Ντόναλντ Τραμπ: Οι δασμοί γκρεμίζουν συμφωνίες και αγορές – Το μεγάλο «παζάρι» μόλις ξεκίνησε

Κοινοποίηση

Εβδομάδα των παθών διανύουμε, εξαιτίας των σαρωτικών δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η «Ημέρας της Απελευθέρωσης» των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς με τον Αμερικανό πρόεδρο να ζυγίζει τα αντίμετρα και να ξεκινά ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ που είναι άγνωστο ακόμα που θα καταλήξει.

Ο «πλανητάρχης», από το βράδυ της Τετάρτης που έστειλε τον παγκόσμιο «λογαριασμό», σπέρνει θύελλες και θερίζει ανέμους όμως δεν πτοείται και δηλώνει ότι παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες… Βασική του επιδίωξη να ανταλλάξει τους φόρους που επέβαλε στα εισαγόμενα αγαθά με ευνοϊκές για την οικονομία των ΗΠΑ συμφωνίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει δασμούς σε συμμάχους και αντιπάλους

ΗΠΑ και Βιετνάμ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις

Σε αυτή την κατεύθυνση, την Παρασκευή, είχε μια «παραγωγική συνομιλία» με τον ηγέτη του Βιετνάμ, λαμβάνοντας προσφορά από χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας για μείωση των δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές.

Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία ήταν ορατός από τις πρώτες ώρες

Ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social: Μόλις είχα ένα πολύ παραγωγικό τηλεφώνημα με τον To Lam, Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, ο οποίος μου είπε ότι το Βιετνάμ θέλει να μειώσει τους δασμούς του στο μηδέν, αν να έρθει σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ. Τον ευχαρίστησα εκ μέρους της χώρας μας και του είπα ότι ανυπομονώ για μια συνάντηση στο εγγύς μέλλον».

Οι αναπτυσσόμενες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας είναι μεταξύ των εμπορικών εταίρων που αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους δασμούς. Στο Βιετνάμ επιβλήθηκαν δασμοί 46%.

Στο Βιετνάμ επιβλήθηκαν δασμοί 46%

Η τακτική Τραμπ και η «σφήνα» της Κίνας

Γνώστες των διεθνών αγορών ανέφεραν ότι η τακτική Τραμπ στοχεύει χώρες που λαμβάνουν επενδύσεις από την Κίνα. Κινέζοι κατασκευαστές έχουν μετεγκατασταθεί σε χώρες όπως το Βιετνάμ και η Καμπότζη όχι μόνο λόγω του χαμηλότερου λειτουργικού κόστους, αλλά και για να αποφύγουν τους δασμούς.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος εκπέμπει η Κίνα. Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ένα πλήθος πρόσθετων δασμών και περιορισμών κατά των αμερικανικών προϊόντων ως αντίμετρο στους σαρωτικούς δασμούς Τραμπ.

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα «δεν συνάδουν με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες».

Το Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης ελέγχους στις εξαγωγές μεσαίων και βαρέων σπάνιων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ισχύ από τις 4 Απριλίου.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος αντέδρασε άμεσα και υποστήριξε ότι η Κίνα «πανικοβλήθηκε», και έκανε λάθος χειρισμούς με τα αντίμετρα που ανακοίνωσε. «Η Κίνα το χειρίστηκε λάθος, πανικοβλήθηκε – το μόνο πράγμα που δεν έχει περιθώριο να κάνει», έγραψε στο Truth Social.

Δασμούς στους δασμούς από την Κίνα

«Ματώνουν» τα χρηματιστήρια – Πτώση στις ΗΠΑ

Το «τρενάκι του τρόμου» έχει τοποθετηθεί στις ράγες και προκαλεί πανικό στις αγορές. Η Wall Street παραμένει στο τούνελ της βίαιης πτώσης, καθώς βλέπει ότι οι δασμοί που επέβαλε ο Λευκός Οίκος δεν μένουν αναπάντητοι.  Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί ξανά κάτω από το 4%, καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε ομόλογα για ασφάλεια, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω και τα επιτόκια χαμηλότερα.

Η δύσκολη εξίσωση για την αυτοκινητοβιομηχανία

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζονται υιοθετώντας μέτρα όπως παύση της παραγωγής ή διακοπή κατασκευής ορισμένων μοντέλων, αναφέρει το AFP.

Η Bank of America εκτιμά ότι περίπου 7,3 εκατ. οχήματα, ή το 8% των παγκόσμιων πωλήσεων θα πληγούν από τους δασμούς.

Ο CEO της Ford, Jim Farley, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι οι δασμοί θα εκθέσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε «μεγάλο κόστος και χάος».

Η Volkswagen έχει ήδη ενημερώσει τους αντιπροσώπους της στις ΗΠΑ ότι θα προσθέσει ένα «τέλος εισαγωγής» στα αυτοκίνητα που στέλνει στη χώρα από την Ευρώπη και το Μεξικό.

Η Bank of America εκτιμά ότι οι τιμές των αμερικανικών οχημάτων θα αυξηθούν κατά περίπου 10.000 δολάρια εάν οι κατασκευαστές μετακυλήσουν πλήρως το κόστος των δασμών και διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, σημειώνει το AFP.

Εν τω μεταξύ, η Stellantis, η οποία κατασκευάζει τα οχήματα Chrysler, Dodge και RAM Truck, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα διακόψει την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσια στον Καναδά και Μεξικό.

Το εργοστάσιο της Chrysler στην καναδική πόλη Windsor, το οποίο απασχολεί 4.000 άτομα, θα διακόψει την παραγωγή από 7-21 Απριλίου.

Η Nissan σχεδιάζει να σταματήσει την πώληση στις ΗΠΑ του QX50 SUV και του QX55 crossover coupe SUV, τα οποία κατασκευάζονται και τα δύο στο μεξικανικό εργοστάσιό της στο Aguascalientes.

Ανησυχία στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Παράπλευρες απώλειες

Η Nintendo ανακοίνωσε ότι οι προπαραγγελίες για τη νέα παιχνιδομηχανή Switch 2 δεν θα ξεκινήσουν στις 9 Απριλίου στις ΗΠΑ εως ότου η  εταιρεία αξιολογεί «τις πιθανές επιπτώσεις των δασμών», αναφέρει το CNN.

Η Nintendo ανακοίνωσε το Switch 2 την Τρίτη, μία ημέρα πριν ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύσει μπαράζ δασμών σε ξένα αγαθά, το οποίο στοχεύει σε μεγάλο βαθμό την Ασία, όπου εδρεύουν πολλές εφοδιαστικές αλυσίδες τεχνολογίας – συμπεριλαμβανομένης της Nintendo.

Επίθεση Τραμπ στον Πάουελ

Διανύοντας το δεύτερο 24ωρο από τις ανακοινώσεις Τραμπ στην επιφάνεια επανέρχεται και η δύγκρουση δύο διαφορετικών οικονομικών κόσμων με πρωταγωνιστές των Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζερόμ Πάουελ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον κάλεσε να μειώσει τα επιτόκια για να εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές «θα δούμε».

«Αυτή θα ήταν μια ιδανική στιγμή για τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια. Αργεί πάντα αλλά τώρα μπορεί να αλλάξει την εικόνα του και γρήγορα. Οι τιμές στην ενέργεια είναι κάτω, τα επιτόκια είναι κάτω, ο πληθωρισμός είναι κάτω ακόμα και οι τιμές των αυγών είναι κάτω 69% και οι δουλειές είναι πάνω, όλα μέσα σε δύο μήνες» ανέφερε σε ανάρτησή του στου Truth Social. «Μια μεγάλη νίκη για την Αμερική. Μείωσε τα επιτόκια Τζερόμ και σταμάτα να παίζεις πολιτικά παιχνίδια» κατέληξε ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), δεν ακολούθησε και προειδοποίησε ότι οι νέοι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ είναι «μεγαλύτεροι από το αναμενόμενο», γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό και επιβράδυνση της ανάπτυξης.

«Αντιμετωπίζουμε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον με αυξημένους κινδύνους τόσο της αύξησης της ανεργίας όσο και του πληθωρισμού», δήλωσε ο Πάουελ σε ομιλία του σε συνέδριο δημοσιογράφων του επιχειρηματικού ρεπορτάζ.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι η Fed έχει χρόνο να περιμένει περισσότερα δεδομένα προτού αποφασίσει πώς θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική. Ωστόσο, τόνισε ότι η κύρια προτεραιότητα της κεντρικής τράπεζας είναι να διασφαλίσει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν σταθερές, ειδικά αν οι νέοι δασμοί του Τραμπ προκαλέσουν μια πιο επίμονη αύξηση των τιμών.

ΤραμπΤραμπ

Φούντωσε η κόντρα Τραμπ – Πάουελ

Στην Ελλάδα και στην ΕΕ

Συγκρατημένο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, αναμένεται άμεσα να υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη όπου θα τεθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα στο τραπέζι. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εάν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη συνεδρίαση έχουν προγραμματιστεί Ecofin και Eurogroup στις 11-12 Απριλίου στη Βαρσοβία.

Ενώ οι αναλυτές εικάζουν ότι τα τιμωρητικά μέτρα θα μπορούσαν να φέρουν πιο κοντά την ΕΕ και την Κίνα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται εδώ και μήνες σε αδιέξοδο δεδομένου του κινδύνου οι Κινέζοι παραγωγοί να επιδιώξουν να ενισχύσουν το μερίδιο αγοράς μέσω εκπτώσεων, δεδομένων των απαγορευτικών φραγμών που δημιουργούνται από τις ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει. «Ήδη οριστικοποιούμε μια πρώτη δέσμη αντιμέτρων ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα. Και τώρα προετοιμάζουμε περαιτέρω αντίμετρα, ώστε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και τις επιχειρήσεις μας σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων», είπε.

Να θυμίσουμε πως η τελευταία φορά που οι δασμοί των ΗΠΑ ήταν τόσο ψηλοί ήταν επί κυβερνήσεως Χέρμπερτ Χούβερ (1929-1933). Τότε οι δασμοί σε πολλά εισαγόμενα αγαθά έφταναν κατά μέσο όρο σχεδόν το 40%. Ακριβώς όπως και τώρα, υπήρξε παγκόσμια αγανάκτηση για αυτό που θεωρήθηκε παράλογος προστατευτισμός με έθνη όπως η Γαλλία να απειλούν με αποφασιστικά αντίποινα αν δεν υποχωρούσαν.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα