Προσωπικότητες που εκπροσωπούν την ακροδεξιά σε όλο τον κόσμο, από τον Έλον Μασκ μέχρι τον Βίκτορ Ορμπάν, καταδίκασαν μαζικά την απόφαση δικαστηρίου του Παρισιού που απαγόρευσε στην Μαρίν Λεπέν να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2027, σύμφωνα με τον Guardian που συγκέντρωσε τις δηλώσεις.
Σε μια απόφαση-βόμβα που πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ενισχύσει την υποστήριξη προς το κόμμα, η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Γαλλίας καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης – τα μισά με αναστολή – και απαγόρευσε την υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα για πέντε χρόνια, για υπεξαίρεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ακόμη και αν τα νομικά στοιχεία εναντίον της ήταν ουσιαστικά για την καταδίκη, η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά άκρως διχαστική, πυροδοτώντας ενδεχομένως τους υποστηρικτές της Λεπέν – ακόμη και ορισμένους από τους αντιπάλους της – με τον ίδιο τρόπο που τα νομικά προβλήματα του Ντόναλντ Τραμπ δίχασε τον αμερικανικό λαό.
Η τρεις φορές υποψήφια του RN για τις προεδρικές εκλογές, η οποία είναι η επικρατέστερη σε πολλές δημοσκοπήσεις για να διαδεχθεί τον Εμανουέλ Μακρόν σε δύο χρόνια, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά οι σύμμαχοί της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό επιτέθηκαν αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η ετυμηγορία.
Η παγκόσμια ακροδεξιά στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν
Στις ΗΠΑ, όπου ο αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, έχει επιτεθεί στις κεντρώες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι «τρέχουν με φόβο» τους ψηφοφόρους και καταστέλλουν τη δημοκρατία, ο Έλον Μασκ είπε ότι «όταν η ριζοσπαστική αριστερά (σ.σ. εννοεί τον Μακρόν) δεν μπορεί να κερδίσει μέσω της δημοκρατικής ψήφου, καταχράται το νομικό σύστημα για να φυλακίσει τους αντιπάλους της. Αυτό είναι το τυπικό τους εγχειρίδιο σε όλο τον κόσμο».
Πρόσθεσε: «Αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ, όπως οι νομικές επιθέσεις εναντίον του προέδρου Τραμπ». «Je suis Marine!» («Είμαι η Μαρίν»), έγραψε ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στα γαλλικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην Ολλανδία, ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας (PVV), Γκερτ Βίλντερς, δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε από την απίστευτα σκληρή ετυμηγορία», προσθέτοντας: «Την υποστηρίζω και την πιστεύω στο ακέραιο 100% και πιστεύω ότι θα κερδίσει την έφεση και θα γίνει πρόεδρος της Γαλλίας».
Ο Τομ Βαν Γκρίκεν του βελγικού κόμματος Vlaams Belang χαρακτήρισε την απόφαση «επίθεση στη δημοκρατία», ενώ ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox της Ισπανίας, ανάρτησε: «Δεν θα καταφέρουν ποτέ να φιμώσουν τη φωνή του γαλλικού λαού».
Je suis Marine! @MLP_officiel
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) March 31, 2025
Κριτική και από τον Μπολσονάρου, που είχε κάνει το ίδιο στον πρόεδρο Λούλα
Πολλοί χαρακτήρισαν την απόφαση πολιτική. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας που τιμωρήθηκε με αντίστοιχη ποινή για την απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε στο Reuters: «Αυτή η απόφαση είναι ξεκάθαρα αριστερός δικαστικός ακτιβισμός. Όπου υπάρχει η δεξιά πτέρυγα, η αριστερά (σ.σ. Εννοεί τον Μακρόν) και το σύστημα θα εργαστούν για να βγάλουν τους αντιπάλους τους από το παιχνίδι».
Ο Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα είχε τιμωρηθεί με παρόμοια ποινή, πριν αθωωθεί πανηγυρικά.
Ο Ματέο Σαλβίνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, δήλωσε: «Αυτοί που φοβούνται την κρίση των ψηφοφόρων συχνά βρίσκουν καθησυχασμό στην κρίση των δικαστηρίων. Στο Παρίσι καταδίκασαν τη Μαρίν Λεπέν και θα ήθελαν να την αποκλείσουν από την πολιτική ζωή», είπε.
Ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι η απόφαση ήταν «κήρυξη πολέμου από τις Βρυξέλλες» και «μια κακή ταινία που βλέπουμε και σε άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία».
Η περίπτωση της Ρουμανίας και το Κρεμλίνο
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το συνταγματικό δικαστήριο της Ρουμανίας επικύρωσε την απόφαση να απαγορεύσει στον ακροδεξιό επικρατέστερο των προεδρικών εκλογών Καλίν Γκεοργκέσκου να θέσει υποψηφιότητα σε επανάληψη της ψηφοφορίας του Μαΐου, αφού το αρχικό αποτέλεσμα ακυρώθηκε λόγω υποψιών για ρωσική παρέμβαση.
Ο Γκεόργκι Σιμιόν, ο ακροδεξιός αντικαταστάτης του Γκεοργκέσκου – ο οποίος προηγείται επίσης στις δημοσκοπήσεις – δήλωσε σχετικά με την ετυμηγορία: «Η στοχοποίηση ή η εξόντωση του πολιτικού αντιπάλου σου με κάθε μέσο είναι βγαλμένη κατευθείαν από το εγχειρίδιο οδηγιών των ολοκληρωτικών καθεστώτων».
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» «καταπατούν τους δημοκρατικούς κανόνες» και δείχνουν ότι «δεν διστάζουν καθόλου να υπερβούν τη δημοκρατία κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαδικασίας».
«Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας και ποτέ δεν το κάναμε», πρόσθεσε ο Πεσκόφ. «Αλλά η παρατήρησή μας για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δείχνει ότι δεν διστάζουν να ξεπεράσουν τα όρια της δημοκρατίας στην πολιτική διαδικασία».
Οι φωνές από τη Γερμανία στηρίζουν την καταδίκη Λεπέν
Αλλά ο Γιούργκεν Χάρντ, ένας Γερμανός συντηρητικός, δήλωσε ότι η γαλλίδα πολιτικός είδε την ΕΕ ως «ένα κατάστημα αυτοεξυπηρέτησης με το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της και το κόμμα της», προσθέτοντας ότι η μοίρα της «θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για όλους τους διεφθαρμένους πολιτικούς στις αριστερές και δεξιές παρυφές».
Και ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ, πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε ότι το δικαστήριο «απέδειξε ότι το κράτος δικαίου ισχύει για όλους, ανεξάρτητα από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων».
Να σημειωθεί πως η αριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» ανέφερε πως «δεν είχε ποτέ την επιλογή να χρησιμοποιήσει τα δικαστήρια για να απαλλαγεί από τον Εθνικό Συναγερμό. Τον αντιπαλεύουμε στις κάλπες και στους δρόμους, μέσω της λαϊκής κινητοποίησης του γαλλικού λαού, όπως μπορέσαμε να κάνουμε κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2024. Θα τον κερδίσουμε και αύριο στις κάλπες, όποιος κι αν είναι ο υποψήφιος/α του».