Νίκολας Νεγρεπόντε: Τα δισέγγονά μας μπορεί να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς ασθένειες

Κοινοποίηση

Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας υπολογιστών θεωρεί ότι η βιοτεχνολογία θα είναι ένας κλάδος που θα προχωρήσει.

Τολμά μάλιστα να προβλέψει ότι τα δισέγγονά μας μπορεί να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς ασθένειες, ενώ δηλώνει βέβαιος ότι θα υπάρχουν άμεσες και ασύρματες, εγκεφαλικές διεπαφές υπολογιστών, εξέλιξη που θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε μια συλλογική νοημοσύνη που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σήμερα.

Ο Ν. Νεγρεπόντε, ο οποίος θα συμμετάσχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (9-12 Απριλίου), εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μας πάρει πολλές από τις δουλειές μας.

Δεν συμφωνεί όμως με όσους ζητούν ρύθμιση της ΤΝ.

Σίγουρα η τεχνολογία κινητών τηλεφώνων και η υιοθέτησή της έγιναν πιο γρήγορα από όσο φανταζόμασταν.

Στις πολύ πρώτες μέρες, οι εφευρέτες των κινητών τηλεφώνων σκέφτηκαν και σχεδόν παρέλειψαν το κείμενο και τα μηνύματα, λόγω της συνήθειας και της κυριαρχίας της φωνής.

Ομοίως, η μικρογραφία έγινε τόσο γρήγορα, που θεωρούμε εύκολο και όχι ασυνήθιστο να βάλουμε έναν πραγματικό υπολογιστή στις τσέπες μας.

Δεδομένου ότι η περισσότερη από άκρο σε άκρο συνδεσιμότητα ξεκινά ασύρματα, υπάρχει μια νέα πανταχού παρουσία που θεωρούμε τόσο δεδομένη που την παρατηρούμε μόνο όταν δεν υπάρχει.

Αυτές οι δύο ή τρεις δεκαετίες μπορεί κάλλιστα να περιλαμβάνουν ορισμένους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας που δεν υπάρχουν σήμερα.

Σε γενικές γραμμές, προέβλεψα ότι ο τομέας της βιοτεχνολογίας θα κινηθεί προς τα εμπρός, έστω και μέσω της επιτακτικής ανάγκης να ζήσουμε πιο υγιείς και πιο μακροχρόνιες ζωές.

Τα δισέγγονά μας, για παράδειγμα, μπορεί να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς ασθένειες.

Κάποτε, ενώ έβγαινα από τη σκηνή, ο συντονιστής (της συζήτησης) ένιωσε ότι δεν ήμουν αρκετά ακραίος και ζήτησε ένα πιο τολμηρό παράδειγμα για το μέλλον. Ε

ίπα: να μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα καταπίνοντας ένα χάπι. Αν και αμφιβάλλω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά σε αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχουν άμεσες και ασύρματες, εγκεφαλικές διεπαφές υπολογιστών. Μεταξύ άλλων, αυτό θα οδηγήσει σε μια συλλογική νοημοσύνη που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σήμερα.

Θυμάμαι ότι έλεγα στους ανθρώπους ότι αυτά για τα οποία δούλεψα ήταν εκείνα τα πράγματα που δεν θα συνέβαιναν μέσω των κανονικών δυνάμεων της αγοράς.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτός είναι ένας σημαντικός ρόλος των ακαδημαϊκών εργαστηρίων, αλλά συνειδητοποιώ επίσης ότι τόσο η οικονομική σκοπιμότητα όσο και η επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης για τον παγκόσμιο καταναλωτή, είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις πίσω από την καινοτομία.

Οταν χρησιμοποιώ εφαρμογές χαρτογράφησης στο κινητό μου σήμερα, αναρωτιέμαι αν οι άλλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να το πετύχεις και πόσες τέτοιες τεχνολογίες είναι τόσο κοντά στο θαύμα.

Η περιγραφή της δουλειάς ενός παιδιού είναι να παίζει. Περιλαμβάνει το παιχνίδι με τις ιδέες, καθώς και με άλλα παιδιά.

Η περιγραφή της εργασίας τους περιλαμβάνει επίσης την εκτέλεση πολλών διαφορετικών πραγμάτων.

Το να κάνεις μόνο ένα, ακόμα και το να παίζεις πιάνο, δεν είναι καλή ιδέα.

Με ένα κινητό, σε αντίθεση με το πιάνο, μπορείς να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο και μάλλον παράλογο να ρυθμιστεί η χρήση του.

Επιπλέον, το μέγεθός του προσφέρει κινητικότητα, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί μια πανταχού παρουσία, πολύ πιο σημαντική από το να κουβαλάς ένα βιβλίο.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει θέσεις εργασίας, πολλές από αυτές. Καθώς συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι θα έλκονται σε άλλες δουλειές, με πιθανή αύξηση της αυτοαπασχόλησης και περισσότερο χρόνο για να διαβάζουν εφημερίδες όπως τη δική σας.

Αυτές οι φωνές δεν σκέφτονται καθαρά, γιατί τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και τι θα ρυθμίζατε;

Τα προγράμματα υπολογιστών μπορούν να γίνονται όλο και καλύτερα, ξεπερνώντας κατά πολύ τους ανθρώπους που κάνουν τα ίδια πράγματα. Φανταστείτε κανονισμούς που απαγορεύουν στις μηχανές να λένε ανέκδοτα.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα