Φόρτωση Text-to-Speech…
Σφοδρή πολιτική σύγκρουση πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με περίοδο διερεύνησης από την ίδρυση του Οργανισμού το 1998 μέχρι σήμερα. Από την πλευρά της κυβέρνησης αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο Προανακριτικής εάν προκύψουν επαρκή στοιχεία, καθώς θεωρεί ότι αυτά δεν υπάρχουν στη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή.
Πρόταση Ν.Δ. για Εξεταστική από το 1998
Με μία αιφνιδιαστική κίνηση η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν επί αυτού. Από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε τη σχετική απόφαση μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Είχε ενημερώσει από την Παρασκευή τους συνεργάτες του ότι θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και τις εναλλακτικές που υπάρχουν και το αργότερο μέχρι την Τρίτη, σήμερα δηλαδή, θα έχει αποφασίσει. Φαίνεται ότι τις κινήσεις της κυβέρνησης επέσπευσε η κινητικότητα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόθεσή του να παρουσιάσει τη δική του πρόταση για Προανακριτική για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη χθες.

Πριν ανοίξει η συζήτηση για διερεύνηση κακουργηματικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών, που και το ΠΑΣΟΚ έχει περιγράψει ότι θα συμπεριλάβει στη δική του πρόταση, από την κυβέρνηση έσπευσαν να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να καταθέσουν πρόταση για Εξεταστική.
Η πρόταση θα κατατεθεί πιθανότατα σήμερα και αφορά όλη την περίοδο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, από την ίδρυσή του το 1998 μέχρι σήμερα.
Ουσιαστικά η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει με την πρότασή της να μην περιοριστεί η δημόσια συζήτηση στα πεπραγμένα της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., αλλά να επεκταθεί σε βάθος χρόνου και να καλύψει περιόδους διακυβέρνησης της χώρας και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να καταδειχθεί ότι γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει μια διακομματική ευθύνη για επιλογές που κατά καιρούς έγιναν.
Η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει να μην περιοριστεί η συζήτηση στα δικά της πεπραγμένα, αλλά να επεκταθεί στις περιόδους διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης, επιδίωξε να απαντήσει προκαταβολικά στην όποια κριτική για προσπάθεια συγκάλυψης και αποφυγής καταλογισμού ποινικών ευθυνών. Οπως είπε, «η εξεταστική επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη».
Από την κυβέρνηση λένε ότι εφόσον από την Εξεταστική προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία που αιτιολογούν ποινικές ευθύνες, τα οποία η κυβερνητική πλειοψηφία δεν εντοπίζει στη δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή, τότε δεν αποκλείεται η σύσταση Προανακριτικής σε ένα επόμενο στάδιο.
Οσον αφορά τη συζήτηση για πιθανή παραγραφή, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο μετά την τελευταία αλλαγή στο Σύνταγμα και ότι είναι αβάσιμες οι όποιες σχετικές αναφορές.

Η απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής δίνει διέξοδο τόσο στις επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις των κ. Βορίδη και Αυγενάκη ότι δεν έχουν κάνει κάτι παράνομο, που δυσκόλευε την επανάληψη του λεγόμενου «μοντέλου Τριαντόπουλου».
Δίνει, επίσης, διέξοδο απέναντι στην πίεση που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται στους κόλπους της Κ.Ο. της Ν.Δ. από βουλευτές που εμφανίζονταν να εναντιώνονται στην προοπτική μιας ακόμη Προανακριτικής.
Είτε γιατί δεν πείστηκαν από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είτε γιατί θεωρούσαν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αντιδρά υπερβολικά απέναντι στην πίεση που ασκεί η αντιπολίτευση για παραπομπές. Το ενδεχόμενο διαρροών σε μια ψηφοφορία για Προανακριτική δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.
Πυρ ομαδόν από τα κόμματα
Του Γιώργου Μπουρδάρα
Σε συνθήκες παρατεταμένου πολιτικού καύσωνα εισέρχεται το κοινοβουλευτικό σύστημα με επίκεντρο την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εν αναμονή, πιθανότατα εντός των επομένων 24ώρων, της κατάθεσης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ προχωρούν επίσης άμεσα στη διατύπωση ανάλογης πρότασης, με την αντιπολίτευση πάντως χθες να εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» στην κυβερνώσα πλειοψηφία και στον πρωθυπουργό για την ανακοινωθείσα χθες απόφασή τους να καταθέσουν πρόταση εξεταστικής επιτροπής, απορρίπτοντας την προοπτική ακόμη μιας προανακριτικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Ως προς την Κουμουνδούρου, μένει να καταδειχθεί εάν θα βρει διαύλους συνεννόησης με τη Νέα Αριστερά, καθώς η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τον απαραίτητο κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής αριθμό βουλευτών προκειμένου μια τέτοια πρόταση να θεωρηθεί αποδεκτή και να τεθεί σε ψηφοφορία. Τέτοια δυνατότητα, ως γνωστόν και βάσει των σημερινών συσχετισμών, διαθέτει μόνον η Χαριλάου Τρικούπη.

«Επεσαν οριστικά οι μάσκες και άρχισε να ξεδιπλώνεται το οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών της Ν.Δ.», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Τσουκαλάς, για να επαναλάβει μεταξύ άλλων πως η κυβερνητική επιλογή εγκυμονεί τον κίνδυνο παραγραφής των ποινικών αδικημάτων.
«Η Ν.Δ. προσπαθεί να συσκοτίσει τις βαρύτατες ευθύνες της για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ενδεχόμενο «παραγραφής» αναφέρεται το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η μη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της Ν.Δ. υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών». Ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος σχολίασε πως «εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα χαρακτηρίζαμε “κωμική” τη στάση της Ν.Δ. Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για τραγωδία». «H πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο αστείο. Συνιστά όμως πρόκληση», σημειώνει η Νέα Αριστερά.
Ποιες είναι οι διαδικασίες στη Βουλή
Σύμφωνα με τα έως χθες δεδομένα και αν δεν προκύψουν στο μεταξύ εξελίξεις που να τα ανατρέπουν, όπως επί παραδείγματι κάποια καινούργια δικογραφία με νέα στοιχεία, έως και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να έχουν διεξαχθεί στην Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας οι δύο ειδικές, επί των προτάσεων για Εξεταστική και Προανακριτική, συνεδριάσεις, με τη σχετική συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τη λήψη απόφασης.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο; Εντοπίζονται στον «χαρακτήρα» τους και στις τυπικές διαδικασίες συγκρότησής τους.
Οι εξεταστικές επιτροπές –όπως αυτή την οποία προτείνει η Ν.Δ.– συνεδριάζουν δημοσίως και μπορεί να έχουν «όλες τις αρμoδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και τoυ εισαγγελέα πλημμελειoδικών, και ενεργoύν κάθε αναγκαία, κατά την κρίση τoυς, έρευνα», πλην όμως εξετάζουν πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες. Επίσης, για τη συγκρότησή τους πρέπει να προηγηθεί αίτημα από τουλάχιστον 60 βουλευτές και για την έγκρισή τους απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει δυνατότητα, αν κατά την έρευνα διαπιστωθεί ενδεχόμενη τέλεση ποινικού αδικήματος, να ζητηθεί (από την εθνική αντιπροσωπεία) μετατροπή τους σε Προανακριτική.
Στον αντίποδα, οι προανακριτικές επιτροπές διέπονται εξαρχής από το απόρρητο των ερευνητικών συνεδριάσεών τους και διερευνούν ενδεχόμενη τέλεση προσδιορισμένων ποινικών αδικημάτων από συγκεκριμένα μέλη της εκάστοτε κυβέρνησης εντός καθορισμένου εξαρχής χρονικού διαστήματος. Για να συγκροτηθούν απαιτείται αίτημα από τουλάχιστον 30 βουλευτές, ενώ για την έγκρισή τους είναι απαραίτητη η θετική ψήφος τουλάχιστον 151.