Τροπολογία που αλλάζει τους όρους αναφορικά με το δικαίωμα προσώπων που έχουν συγγενική σχέση με πολιτικούς να μετέχουν σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή, και η οποία κατατέθηκε αργά προχθές τη νύχτα προκειμένου να ψηφιστεί χθες το βράδυ, εντασσόμενη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκάλεσε από τον χώρο της αντιπολίτευσης έντονες αντιδράσεις που κορυφώθηκαν με την υποβολή αιτήματος για απόσυρσή της. Η κυβερνώσα πλειοψηφία απέρριψε τις ενστάσεις καθώς και το εν λόγω αίτημα.
Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, «στους συζύγους, εν διαστάσει συζύγους, πρόσωπα με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τους πρώτου βαθμού συγγενείς, καθώς και κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ενεργεί, για οποιαδήποτε αιτία, για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξιν ή κατ’ εντολήν́ πολιτικών αρχηγών», υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών και όσων διαχειρίζονται οικονομικά κομμάτων, γενικών και ειδικών γραμματέων της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, επιτρέπεται να συμμετέχουν σε εταιρεία που εδρεύει στο εξωτερικό, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες «έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς». Κάνοντας λόγο για κακή νομοθέτηση, offshore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους και εξασθένηση του μηχανισμού ελέγχου και της διαφάνειας, αντέδρασαν άμεσα οι Δ. Μάντζος (ΠΑΣΟΚ), Χρ. Γιαννούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Αλ. Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας). Μεταξύ άλλων ζητήθηκε να υπάρξουν επαρκείς εξηγήσεις, με τους επικριτές να κάνουν λόγο ώς και για «φωτογραφική διάταξη», ανεβάζοντας τους τόνους.

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ανέφερε ότι η γενική απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει για τα πολιτικά πρόσωπα και σημείωσε: «Για τις οικογένειες δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής μελών της οικογένειας σε offshore εταιρείες και σε εταιρείες χωρών που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ευρώπη και με την Ελλάδα, δηλαδή σε χώρες που είναι φορολογικοί παράδεισοι». Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για «πολλά ερμηνευτικά προβλήματα» στις ισχύουσες διατάξεις, που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.
Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η διάταξη του από το 2016 και έως χθες ισχύοντος νόμου είχε θεωρηθεί ότι ερχόταν σε αντίθεση με το ενωσιακό δίκαιο και πως τώρα πλέον με τη νέα ρύθμιση το εθνικό δίκαιο προσαρμόζεται σε εκείνο της Ε.Ε.
Η αντιπολίτευση δεν αποδέχθηκε τις εξηγήσεις και επέμεινε στις ενστάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσης να λέει ότι η τροπολογία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σχετίζεται η «νόμιμη» εταιρεία συγγενικού προσώπου με άλλη, η οποία βρίσκεται σε φορολογικό παράδεισο. «Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», απάντησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.