Παρά την αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή, η ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά, καθιστώντας τις εισαγωγές απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών και της βιομηχανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής, παρέχοντας το 37% των συνολικών εισαγωγών – ένα ποσοστό που δεν έχει αλλάξει από το 2023. Η Τουρκία κατατάσσεται δεύτερη με 25%, προμηθεύοντας κυρίως φουντούκια, ακολουθούμενη από το Βιετνάμ (κάσιους) και τη Χιλή (φουντούκια και καρύδια). Η πιο δημοφιλής εισαγωγή από τις ΗΠΑ είναι τα αμύγδαλα (με κέλυφος και χωρίς κέλυφος) με 1 δισεκατομμύριο δολάρια (847 εκατομμύρια ευρώ), ακολουθούμενα από τα φιστίκια με 977 εκατομμύρια δολάρια (828 εκατομμύρια ευρώ) και τα καρύδια με 404 εκατομμύρια δολάρια (342 εκατομμύρια ευρώ).
Εντός της ΕΕ, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ολλανδία είναι οι κορυφαίοι εισαγωγείς ξηρών καρπών από τις ΗΠΑ.
Η κατανάλωση στην Ευρώπη τροφοδοτείται από τη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων και τον ακμάζοντα τομέα των υγιεινών σνακ, σύμφωνα με την έκθεση. «Η αυξανόμενη ζήτηση για υγιεινές επιλογές σνακ οδηγεί το ενδιαφέρον τόσο για τους επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς – όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα φιστίκια – όσο και για τις μη επεξεργασμένες ποικιλίες όπως τα καρύδια και τα πεκάν, οι οποίες προτιμώνται όλο και περισσότερο για το μαγείρεμα και τα σνακ καθαρής ετικέτας», αναφέρει η έκθεση.
Οι ξηροί καρποί εκτιμώνται για το θρεπτικό τους προφίλ και την ευελιξία τους, προσελκύοντας καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την υγεία, τους flexitarians και όσους αναζητούν φυτικές πρωτεΐνες.
Οι οικονομικές πιέσεις, ιδιαίτερα ο πληθωρισμός, έχουν επηρεάσει την κατανάλωση, καθώς οι αγοραστές που είναι ευαίσθητοι στις τιμές έχουν αναζητήσει πιο προσιτές εναλλακτικές λύσεις. «Παρ’ όλα αυτά, η αγορά συνεχίζει να επιδεικνύει αναπτυξιακό δυναμικό, χάρη στη θρεπτική αξία και τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία», αναφέρει η έκθεση.
Για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι εταιρείες σνακ επικεντρώνονται στην επίτευξη αποδοτικότητας στην παραγωγή και καινοτομίας προϊόντων, τοποθετώντας τον κλάδο σε θέση για βιώσιμη ανάπτυξη παρά τις οικονομικές αβεβαιότητες.
Τα αμύγδαλα παραμένουν δημοφιλή
Τα αμύγδαλα κυριαρχούν τόσο στις εισαγωγές όσο και στην παραγωγή της ΕΕ. Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη περιοχή εξαγωγής αμυγδάλων Καλιφόρνιας σε αξία, με την Ισπανία τον κορυφαίο ευρωπαϊκό προορισμό. Η ΕΕ κάλυψε το 29% των συνολικών εξαγωγών αμυγδάλων της Καλιφόρνια.
Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ένωσης, προβλέπεται να συγκεντρώσει 128.515 μετρικούς τόνους (MT) το 2025/26, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με το 26% της περιοχής παραγωγής να αφιερώνεται σε βιολογικούς ξηρούς καρπούς. Η Πορτογαλία έχει δει την παραγωγή αμυγδάλων να διπλασιάζεται την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό μετά την Ισπανία. «Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην περιοχή Alentejo, η οποία ξεχωρίζει ως βασική περιοχή παραγωγής», αναφέρει η έκθεση.
Στη συνέχεια στον πίνακα των κορυφαίων παραγωγών είναι η Ιταλία, όπου οι κορυφαίες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι Tuono, Genco και Lauranne. Η Σικελία και η Απουλία είναι οι κύριες περιοχές παραγωγής αμυγδάλων, αντιπροσωπεύοντας μαζί περίπου το 97% της προσφοράς. Οι κακές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επηρεάσουν τις αποδόσεις.
Αύξηση των φιστικιών
Η καλλιέργεια φιστικιών παρουσιάζει την ταχύτερη ανάπτυξη στον τομέα. Η Ισπανία έχει επεκτείνει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με φιστίκια κατά περισσότερο από 160% σε πέντε χρόνια, καθιστώντας την καλλιέργεια μια βιομηχανία αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που τώρα υποστηρίζει πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας. Η Ιταλία συνεχίζει να παράγει μικρότερους όγκους, ιδιαίτερα στη Σικελία, όπου τα φιστίκια Bronte έχουν καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Η Ρουμανία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καρυδιών στην ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, οι αποδόσεις παραμένουν ευάλωτες σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και παράσιτα, αφήνοντας την ΕΕ εξαρτημένη από τις εισαγωγές για να κλείσει το κενό εφοδιασμού.
Πηγή: https: esmmagazine.com