Δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα, οι τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν πως επιχειρεί να πάρει «ρεβάνς» για όσα έχουν γραφτεί σχετικά με την 5η Ιουλίου του 2015 και την πολυθρύλητη «κωλοτούμπα» της μετατροπής τού «Οχι» του δημοψηφίσματος σε «Ναι». Αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της εικόνας του, την οποία «ξαναχτίζει» –το λεγόμενο rebranding– το τελευταίο διάστημα.
Δύο φορές ζήτησε τις τελευταίες ημέρες να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της επομένης του δημοψηφίσματος. «Κάποιους δεν τους βολεύει η αλήθεια. Τους βολεύει η προπαγάνδα. Η επιμονή στο να μετράνε την ιστορία της χώρας από τον Γενάρη του ’15. Λες και τότε ιδρύθηκε η Ελληνική Δημοκρατία. Λες και δεν υπήρχαν ευθύνες για τη χρεοκοπία της. Λες και δεν χρεοκόπησε το 2009, αλλά το 2015», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «φωτογραφίζοντας», ενδεχομένως, τι είχε πει σε εκείνη τη σύσκεψη.

Ο πρώην πρωθυπουργός πιο επιθετικά από ποτέ συνδέει τις δύο εποχές, θέλοντας να δείξει πως οι πολιτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση συνεχίζονται. «Είναι οι ίδιοι που σήμερα συνεχίζουν την ίδια ακριβώς πολιτική, με τις ίδιες ακριβώς μεθόδους που μας οδήγησαν τότε στη χρεοκοπία», συμπλήρωσε αναφερόμενος εμμέσως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα δεν άφησε αναπάντητες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: «Αξίζει να θυμόμαστε πού βρισκόμασταν τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια, με capital controls, με τις τράπεζες να κλείνουν, λίγες μέρες πριν από ένα καταστροφικό δημοψήφισμα, το οποίο οδήγησε σε μια εμβληματική “κωλοτούμπα”, μας φόρτωσε ένα τρίτο μνημόνιο και κράτησε τη χώρα ουραγό στην ανάπτυξη της Ευρώπης για τουλάχιστον μία τετραετία».
Αν ο πρώην πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει το επόμενο βήμα με την ίδρυση κόμματος, προφανώς επιχειρεί να πετάξει την «μπάλα» στα κόμματα για τη δική τους στάση και ευθύνη σχετικά με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου εκείνο το καλοκαίρι. Ισχυριζόμενος πως η δική του οπτική δεν άλλαξε, καθώς το «Οχι» στο δημοψήφισμα δεν σηματοδοτούσε έξοδο από την Ε.Ε., αλλά εντολή προς τον ίδιο για καλύτερη διαπραγμάτευση του προγράμματος που είχε προταθεί στην Ελλάδα.

Αναμένεται να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για το τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Προεδρικό Μέγαρο το 2015. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ζητήσει την απόσυρση των πρακτικογράφων προκειμένου η συζήτηση να γίνει ελεύθερα. Η πρότασή του είχε γίνει αποδεκτή. Ξαναγύρισαν στην αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου οι πρακτικογράφοι;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακόμη αιωρείται. Οπως επίσης και αν η ηχογράφηση –την οποία πραγματοποιούν για λόγους ασφαλείας– συνεχίστηκε και μετά την αποχώρησή τους. Το θολό τοπίο για τα πρακτικά και το τι ειπώθηκε από τους Ευ. Μεϊμαράκη, Φ. Γεννηματά, Δ. Κουτσούμπα, Στ. Θεοδωράκη, Π. Καμμένο, παρουσία του Π. Παυλόπουλου, ενδεχομένως να μετατρέπει την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα σε κίνηση «win-win», αφού μπορεί να οικοδομήσει ευκολότερα το δικό του αφήγημα.