: «Στεκόμαστε ακλόνητα στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων μας, της αμυντικής βιομηχανίας και της διατήρησης της ηγετικής θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια αεροδιαστημική και αμυντική ικανότητα και σας καλούμε να πράξετε το ίδιο».

Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα