Αυτήν την Άνοιξη, δύο νέα διαδικτυακά μαθήματα εκλαϊκευμένης επιστήμης και ιστορίας σάς περιμένουν στην πλατφόρμα του Mathesis!
Μαζί, θα εξερευνήσουμε τα μυστικά του εγκεφάλου μας και θα αναζητήσουμε με απλά λόγια τις απαντήσεις σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και προκλητικά ερωτήματα της νευροεπιστήμης. Και ακόμα, θα γνωρίσουμε τη συναρπαστική ζωή και τον άγνωστο κόσμο του Αισώπου· ενός παραμυθά που δε δίσταζε να πειράζει σε κάθε ευκαιρία θεούς και ανθρώπους!
Η ποιοτική γνώση συνεχίζει να προσφέρεται ελεύθερα και δωρεάν προς όλες και όλους στο mathesis.cup.gr, με μοναδικό προαπαιτούμενο την περιέργεια και την κριτική σκέψη!


Eισαγωγή στον κόσμο του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς
Διδάσκων: Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος, ΑΠΘ
Είμαστε ο εγκέφαλός μας, λένε οι νευροεπιστήμονες και έχουν άφθονα επιχειρήματα για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους. Στο μάθημα αυτό, θα γνωρίσουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του εγκεφάλου μας. Θα μιλήσουμε για τα εξελικτικά βήματα που δημιούργησαν τον εγκέφαλο του Homo Sapiens και θα δούμε τις διαφορές του από αυτόν των άλλων ζώων. Θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά του σημερινού εγκεφάλου σε διαφορετικά ηλικιακά στάδια, όπως το βρεφικό, το εφηβικό και το ενήλικο, τη σχέση ανάμεσα στη νόηση και τα συναισθήματα, τη λειτουργία ενός διαταραγμένου εγκεφάλου καθώς και την πιθανή συσχέτιση μεταξύ εγκεφαλικών χαρακτηριστικών και τρόπου σκέψης. Τέλος, θα συζητήσουμε για το αύριο του εγκεφάλου μας σε έναν κόσμο όπου η νευροεπιστήμη αναπτύσσεται ραγδαία.


Αίσωπος: ένας διαχρονικός παραμυθάς
Διδάσκουσα: Δέσποινα Ιωσήφ, College Year in Athens
Οι Μύθοι του Αισώπου αποτελούν το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο παγκοσμίως μετά τη Βίβλο. Αυτή η σειρά από σύντομες ευρηματικές ιστορίες με συχνά αλληγορικό ή και σκωπτικό χαρακτήρα χρησίμευσε, και χρησιμεύει ακόμα, ως ένας ευφάνταστος οδηγός ορθής συμπεριφοράς ηλικίας πολλών αιώνων! Ο Αίσωπος ωστόσο ήταν πολλά παραπάνω από τους μύθους του. Η ζωή του αποτελεί ένα παράθυρο προς άγνωστες πλευρές του αρχαίου κόσμου, όπως τη ζωή των γυναικών και των δούλων. Ο Βίος του Αισώπου, η μόνη βιογραφία δούλου που διασώζεται από την αρχαιότητα, εστιάζει στις κατώτερες τάξεις και περιγράφει την καθημερινή ζωή τους από τη δική τους οπτική, η οποία δεν κρίθηκε άξια καταγραφής από τους διανοούμενους του αρχαίου κόσμου. Στο μάθημα αυτό, θα γνωρίσουμε λοιπόν τη ζωή και τον κόσμο ενός παραμυθά που μαζί με αλεπούδες, λαγούς, λιοντάρια και μυρμήγκια μάς μίλησε με τον πιο απλό και ίσως τον πιο ειλικρινή τρόπο για τους ανθρώπους και τη ζωή.
Στον κύκλο αυτόν θα προσφερθούν επίσης τέσσερα μαθήματα σε επανάληψη: Ψηφιακός Ανθρωπισμός, Θεοφάνης Τάσης, Alpen-Adria-Universität, O Mηχανισμός των Αντικυθήρων, Γιάννης Σειραδάκης(1948-2020),ΑΠΘ, σε επιμέλεια Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) στην Πράξη: με Raspberry Pi και Python, Νίκος Γκικόπουλος, Μηχανικός Λογισμικού/Τεχνικός Υπεύθυνος Mathesis και Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1: Οι βασικές αρχές, Στέφανος Τραχανάς,ΙΤΕ-Πανεπιστήμιο Κρήτης.
H έναρξη των μαθημάτων θα γίνει τη Δευτέρα, 12 Μαΐου 2025, ωστόσο μπορείτε ήδη να δείτε την πρώτη εβδομάδα τους στο mathesis.cup.gr.
Info: mathesis@cup.gr / 210-3849038 & 2810-391096
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος