Να κλείσει άμεσα τη συζήτηση για πιθανή εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος απάντησε αρνητικά στην πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι παραμένει αταλάντευτος στην αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι αυτή τη δέσμευση έχει αναλάβει απέναντι στον κόσμο του κόμματος.
Κλείνει την πόρτα των συνεργασιών ο Νίκος Ανδρουλάκης
Της Δώρας Αντωνίου
Να κλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανές συνεργασίες πριν τα σχετικά σενάρια αρχίσουν και πάλι να φουντώνουν και, ταυτόχρονα, να στείλει σαφή μηνύματα στο εσωκομματικό ακροατήριο πριν κλιμακωθούν η εσωστρέφεια και η αμφισβήτηση χειρισμών και στρατηγικής, φρόντισε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της ομογένειας για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε ευθέως και κατηγορηματικά την πρόσκληση του Σωκράτη Φάμελλου για προεκλογική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και κοινή κάθοδο στις εθνικές εκλογές και τόνισε ότι ο ίδιος θα παραμείνει συνεπής στην αυτόνομη πορεία του κόμματος. Μάλιστα μίλησε απαξιωτικά για τη συζήτηση και τους όρους με τους οποίους διεξάγεται: «Ο κόσμος δεν περιμένει σενάρια ούτε παρασκήνια, περιμένει λύσεις. Η Ν.Δ. θα φύγει όταν ο ελληνικός λαός δει ολοκληρωμένο πρόγραμμα λύσεων για να βελτιωθεί η ζωή του. Αν τα κόμματα αθροιστούν, μειώνεται το ακροατήριό τους ή όχι; Αρα, ποιος κερδίζει; Προτείνουν κάποιοι να αθροιστούν τα κόμματα για να μειωθούν τα ακροατήριά τους, άρα τελικά ωφελημένη να είναι η Ν.Δ. Και θέλετε να τα πάρω σοβαρά τώρα όλα αυτά;» είπε (Open).

Φρόντισε να στείλει μήνυμα και προς εκείνες τις φωνές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που δείχνουν να θεωρούν την προοπτική συνεργασιών μια θετική εξέλιξη: «Συνεχίζω αταλάντευτος στη δέσμευση που πήρα απέναντι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με έχει εκλέξει δύο φορές πρόεδρο. Πρέπει στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός να έχει επιλογή κυβέρνησης και προγράμματος απέναντι στη Ν.Δ. Και σε αυτό φέρω μεγάλη ευθύνη και θα κάνω ό,τι μπορώ για να έχει αυτή την επιλογή».
Απάντηση στην κριτική
Ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε και σε σχέση με την κριτική που δέχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για τις επιλογές που έγιναν σε σχέση με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την Πλεύση Ελευθερίας, καθώς από ορισμένα στελέχη γίνεται λόγος για κινήσεις που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ενίσχυσαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι έγιναν οι ίδιες ακριβώς κινήσεις με ένα χρόνο πριν, στην κατάθεση της προηγούμενης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. «Επειδή είμαι συνεπής άνθρωπος, όπως κάναμε την πρόταση δυσπιστίας πέρυσι, με την ίδια διαδικασία την κάναμε και φέτος. Γιατί δεν υπήρξε αυτό το δημοσκοπικό εύρημα πέρυσι; Υπάρχει ένα κλίμα αντιπολιτικής, το οποίο ουσιαστικά η κυβέρνηση προσπαθεί να εργαλειοποιήσει για να δημιουργήσει το δίλημμα “Μητσοτάκης ή χάος” και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της. Να είναι προσεκτικοί, διότι στο τέλος ο κόσμος μπορεί να επιλέξει το χάος, για να φύγουν με επώδυνο για την πατρίδα μας τρόπο».

Η δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «όσο το ΠΑΣΟΚ κινείται προγραμματικά, τόσο ο κόσμος θα λέει ότι υπάρχει λύση», ενώ ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια κάμψη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, όχι με τις πραγματικές του δυνάμεις».
Σε ερώτηση για το εσωκομματικό περιβάλλον στο ΠΑΣΟΚ και την κριτική για τη λειτουργία του κόμματος, αναφέρθηκε στις τακτικές συνεδριάσεις του Πολιτικού Κέντρου.
Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για κάθοδο στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο
Του Αντώνη Αντζολέτου
Eνα βήμα πιο μπροστά έκανε ο Σωκράτης Φάμελλος για το ζήτημα των συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο και με συνέντευξη που παραχώρησε στο Dnews εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να συγκροτηθεί ένα ψηφοδέλτιο – φορέας που θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «φωτογραφίζοντας» το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Στον Αθήνα 9,84 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «καταθέτω αυτή την πρόταση και την καταθέτω και με έναν χρονικό προσδιορισμό: Τώρα χρειάζεται να κάνουμε τη συζήτηση για την επόμενη μέρα. Τώρα διατυπώνεται και στις κινητοποιήσεις, αλλά και στις δημοσκοπήσεις, η αγωνία των πολιτών και η αντίδραση για μια μεγάλη αλλαγή την οποία χρειάζεται η χώρα μας».

Γνωρίζοντας την αρνητική στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να πιέσουν από εδώ και στο εξής το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί στο ζήτημα των συμπορεύσεων. Η άνοδος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την οποία στην Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνουν στους σχεδιασμούς τους, τους πιέζει χρονικά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος «φωτογράφισε» το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, με τα ανοίγματα που γίνονται προς την τελευταία να είναι πλέον συνεχή.
Σχεδόν καθημερινά πια είναι και τα ανοίγματα που πραγματοποιεί ο Σωκράτης Φάμελλος προς τη Νέα Αριστερά ως το πρώτο «σκαλοπάτι» που θα ξαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση ισχύος. Στις 13-14 Σεπτεμβρίου θα είναι το φετινό διήμερο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης «ράβει κοστούμι» για να ανεβεί στη Θεσσαλονίκη και στην Κουμουνδούρου ψάχνουν τον τρόπο να μπουν πρώτοι στο αεροπλάνο για να προλάβουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Επί 13 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε ραντεβού είτε ως κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση στα περίπτερα της έκθεσης και στην καθιερωμένη κυριακάτικη συνέντευξη Τύπου. Προλαβαίνουν να σώσουν την παρτίδα; Ο στόχος ο Σωκράτης Φάμελλος να βρεθεί στην πόλη του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύπλοκος και δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος, με τις συγκεκριμένες ημερομηνίες να είναι κυκλωμένες στα ημερολόγια της Κουμουνδούρου.
Στελέχη και από τα δύο κόμματα που μίλησαν στην «Κ» για την πιθανότητα συμπόρευσης των κοινοβουλευτικών ομάδων, σε ένα πλαίσιο στο οποίο θα διατηρούσαν την αυτοτέλεια και τα ξεχωριστά γραφεία τους στη Βουλή, έκαναν λόγο για «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Και αν τα γνωστά ΜΟΕ στα ελληνοτουρκικά είναι το μέσο για να διατηρούνται τα «ήρεμα νερά», για τους πρώην συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς είναι ο μόνος τρόπος για να πέσουν οι τόνοι και να καταλαγιάσουν τα πάθη.
Για τη Νέα Αριστερά τα πράγματα είναι αρκετά σύνθετα. Υπάρχει η κοινοβουλευτική ομάδα με στελέχη όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Θεανώ Φωτίου, η Μερόπη Τζούφη, ο Φερχάτ Οζγκιούρ που δεν φέρονται να λένε «όχι» σε μια λύση η οποία σε προγραμματική βάση θα μπορούσε να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα με τη συνεργασία ενδεχομένως και άλλων εξωκοινοβουλευτικών σχημάτων. Η συζήτηση έχει περάσει ήδη στο Πολιτικό Κέντρο, όπου η σύγκρουση είναι αρκετά σκληρή. Οσοι διαφωνούν με την κοινοβουλευτική συμπόρευση είχαν επικρατήσει όταν ψήφισαν υπέρ της αποχής στην τέταρτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «παγώνοντας» τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν πως η κοινή κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα δώσει καμία δυναμική, απλώς θα θεωρηθεί η «σφραγίδα» της εκλογικής συμπόρευσης. Ολοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με τους πιο «σκληροπυρηνικούς» να θεωρούν αδύνατο να γυρίσουν το ρολόι πίσω και να συνυπάρξουν με τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη. Η παλαιά φρουρά του κόμματος, που εκπροσωπούσε την «Ομπρέλα» στον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, παραμένουν δύσπιστοι έως αρνητικοί. Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι μεταξύ των στελεχών που αναζητούν την προοπτική ενός τέτοιου εγχειρήματος και φέρονται να πιστεύουν πως η διαδικασία που δείχνει τον δρόμο εξόδου της σημερινής κυβέρνησης πρέπει να είναι ανοιχτή. Τη γραμμή των συνεργασιών και όχι μιας λογικής πολιτικής αυτονομίας με στόχο το 3% εκπροσωπεί ο Νίκος Μπίστης. Στελέχη και βουλευτές της Νέας Αριστεράς ζητούν κινήσεις καλής θέλησης από τους πρώην συντρόφους τους που να δείχνουν ότι είναι εφικτή η συμπόρευση, ειδικά σε προγραμματικό επίπεδο.