Οκτώ προτάσεις για τραπέζι της Λαμπρής με γεύση και άρωμα αγροτικής Ελλάδας

Κοινοποίηση

Με δικό του προφίλ το ελαιόλαδο της Αργολίδας

Κορωνέικη δια χειρός Argeon

Mια συµπαγής εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2021 είναι η Argeon, η οποία ταξιδεύει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που γεννιέται σε µικρά χωριά της Αργολίδας σε πολλές γωνιές του πλανήτη, µέχρι και την Ιαπωνία. Όπως σηµειώνει ο ιδιοκτήτης και επικεφαλής της εταιρείας, ∆ηµήτρης Αγγέλου, «όσο πιο πολύ ασχολούµαστε µε το ελαιόλαδο, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνουµε ότι η κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Στη δική µας περιοχή, την Αργολίδα, νοµίζω ότι η Κορωνέικη ποικιλία δίνει ένα ξεχωριστό προφίλ στο ελαιόλαδο από τις Κορωνέικες για παράδειγµα της Μεσσηνίας, της Λακωνίας ή της Κρήτης». 

Στο ξεκίνηµα οι άνθρωποι της Argeon έθεσαν ως στόχο τη διαχείριση του ελαιολάδου που προερχόταν αποκλειστικά από τους δικούς τους ελαιώνες. Όµως σε σύντοµο διάστηµα προχώρησαν και σε επιλεγµένες συνεργασίες.

Οι «Ψηλές Κορφές»  από τη Σάμο πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της Λαμπρής

Απολαυστικός ο χαρακτήρας του Μοσχάτου

Ένα κρασί µε φινετσάτο χαρακτήρα, όπου τα φρουτώδη και ανθώδη αρώµατα του Μοσχάτου εκφράζονται εκλεπτυσµένα. Στην όψη έχουµε ένα κοσµοπολίτικο ανοιχτόχρωµο κρασί, µε αρώµατα ροδοπέταλου, βερίκοκου και λεµονιού να κατακλύζουν τη µύτη. Η γεύση είναι ντελικάτη και ελαφριά, µε µια ελαφριά γλυκύτητα που κερδίζει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, ενώ εκφράζεται µε δροσιστική οξύτητα και ικανοποιητική διάρκεια. Το σταφύλιπροέρχεται αποκλειστικά από τους καλύτερους ορεινούς αµπελώνες του νησιού, σε παλιές χτιστές πεζούλες  ξερολιθιάς και υψόµετρο µέχρι 1.000 µ. 



Ιδανικό ως  απεριτίφ αλλά και για συνοδεία φαγητού, καθώς η υψηλή οξύτητα µε την πολύ καλή επίγευση, ανοίγουν µια πολύ µεγάλη παλέτα συνδυασµών γεύσεων. Θερµοκρασία σερβιρίσµατος: 8 – 10οC.

Όταν η τέχνη της τυροκομίας συναντά μια συνταγή 80 ετών

Μπάτζος ΠΟΠ από το Τυροκομείο Πάικο

Υπόξινη, πικάντικη και αλµυρή γεύση µαζί µε χαµηλά λιπαρά χαρακτηρίζουν τον Μπάτζο ΠΟΠ, ένα ιδιαίτερο σκληρό τυρί, που θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά τυριά και προέρχεται από την παράδοση των κτηνοτρόφων της Βόρειας Πίνδου. ∆ηµιουργός το Τυροκοµείο Πάικο και ο επικεφαλής του Κωνσταντίνος Σταπατώρης, ο οποίος παράγει το εµβληµατικό τυρί µε συνταγή µεγαλύτερη των 80 ετών η οποία προέρχεται από τη γενέτειρά του, Λάκκα Γιαννιτσών, καθώς και µε τις συµβουλές του πατέρα του Κωνσταντίνου Σταπατώρη, που εργάζονταν ως µάστορας στα παραδοσιακά τυροκοµεία της περιοχής. Η µονάδα µε έδρα σύγχρονες εγκαταστάσεις στα Γιαννιτσά Πέλλας ιδρύθηκε το 2015 και η πρώτη ύλη προέρχεται αποκλειστικά από κοπάδια ντόπιων φυλών που εκτρέφονται ελεύθερα στους πρόποδες του όρους Πάικο, εξ ου και το όνοµα της επιχείρησης. «Αγαπάµε αυτό που κάνουµε και έχουµε συνειδητοποιήσει πως η τυροκοµία δεν αποτελεί ένα κοµµάτι της ζωής µας, αλλά είναι η ίδια µας η ζωή…» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Σταπατώρης.

Το Τυροκοµείο Πάικο παράγει εκτός από Μπάτζο ΠΟΠ, Φέτα Π.Ο.Π., Γίδινο τυρί, Μυζήθρα, Ανθότυρο, καθώς επίσης και παραδοσιακό Πρόβειο Γιαούρτι, που ικανοποιούν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών καταναλωτών.

Φυλλώδη λαχανικά από μια υπερσύγχρονη κάθετη μονάδα

Σαλάτα Ελληνική με εγγύηση Βεζύρογλου

Baby φύλλα πράσινου & κόκκινου µαρουλιού, άγριας ρόκας, σπανακιού και παντζαριού για την Ελληνική Σαλάτα της εταιρείας Α. Βεζύρογλου & ΣΙΑ ΕΕ. Ολη η παραγωγή της προέρχεται από µία κάθετη µονάδα παραγωγής φυλλωδών λαχανικών µε εξειδίκευση στα baby φύλλα λαχανικών. Με υπέρ-εκατονταετή εµπειρία στην οργανωµένη καλλιέργεια γης αλλά και καινοτόµες επενδύσεις, σήµερα η εταιρεία του Αντώνη Βεζύρογλου καλλιεργεί περισσότερα από 1.000 στρέµµατα, προσφέροντας µεταξύ άλλων πολλούς κωδικούς συσκευασµένων σαλατών.

Τρεις γενιές στην τυροκομία, συνδυασμός παράδοσης και τεχνολογίας

Πλούσιο άρωμα για τη Φέτα ΠΟΠ Χώτος

Eυχάριστη γεύση, όχι ιδιαίτερα αλµυρή, ελαφρώς υπόξινη και πλούσιο άρωµα χαρακτηρίζουν τη Φέτα ΠΟΠ της εταιρείας Χώτος. Η οικογένεια Χώτου ασχολείται αποκλειστικά µε την τυροκοµία εδώ και τρεις γενιές, µε την παράδοση να ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα όταν ο παππούς της οικογένειας, Γιώργος Χώτος, τελειοποίησε τα µυστικά της παρασκευής της Φέτας και του Μανουριού, που γνώριζαν οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Σαµαρίνας. Σήµερα η Χώτος ΑΒΕΕ παραµένει πιστή στην παράδοση και συνδυάζει την εµπειρία µε τη σύγχρονη τεχνογνωσία µε εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας στη Φαλάνη Λάρισας. Η πρώτη ύλη, το πρόβειο και το γίδινο γάλα που προµηθεύεται η εταιρεία, προέρχεται από τις γύρω, κατά παράδοση γαλακτοπαραγωγικές περιοχές.

Νόστιμο και υγιεινό κοτόπουλο πλουτίζει το Πασχαλινό τραπέζι

Προψημένα προϊόντα από τον Αμβροσιάδη



Mε παρουσία στο χώρο της πτηνοτροφίας για περισσότερο από µισό αιώνα και έδρα της την Πιερία, η εταιρεία Αµβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύµπου ΑΒΕΕ αποτελεί τη µεγαλύτερη πτηνοτροφική εταιρεία στη Β. Ελλάδα και µία από τις µεγαλύτερες στον Ελλαδικό χώρο, η οποία έχει κατακτήσει και διατηρεί σταθερά δυναµικό µερίδιο στην αγορά. Όπως σχετικά σηµειώνει η Αναστασία Θ. Αµβροσιάδου: «Παρακολουθώντας τις διατροφικές τάσεις, ανταποκρινόµαστε µε ευελιξία στις διαφοροποιηµένες ανάγκες και προτιµήσεις του σύγχρονου καταναλωτή, ενώ τα προϊόντα µας, χάρη στον άρρηκτο συνδυασµό ανώτερης ποιότητας, γεύσης και ποικιλίας, παραµένουν σταθερά στις πρώτες θέσεις της προτίµησής του».  Γνωρίζοντας την ανάγκη του καταναλωτή για ένα «υγιεινό κοτόπουλο» η Αµβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύµπου ΑΒΕΕ  φροντίζει ώστε σε όλα τα στάδια παραγωγής των πουλερικών να τρέφονται αποκλειστικά µε θρεπτικές φυτικές ζωοτροφές, τις οποίες παράγει η εταιρεία στο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών της.

Παράλληλα διαθέτοντας ένα πλήρως καθετοποιηµένο σύστηµα παραγωγής, επιτυγχάνει τον πλήρη έλεγχο σε όλα τα στάδια παραγωγής.Σήµερα, λοιπόν, προσφέρει µια νέα σειρά από προψηµένα προϊόντα, από τα εγγυηµένα κοτόπουλα Αµβροσιάδης, µεγαλωµένα στους πρόποδες του Ολύµπου.

Ασύγκριτη γεύση με την ευεργετική δύναμη της υδροπονίας

Αρωματικά ντοματίνια Lucia’s Farm

Οι ντομάτες Lucia’s Farm καλλιεργούνται με τη μέθοδο της υδροπονίας σε γυάλινο θερμοκήπιο 100 στρεμμάτων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, μια μέθοδος καλλιέργειας που διασφαλίζει τη σωστή, ελεγχόμενη και ισορροπημένη θρέψη των φυτών και σε συνδυασμό με την επιλογή των καλύτερων ποικιλιών, εξασφαλίζει ότι οι ντομάτες Lucia’s Farm είναι πάντα νόστιμες και πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Παραγωγός η εταιρεία Agritex-Ενεργειακή του Ομίλου Ευθυμιάδη, από τις πρώτες επιχειρήσεις που εισήγαγαν την καλλιέργεια ντομάτας με την εξελιγμένη μέθοδο της υδροπονίας και ήδη από το 2007. Το θερμοκήπιο λειτουργεί κάτω από το διεθνές πρωτόκολλο πιστοποίησης προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής «GlobalGap», ένα σύστημα ορθής γεωργικής πρακτικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Με αυτό το μαγικό που υπάρχει στο κρασί να δημιουργεί στιγμές

Πρόρωγος Ερυθρός με τη σφραγίδα Λαφαζάνη

Μια σειρά προϊόντων που αντανακλούν τη φιλοσοφία της προσιτότητας και της υψηλής ποιότητας αποτελεί η ετικέτα Πρόρωγος, που περιλαµβάνει επιλογές για κάθε γούστο. Ανάµεσά τους το Ερυθρό Ξηρό από Αγιωργίτικο και Merlot και την πρώτη ύλη να προέρχεται από αµπελώνες της Νεµέας. Ένα κρασί µε φωτεινό κόκκινο χρώµα, φρέσκα αρώµατα κόκκινων φρούτων, απαλό στο στόµα µε ευχάριστες τανίνες και πλούσια αίσθηση, που έχει σχεδιαστεί για να είναι τόσο απλό, όσο και εκλεπτυσµένο -µια πραγµατική απόδειξη ότι η ποιότητα δεν χρειάζεται να είναι για λίγους και ότι η απλότητα και η πολυτέλεια µπορούν ταξιδεύουν µαζί.

Το όνοµα «Πρόρωγος» σηµαίνει «ο πρώτος χυµός» και οι φιάλες έρχονται µε µια ανανεωµένη, µοντέρνα ετικέτα που τονίζει τη φιλικότητα και τη φρεσκάδα του κρασιού. Παραγόµενος από την οµάδα του Κτήµατος Λαφαζάνη, ο Πρόρωγος αποπνέει την ίδια φροντίδα και αφοσίωση που χαρακτηρίζει τη µακρά οινοπαραγωγική παράδοση της οικογένειας.


Ολόκληρο το ειδικό αφιέρωμα της Agrenda είναι διαθέσιμο εδώ

 

 



Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα