Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για ολομέτωπη επίθεση της Μόσχας το καλοκαίρι – Τι τους ανησυχεί

Κοινοποίηση

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, την Κυριακή (25/5).

Η επίθεση ήταν η δεύτερη μεγάλης κλίμακας επίθεση στη χώρα μέσα σε 48 ώρες, μια ημέρα αφότου η ουκρανική πρωτεύουσα υπέστη μια από τις σφοδρότερες επιθέσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν χαρακτηριστικά στους Financial Times η Ρωσία δεν δείχνει κανένα σημάδι να περιορίσει τις στρατιωτικές της επιθέσεις ή να κάνει πραγματικές παραχωρήσεις.

Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του Γιεχόρ Φίρσοφ, βουλευτή και διοικητή μονάδας drone στην 109η Ταξιαρχία της Ουκρανίας ότι είναι καιρός η χώρα του να αντιμετωπίσει τη «σκληρή πραγματικότητα».

«Ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να σπάσει την Ουκρανία», τόνισε. «Απλώς πιστεύει ότι η πλήρης συνθηκολόγηση μας είναι μόνο θέμα χρόνου… Οι ΗΠΑ μπορεί να σταματήσουν τη βοήθειά τους οποιαδήποτε μέρα τώρα. Βλέπει την Ευρώπη ως αδύναμη και αναποφάσιστη», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Κίεβο για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα – 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Δεν είναι μόνο η στάση των Ρώσων που προβληματίζει τους Ουκρανούς. Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ και να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας έχει σημάνει συναγερμό στο Κίεβο την ώρα που οι Ευρωπαίοι φαίνονται αδύναμοι να επιβάλουν τις θέσεις τους.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ολονύκτια επίθεση με drone και πυραύλους την Κυριακή (25/5), έστρεψε τα πυρά του κατά του Τραμπ λέγοντας ότι «η σιωπή της Αμερικής και η σιωπή άλλων στον κόσμο, μόνο ενθαρρύνει τον Πούτιν».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα μείνουν άπρακτοι. Ο ίδιος ο Φίρσοφ σημείωσε ότι οι Ουκρανοί, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κούραση και γκρίνια θα συνεχίσουν να πολεμούν «μέχρι να σπάσουμε την πεποίθηση των Ρώσων ότι μπορούμε να νικηθούμε».

Την άποψη ότι «μπορούμε να περιμένουμε σταδιακές ρωσικές προόδους, αλλά όχι επικείμενες καταρρεύσεις, καμία κατάρρευση της πρώτης γραμμής» εξέφρασε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Βιέννη.

«Οι Ουκρανοί εξαρτώνται πλέον πολύ λιγότερο από τις ΗΠΑ για προμήθειες πυροβολικού, με τους Ευρωπαίους να έχουν αυξηθεί. Η Ρωσία έχει μόνο ελαφριά υπεροχή στα πυρά του πυροβολικού», πρόσθεσε.

Τι εισέπραξε το Κίεβο από τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης

Εξάλλου, στην πρόσφατη συνάντηση στην Τουρκία, η εντύπωση που δόθηκε στους διαπραγματευτές του Κιέβου ήταν ότι η ειρήνη παραμένει μια μακρινή προοπτική. Εκεί, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν ξανά και να καταλάβουν τις βόρειες περιοχές Σούμι και Χάρκοβο σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

Μέρες αργότερα, σε μια επίσκεψη στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αστειεύτηκε επιδοκιμαστικά όταν ένας τοπικός αξιωματούχος είπε ότι η γειτονική Σούμι «πρέπει να είναι δική μας».

Την Πέμπτη (22/5), ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του «δημιουργούσαν μια ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, όρος που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να σηματοδοτήσει διασυνοριακές εισβολές. Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν τα ρωσικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται απέναντι στο Χάρκοβο.



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα