Ντομάτες ανθεκτικές στην καστανή ρυτίδωση φέρνει στη νοτιοανατολική Ευρώπη η Hazera

Κοινοποίηση

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Hazera, η επιστημονική ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται εντατικά προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον ιό της καστανής ρυτίδωσης, με γνώμονα να προσφέρει στους παραγωγούς λύσεις που δεν τους αναγκάζουν να επιλέξουν μεταξύ ανθεκτικότητας και απόδοσης. Παράλληλα, η Hazera αναφέρει ότι οι ποικιλίες αυτές έχουν ήδη σημειώσει επιτυχία σε αγορές που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.

Το χρονοδιάγραμμα του λανσαρίσματος

Το λανσάρισμα ξεκίνησε από τη Ρουμανία μεταξύ 14 και 16 Δεκεμβρίου με μια κόκκινη και μια ρόζ ποικιλία ντομάτας και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες χώρας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι ποικιλίες αυτές κατά τη Hazera είναι ειδικά σχεδιασμένες για την περιοχή των Βαλκανίων, με γνώμονα να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της τοπικής παραγωγής, με ψυχρές θερμοκρασίες την άνοιξη και ζεστά καλοκαίρια που μπορούν να επηρεάσουν την ωρίμανση και την ποιότητα των καλλιεργειών.

Στο έδαφος, η τοπική προσαρμογή κάνει τη διαφορά. Σύμφωνα με τον Milan Zivkovic, από το τμήμα Regional Product Development της Hazera, δεν πρόκειται για λύσεις που κάνουν για όλα. «Οι ποικιλίες Irinos και Rosastella είναι κάτι περισσότερο από ανθεκτικές, είναι προσαρμοσμένες στην αγορά μας», εξηγεί. «Η Irinos είναι μια βαθιά, λαμπερή κόκκινη ντομάτα με μεγάλο μέγεθος καρπού, ισχυρή δομή φυτού, υψηλό δυναμικό απόδοσης και πρώιμη ωρίμανση, προσφέροντας τη συνέπεια που χρειάζονται οι καλλιεργητές σε μεταβλητές συνθήκες. Η Rosastella από την άλλη, η ροζ ντομάτα μας, προσφέρει υψηλή ποιότητα καρπού και μεγάλη προσαρμοστικότητα. Τηρεί την παράδοση της ροζ ντομάτας που εκτιμούν οι καταναλωτές, ενώ παράλληλα προσφέρει βελτιωμένη ανθεκτικότητα και σταθερότητα. Μαζί, και οι δύο ποικιλίες αποδίδουν καλά υπό τις τοπικές κλιματικές πιέσεις και προσφέρουν την βέλτιστη ισορροπία μεταξύ ποιότητας, προστασίας και προσδοκιών της αγοράς που αναζητούν οι καλλιεργητές και οι έμποροι».

 

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα