Ολοκληρώθηκε το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη με θέμα «Ο Καβάφης και η Αίγυπτος»

Κοινοποίηση

Ολοκληρώθηκε το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση στην Αθήνα με θέμα «Ο Καβάφης και η Αίγυπτος».

Στο επίκεντρο των σεμιναρίων, των παρουσιάσεων και των συζητήσεων που είχαν ακαδημαϊκοί κα ερευνητές από όλο τον κόσμο, βρέθηκε η σχέση του Κ. Π. Καβάφη με σύγχρονούς του Άραβες ποιητές, η επίδρασή του στη σύγχρονη αραβική ποίηση και λογοτεχνία, καθώς και οι αιγυπτιακές μεταφράσεις του έργου του.

Ολοκληρώθηκε το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη με θέμα «Ο Καβάφης και η Αίγυπτος»Ολοκληρώθηκε το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη με θέμα «Ο Καβάφης και η Αίγυπτος»

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή της κριτικής του καβαφικού έργου, από την αντίληψη μιας Alexandrea ad Ægyptum σε μια πιο ουσιαστική ενασχόληση με την ίδια την Αίγυπτο, στο πλαίσιο του έργου και της βιογραφίας του Κ. Π. Καβάφη. Τα ποιήματα και τα πεζά του Αλεξανδρινού παρουσιάζουν ζωντανά τη χώρα στην οποία γεννήθηκε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του –μέχρι τον θάνατό του το 1933– ως μια αντανάκλαση της εποχής, ενώ συγχρόνως μαρτυρούν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον ελληνικό και τον αιγυπτιακό πολιτισμό τόσο της ελληνιστικής όσο και της σύγχρονης εποχής. Η ζωή και το έργο του Καβάφη αποτελούν αναμφισβήτητα προνομιακό πεδίο για την εξέταση των πολύπλοκων σχέσεων και διαφορών ανάμεσα στον αιγυπτιακό και τον ελληνικό πολιτισμό.

Το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2025 προσέγγισε τον Καβάφη και την Αίγυπτο με συγκριτικό και διαθεματικό τρόπο, εστιάζοντας τόσο στις ποιητικές όσο και στις πολιτικές ερμηνείες του Καβάφη ως Αλεξανδρινού και αναδεικνύοντας κοινές ελληνοαιγυπτιακές θεματικές.

Παράλληλα, άνοιξε τη συζήτηση για τη συγκριτική προσέγγιση Ελλήνων, Αιγυπτιωτών και άλλων ξένων συγγραφέων της εποχής, έχοντας την Αλεξάνδρεια στο επίκεντρο. Επιχειρήθηκαν επίσης, θεωρητικές, κειμενικές και αρχειακές προσεγγίσεις σε ζητήματα όπως ο νεο-φαραωνισμός και ο νεο-ελληνισμός, η μελέτη των κλασικών σπουδών στον αραβικό κόσμο, οι αιγυπτιώτικες κληρονομιές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η αποικιοκρατία και οι «φαντασιακές κοινότητες» του κοσμοπολιτισμού στην Αλεξάνδρεια και στα αστικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου, η ελληνοαραβική πολιτιστική διαμεσολάβηση, καθώς και άλλες εκδοχές του ελληνικού οριενταλισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Η ΕΚΤ μπορεί να καθυστερήσει τη λήξη νομισματικής χαλάρωσης

Η πλειονότητα εξακολουθεί να εκτιμά πως η τελευταία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75%, θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, αφού προηγηθεί...

Tελευταία Nέα