Άλλωστε, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό κλίμα, το μέτωπο της Ουκρανίας χαρακτηρίζεται τις τελευταίες ημέρες από ένα διαρκές «πήγαινε έλα». Το μόνο βέβαιο μετά και την κλιμάκωση του Σαββατοκύριακου είναι πως ο πόλεμος συνεχίζεται και η ειρήνη μοιάζει -προς το παρόν τουλάχιστον- με… ουτοπία.
Από τη Μόσχα η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Απορρίπτει κάθε πίεση, προτείνει συνομιλίες με τους δικούς της όρους, και αξιοποιεί το διπλωματικό «κενό» για να παγιώσει τετελεσμένα.
Η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στο Χάρκοβο μπορεί να μην οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη αλλά προκαλεί αναστάτωση στην ουκρανική πλευρά και ανασφάλεια στους συμμάχους του Κιέβου.
H «σκληρή» ρητορική της Ουάσινγκτον
Από την Ουάσινγκτον η ρητορική σκλήρυνε μεν, όμως πίσω από τα λεχθέντα η στρατηγική παραμένει σταθερή. Διατήρηση διαύλων και αποφυγή ρήξης.
Μάλιστα, για πρώτη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε οργισμένος και απογοητευμένος από τον Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζοντας «τρελό» τον Ρώσο πρόεδρο, επαναφέροντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για «συναισθηματική φόρτιση».
«Εξαπολύει πυραύλους σε πόλεις και σκοτώνει κόσμο, και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό. Είμαστε εν μέσω συνομιλιών κι αυτός στέλνει πυραύλους στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις», επανέλαβε ο Τραμπ, ενώ διερωτήθηκε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους: «δεν ξέρω τι έχει πάθει. Τι διάολο έχει πάθει;»
Από τα «πυρά» του Ντόναλντ Τραμπ δεν ξέφυγε ούτε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ομοίως ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν κάνει καλό στη χώρα του
μιλώντας με αυτόν τον τρόπο. Ό,τι βγαίνει από το στόμα του, προκαλεί προβλήματα. Δεν μου αρέσει και καλύτερα να σταματήσει», διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Την ίδια ώρα, οι ουκρανικες αρχές καταγγέλλουν ότι εντοπίστηκαν πύραυλοι Κρουζ και drones στο Τσερκάσι και στο Κίεβο, καθώς καταγράφηκε η τρίτη διαδοχική νύχτα μπαράζ πυραύλων και drones που εξαπέλυσε η Μόσχα, με τη Ρωσία να διαμηνύει ότι οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα και τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι η μαζικότητα των χτυπημάτων μπορεί να οφείλεται σε αυτό που ισχυρίστηκε αξιωματικός της Ρωσίας ότι το ελικόπτερο του Πούτιν κινδύνευσε από ουκρανικά drones στο Κουρσκ προ ημερών.
Οι… επιπλήξεις Τραμπ στον Πούτιν εν μέσω μιας «ισχυρής φιλίας»
Όπως μάλιστα σημειώνει το CNNi, στην πραγματικότητα, ο ηγέτης του Κρεμλίνου φαίνεται σχεδόν αμετάβλητος, παρά τις προτροπές του Λευκού Οίκου, συνεχίζοντας την πολεμική ρητορική στην Ουκρανία.
Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ο Τραμπ έχει αλλάξει, ή τουλάχιστον αν η στάση του απέναντι στον Πούτιν έχει αρχίσει να αλλάζει εν μέσω μιας σκιώδους κατάστασης που μοιάζει με μια ολοένα και πιο μάταιη προσπάθεια των ΗΠΑ να δρομολογήσουν την ειρήνη στην Ουκρανία, κάτι που ο Τραμπ καυχήθηκε ότι θα μπορούσε να κάνει – ας μην ξεχνάμε – σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, σίγουρα πιστεύει ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία του, λέγοντας σε δημοσιογράφους στο Βιετνάμ ότι η τελευταία επίπληξη του Τραμπ προς τον Ρώσο ομόλογό του ως «απόλυτα τρελό» σημαίνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «συνειδητοποιεί» ότι ο Πούτιν έχει «πει ψέματα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ελπίζει τα λόγια του Τραμπ να «μεταφραστούν σε πράξεις».
Όμως, τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.
Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ κατά τη θητεία του δηλώνει μεν ότι έχει μια «ισχυρή σχέση» με τον Πούτιν, εκφράζοντας παράλληλα δημοσίως την ενόχλησή του από τον Ρώσο πρόεδρο.
Τον Μάρτιο, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι ήταν «οργισμένος» με τον Πούτιν επειδή αρνήθηκε να συμφωνήσει σε μια 30ήμερη εκεχειρία.
Τον Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδος απαίτησε από τον Ρώσο πρόεδρο «να σταματήσει» μετά από μια ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο που άφησε πίσω του δώδεκα νεκρούς.
«Ίσως δεν θέλει πραγματικά να σταματήσει τον πόλεμο και απλώς με παρασύρει», συλλογίστηκε αργότερα ο Τραμπ.
Στο βάθος… κυρώσεις
Οι… επιπλήξεις του Τραμπ συνοδεύονται συστηματικά από εκφράσεις προσωπικής απογοήτευσης και απειλές για πιθανά αντίποινα, όπως δευτερογενείς δασμούς σε «όλο το πετρέλαιο που προέρχεται από τη Ρωσία» ή άγνωστες «περαιτέρω κυρώσεις».
Ερωτηθείς ξανά, μετά την τελευταία επίπληξη στον Πούτιν, αν θα σκεφτόταν τώρα να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, ο Τραμπ απάντησε: «απολύτως».
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία πραγματική ένδειξη ότι ο Τραμπ είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει «σκληρές μεθόδους» για να αναγκάσει το Κρεμλίνο να επανεξετάσει την αδιάλλακτη στάση του.
Όμως, δεν ισχύει το ίδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπου έχει κατατεθεί ένα διακομματικό νομοσχέδιο για να δυσκολέψει τη χρηματοδότηση του πολέμου από τη Ρωσία.
Το νομοσχέδιο, που τώρα υποστηρίζεται από 81 γερουσιαστές, όχι μόνο προτείνει άμεσες κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και δευτερεύουσες κυρώσεις, όπως έναν τεράστιο δασμό 500% σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Αλλά τα μέτρα, τα οποία θα επηρέαζαν σοβαρά μια ήδη εύθραυστη και εξαρτώμενη από το πετρέλαιο ρωσική οικονομία, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα, καθώς θα τιμωρούσαν επίσης την Κίνα, την Ινδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι, φυσικά, πιθανό ο Τραμπ να μπορέσει τώρα να υποστηρίξει το νομοσχέδιο ή ίσως μια αποδυναμωμένη εκδοχή του. Αλλά αυτή θα ήταν μια τεράστια αλλαγή κατεύθυνσης, δεδομένης της συνεχούς απροθυμίας του να αντιμετωπίσει και να τιμωρήσει το Κρεμλίνο μέχρι στιγμής.
Πιθανότατα, οι τελευταίες επιθέσεις στην Ουκρανία μπορεί να πείσουν περαιτέρω έναν ήδη απογοητευμένο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι απλώς δεν είναι σε θέση να φέρει κοντά τα αντιμαχόμενα μέρη σύντομα.
Και, εν μέσω όλου του θυμού για τον Πούτιν, ο Τραμπ μπορεί απλώς να επιλέξει να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις.
«Πράσινο φως» Μερτς στον Ζελένσκι για πυραυλικό χτύπημα στη Ρωσία – Αντίδραση από το Κρεμλίνο
Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας σε φόρουμ του δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού WDR επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί πυρά μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπά στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια.
Χαρακτηριστικά, ο Μερτς σχολίασε πως οι Βρετανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί και Γερμανοί σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν θα επιβάλλουν πλέον σχετικούς περιορισμούς, λέγοντας αυτολεξεί πως αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί, επί παραδείγματι, να υπερασπίζεται τον εαυτό της επιτιθέμενη σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, κάτι που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν μπορούσε να κάνει μέχρι τώρα.
Από την πλευρά του, ως μια πρώτη αντίδραση, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την παραπάνω εξέλιξη ως μια «επικίνδυνη κίνηση», προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην προοπτική πολιτικής διευθέτησης του πολέμου.