Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αξίωση του Γρηγόρη Δημητριάδη για αποζημίωση 950.000 ευρώ για συκοφαντικά δημοσιεύματα εις βάρος του, καταδικάζοντάς τον στην καταβολή δικαστικής δαπάνης ύψους 4.750 ευρώ. Με ανακοίνωσή τους το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «χαιρετίζει άλλη μια δικαίωση της δημοσιογραφικής έρευνας και του αγώνα ενάντια στην καταχρηστική άσκηση ένδικων μέσων με σκοπό τη φίμωση του Τύπου (SLAPP)».
Ειδικότερα, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Δημητριάδη ότι ήταν συκοφαντικά σε βάρος του 5 δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και των Reporters United, στις αρχές Νοεμβρίου του 2023, τα οποία αφορούσαν στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Δημητριάδη ότι ήταν συκοφαντικά σε βάρος του 5 δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και των Reporters United»
Πρόκειται για τη δεύτερη από τις δεκάδες αγωγές που έχει εξαπολύσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης εναντίων δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που απορρίπτεται, σε πρώτο βαθμό, από τα δικαστήρια. Για τον τίτλο του ενός από τα 5 δημοσιεύματα ωστόσο το δικαστήριο δέχθηκε αμέλεια και επιδίκασε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» 3.000€ για απλή δυσφήμιση και 450€ για δικαστικά έξοδα. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» θα ασκήσει έφεση για το συγκεκριμένο μέρος της απόφασης.
«Πόλεμος» ενάντια στις «καταχρηστικές αγωγές»
Στον αντίποδα, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο στον «Αθήνα 9.84», επειδή αναμετέδωσε στις 3 Νοεμβρίου το ρεπορτάζ που προκύπτει από τα ίδια δημοσιεύματα τα οποία η δικαιοσύνη κρίνει ότι δεν είναι συκοφαντικά! Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει ότι το σκεπτικό του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι προβληματικό καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποχρεώνονται οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί να μεταδίδουν ολόκληρη την τεκμηρίωση πολυσέλιδων ρεπορτάζ στα πολύ περιορισμένα όρια του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα τον πόλεμο ενάντια στις καταχρηστικές αγωγές και στηρίζει τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους.
Καταλήγει δε ότι παραμένει επιτακτικό το αίτημα να ενσωματωθεί επιτέλους στην ελληνική νομοθεσία η λεγόμενη ANTI-SLAPP ευρωπαϊκή οδηγία ώστε να διακρίνονται σε προδικαστικό στάδιο οι εκδικητικές- εκφοβιστικές αγωγές και να μπορούν οι δημοσιογράφοι να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους.