ΟΠΕΚΕΠΕ: Με κωδικό την «επιστροφή των κλεμμένων»

Κοινοποίηση

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις το τελευταίο διάστημα στο κυβερνητικό επιτελείο με αντικείμενο το πώς θα επιστραφούν τα κλεμμένα χρήματα από τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν το συγκεκριμένο ζήτημα «πολιτικά το πιο μείζον» και αυτό «που ενδιαφέρει περισσότερο τους πολίτες», καθώς αποτελεί κόκκινη γραμμή να χρεωθεί έστω και ένα ευρώ ο φορολογούμενος για τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Η πρώτη απόφαση που ελήφθη είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι τεχνικές διαδικασίες και οι έλεγχοι από τους ΑΦΜ που πήραν τα περισσότερα χρήματα και η έρευνα να συνεχιστεί προς τα κάτω.

Oπως λένε αρμόδιες πηγές, είναι μια διαδικασία που θα «τρέχει» στο διηνεκές και θα δούμε τα πρώτα της αποτελέσματα «άμεσα», ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει έλεγχος –τουλάχιστον από την ΑΑΔΕ– σε υποθέσεις που χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ποινικές διώξεις

Τα κλεμμένα χρήματα θα ζητηθούν πίσω με διοικητική πράξη και εν συνεχεία θα ασκηθούν ποινικές διώξεις στα πρόσωπα που εξαπάτησαν με τις ψεύτικες επιδοτήσεις.

Η επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διαδικασία να γίνει τάχιστα, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν πως αν δεν ξεκινήσει η τιμωρία των «απατεώνων», όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο αντίκτυπος του σκανδάλου θα είναι όλο και μεγαλύτερος.


Κομβικό ρόλο στους ελέγχους θα έχουν η Οικονομική Αστυνομία και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που έχουν αναλάβει να εντοπίσουν τις παράνομες επιδοτήσεις και να προχωρήσουν στην ανάκτηση των χρηματικών ποσών μέσω κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και ακίνητη περιουσία.

Ο λόγος εμπλοκής της Οικονομικής Αστυνομίας έγκειται στο ότι η ΑΑΔΕ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ζητήσει στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή ιδιωτικούς φορείς. Κι αυτό καθώς η διάταξη που περιέχεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ορίζει την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Ουσιαστικά η εμπλοκή της αστυνομίας παρακάμπτει τα προβλήματα με στόχο όλες οι διαδικασίες να κινηθούν ταχύτερα και να βρεθούν όσοι εμπλέκονται στις παράνομες επιδοτήσεις.

Από χθες, λοιπόν, ξεκίνησε η διαμόρφωση του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου από την Οικονομική Αστυνομία και την ΑΑΔΕ για να ξεκινήσουν άμεσα οι διασταυρώσεις.

Το κομμάτι όμως των διασταυρώσεων είναι σύνθετο, καθώς θα πρέπει να διασταυρωθούν στοιχεία που διαθέτουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ένας ιδιωτικός φορέας και η φορολογική διοίκηση.

Η ΑΑΔΕ σήμερα διαθέτει μόνο δεδομένα που αφορούν τις εκτάσεις που έχουν δηλωθεί στο Ε9, τα μισθωτήρια συμβόλαια για τις μισθωμένες εκτάσεις και τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Αυτά θα πρέπει να τα αντιπαραβάλει με τα στοιχεία που θα ληφθούν από τους ανωτέρω φορείς.

Για ποιο λόγο ενεργοποιείται η Οικονομική Αστυνομία – Σε τρεις δόσεις η καταβολή του προστίμου που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ε.Ε.

Η πορεία του χρήματος

Η διαδικασία έχει, ωστόσο, δυσκολίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα που ελήφθησαν παράνομα είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουν διαχυθεί μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστών, μεσαζόντων, ακόμη και διοικητικών υπαλλήλων, που σημαίνει πως εκείνος που ήταν ο τελικός αποδέκτης πρέπει να μπει στη διαδικασία να ζητήσει χρήματα από μια ολόκληρη αλυσίδα.


Το θέμα έθεσε η «Κ» σε αρμόδια πηγή, με την απάντηση να είναι πως «αυτό δεν μας αφορά. Είναι δικό τους θέμα πώς θα επιστραφούν τα χρήματα που ελήφθησαν παρανόμως», προσθέτοντας πως οι ποινικές διώξεις που θα ασκηθούν δεν αφήνουν περιθώρια σε όσους παρανόμησαν να πράξουν κάτι διαφορετικό.

Τα πρόστιμα

Το έτερο ερώτημα είναι πώς θα πληρωθούν τα υπέρογκα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και φτάνουν αυτή τη στιγμή στα 415 εκατ. ευρώ.

Τόσο στο ενωσιακό όσο και στο εθνικό δίκαιο προβλέπεται μηχανισμός ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ενισχύσεων εντόκως, που περιγράφει ακριβώς με ποιον τρόπο επιστρέφονται τα χρήματα αυτά.

Είναι βέβαιο πως οι επόμενες επιδοτήσεις που θα έρθουν στη χώρα τον Αύγουστο του 2025, τον Ιανουάριο του 2026 και τον Ιανουάριο του 2027 θα είναι μειωμένες, καθώς θα παρακρατηθούν ποσά. Αυτό που προβλέπεται αυτή τη στιγμή είναι δηλαδή η πληρωμή του προστίμου να γίνει σε τρεις δόσεις, από περίπου 140 εκατ. ευρώ τη φορά.

Οι μειωμένες επιδοτήσεις δεν θα επηρεάσουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τις πληρωμές, καθώς οι δικαιούχοι θα είναι λιγότεροι, αφού έχουν κοπεί πλέον οι κόκκινοι ΑΦΜ.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης της Κομισιόν, χωρίς όμως σε αυτή τη φάση να επηρεάζει την Ε.Ε. που έχει ήδη αποφασίσει να παρακρατήσει το ποσό από τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Παράδοση και σύγχρονη τεχνολογία συνδυάζει η συνεταιριστική επωνυμία Αμφιλοχίας Γη

Χρονιά-ορόσημο για το brand αποτέλεσε το 2020 όταν ξεκίνησε την παρουσία του στην ελληνική αγορά με μια πλήρως ανανεωμένη και σύγχρονη εικόνα απευθυνόμενο σε...

Tελευταία Nέα