Νέα VTOL drones αποκτά ο Στρατός Ξηράς

Κοινοποίηση

Δύο νέα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δηλαδή τέσσερα V-BAT εντάσσει ο στρατός ξηράς στο οπλοστάσιο του, ενισχύοντας τις δυνατότητες επιτήρησης στην ευαίσθητη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου και του Eβρου.

Τα drones που αγοράστηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη, θα αποδοθούν στο στράτευμα σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα το πρωί της Τετάρτης στο στρατηγείο της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων στον Βύρωνα. Στην εκδήλωση θα εκφωνήσει ομιλία ο πρωθυπουργός.

Τα V-BAT θα αναλάβουν τον κρίσιμο ρόλο της εναέριας περιπολίας στα ανατολικά σύνορα της χώρας, ενώ σε λίγους μήνες ο στρατός ξηράς και συγκεκριμένα η αεροπορία στρατού, θα παραλάβει τα γαλλικά drones Patroller.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, μέχρι τις αρχές του 2026, ο κλάδος θα διαθέτει τουλάχιστον έξι σύγχρονα drones επιτήρησης, τα οποία θα αποτελούν μέρος του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης και αναγνώρισης απειλών.

Νέα VTOL drones αποκτά ο Στρατός Ξηράς-1
Το V-BAT έχει τη δυνατότητα κάθετης προσγείωσης και απογείωσης.

V-BAT

Το V-BAT είναι ένα προηγμένο drone αμερικανικής προέλευσης, με δυνατότητα κάθετης προσγείωσης και απογείωσης (VTOL) που σημαίνει ότι μπορεί να επιχειρεί σχεδόν σε κάθε ανάγλυφο, χωρίς να απαιτείται η χρήση αεροδρομίου, παρά μόνο μια επίπεδη επιφάνεια 6Χ6 μ.

Το drone ανυψώνεται με τη χρήση προπέλας και στη συνέχεια μεταβαίνει σε πτήση σταθερής πτέρυγας, για μεγαλύτερη αυτονομία και υψηλότερες ταχύτητες. Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά αλλά και οι μικρές ανάγκες υποστήριξης το καθιστούν ιδανικό για ανάπτυξη στο Αρχιπέλαγος και τον Eβρο, καθώς τα ανατολικά σύνορα της χώρας αποτελούν το «φυσικό» του περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα σύστημα V-BAT θα αναλάβει την περιοχή της Θράκης και του βόρειου Αιγαίου και το δεύτερο την περιοχή των Δωδεκανήσων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Νέα VTOL drones αποκτά ο Στρατός Ξηράς-2

Τα νέα drones διαθέτουν ηλεκτροπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες που τους επιτρέπουν να επιχειρούν ημέρα και νύχτα, ακόμη και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ με κάμερες υψηλής ανάλυσης μεταφέρουν εικόνα απευθείας στα κέντρα επιχειρήσεων. Μπορούν ακόμη να φέρουν ραντάρ τύπου SAR, ηλεκτρομαγνητικούς αισθητήρες και συστήματα παρεμβολής, ώστε να αναλάβουν αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου, διαταράσσοντας εχθρικές επικοινωνίες και συστήματα ραντάρ. Βασικός επιχειρησιακός τους ρόλος όμως, είναι η συλλογή πληροφοριών, η αναγνώριση και επιτήρηση, η στοχοποίηση και οι αποστολές έρευνας και διάσωσης. Ακόμη, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν φορτίο σε απομακρυσμένες περιοχές. Το 2022, ένα V-BAT του αμερικανικού ναυτικού μετέφερε φορτίο 22,5 κιλών σε πλοίο του στόλου, καλύπτοντας απόσταση 370 χιλιομέτρων.

Νέα VTOL drones αποκτά ο Στρατός Ξηράς-3

Μεταξύ των διεθνών χρηστών του συστήματος, συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Ν. Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Μ. Βρετανία και πλέον η Ελλάδα. V-BAT αναπτύχθηκαν τον Ιούνιο του 2024 και στο ουκρανικό μέτωπο, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές.

Patroller

Παράλληλα, η αεροπορία στρατού ετοιμάζεται για την παραλαβή των τεσσάρων UAV Patroller, τα οποία αγοράστηκαν μέσω του NSPA έναντι 55 εκατ. ευρώ. Τα γαλλικής προέλευσης UAV θα επιχειρούν από τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Χρυσούπολης Καβάλας και από τα Μαριτσά Ρόδου, καλύπτοντας ολόκληρο το Αρχιπέλαγος. Τα Patroller θα έχουν ρόλο επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, ενώ χάρη στη δυνατότητα «hand over», δηλαδή τη μεταφορά του ελέγχου τους από έναν σταθμό εδάφους σε άλλο όσο το drone βρίσκεται στον αέρα, η επιχειρησιακή τους εμβέλεια μπορεί να αυξηθεί θεαματικά. Επιπλέον, τα Patroller έχουν πολύ χαμηλό ίχνος ραντάρ, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους όταν πετούν σε χαμηλό ύψος.

Νέα VTOL drones αποκτά ο Στρατός Ξηράς-4

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΣ ενδιαφέρεται και για την οπλισμένη έκδοση του drone, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, θέμα για το οποίο έχουν ήδη εκκινήσει συζητήσεις με τη γαλλική πλευρά. Χειριστές και τεχνικοί της αεροπορίας στρατού έχουν μεταβεί στη Γαλλία όπου σε λίγους μήνες θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μαζί με τα τέσσερα συστήματα.

Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Αντρέα Ορσέλ: Ο «βροχοποιός» των τραπεζών στην Ιταλία

Όταν ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην UniCredit στις 15 Απριλίου του 2021 η τιμή της μετοχής της διαμορφωνόταν στα 8,5 ευρώ. Σήμερα έχει ξεπεράσει...

Tελευταία Nέα